10 Ogos 2011

ISU SOSIAL : AMBIL IKHTIBAR, KES GADIS TERLANJUR, BUANG BAYI

Bersama Amirullah Andi Nur
Pada 5 Ogos lalu, penduduk Melaka dikejutkan dengan laporan media membabitkan seorang wanita berusia 24 tahun melahirkan bayi lelaki pramatang tanpa kepala di sebuah pangsapuri di Jalan Tun Seri Lanang, Pengkalan Rama, Melaka Tengah.  Bayi malang berusia enam bulan dalam kandungan ibunya itu dilahirkan di bilik air tanpa sebarang bantuan. Difahamkan ketika kejadian, wanita terbabit bersendirian di rumah dan tidak menyangka sama sekali akan melahirkan zuriatnya itu. Sebelum kejadian, ikut laporan dia dikatakan tiba-tiba sakit perut lalu ke tandas. Namun, tanpa semena-mena dia melahirkan bayi pramatang itu dan nasibnya tidak baik sebab ia berada dalam keadaan songsang. Entah macam mana, apabila dilahirkan kepala pula hilang. Difahamkan oleh kerana panik melihat keadaan bayi itu, wanita berkenaan dilaporkan bertindak membuangnya terus ke dalam tong sampah. Khabarnya, kepala bayi tidak berdosa itu mungkin tidak akan ditemui lagi sebab terjatuh ke dalam mangkuk tandas pada hari itu. 


Kejadian menyayat hati ini sebenarnya berlaku kira-kira jam 6 petang pada hari kedua umat Islam di negara ini berpuasa. Tak payahlah disebut keturunan wanita ini. Namun, polis hanya mendedahkan cerita berkenaan kepada media pada Khamis lalu sebelum disiarkan keesokannya.  Tembelang wanita yang belum berkahwin ini pecah selepas dia mendapat rawatan di Hospital Melaka tiga jam selepas bersalin. Polis mengesahkan kes ini disiasat mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran dan menyebabkan kematian.  Kita harap kes ini tidak berulang lagi dan sekali gus dapat diselesaikan segera. Diharap juga pihak berkuasa dapat menghebahkannya bagi membolehkan orang ramai tahu kejadian sebenar. Saya sengaja bangkitkan kisah ini dalam bulan mulia ini kerana banyak pengajaran yang boleh diambil oleh masyarakat. Kita semua tahu kejadian atau gejala buang bayi, gadis bawah umur hamil tanpa berkahwin atau menyembunyikan kelahiran dan kematian anak tanpa nikah, bukan perkara baru.  Majoriti pun juga tahu penyakit sosial ini sudah lama berlaku dan ia juga tidak membabitkan satu atau dua suku kaum semata-mata. 


Banyak juga sudah usul, cadangan atau perancangan dilaksanakan kerajaan serta badan bukan kerajaan (NGO) dibuat bagi menangani gejala ini. Yang pasti, jika tiada kawalan dan tindakan susulan menanganinya, masalah ini akan terus menghantui masyarakat negara ini. Kita percaya sehingga kini masalah ini sudah ditangani sebaiknya pihak berkuasa terbabit.  Di Melaka, gejala seperti pembuangan bayi dan berzina sangat diberikan perhatian oleh pihak berkuasa. Pelbagai usaha diambil dan diperkenalkan kerajaan bagi menanganinya termasuk memperkenalkan insentif bagi menggalakkan perkahwinan.  Misalnya, bagi pasangan Islam berusia 18 tahun ke bawah yang hendak berkahwin, kerajaan negeri memberikan bantuan RM500. Selain itu, lelaki mengahwini janda atau ibu tunggal akan turut menerima bantuan sebanyak RM1,000 Bagaimanapun, bantuan yang disediakan oleh Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) ini hanya untuk penduduk kelahiran Melaka. Difahamkan inisiatif ini yang pertama di Malaysia dan diperkenalkan sejak beberapa tahun lalu, mendapat sambutan baik.  


Selain insentif itu, kerajaan negeri turut memperkenalkan pusat penjagaan untuk perempuan bawah umur atau masih bersekolah yang hamil akibat ketelanjuran dengan pasangan masing-masing. Pusat ini yang diwujudkan di daerah Jasin dikenali sebagai Rumah Harapan Sekolah Harapan.  Di pusat ini, penghuninya dijaga bak ‘menatang minyak yang penuh’ sehingga bersalin, selain diberikan pendidikan bagi memastikan mereka tidak ketinggalan dari segi pelajaran. Sesi kaunseling turut disediakan bagi mengurangkan tekanan selain persediaan berdepan ‘dunia baru’ untuk mereka. Soalnya, adakah kita sebagai rakyat Malaysia sedia mengambil iktibar kejadian di atas termasuk menyokong usaha dilakukan kerajaan Melaka itu, atau terus berpeluk tubuh dan sekadar melihat, mendengar dan membaca kisah tragis seperti itu terus berulang. Tepuk dada tanyalah selera.

Penulis ialah Ketua Biro Berita Harian Melaka

SUMBER
BERITA HARIAN
10 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...