13 Julai 2011

ISU SOSIAL : PROGRAM PEMUTIHAN PENDATANG BIAR TELITI ELAK CETUS MASALAH LAIN


Bilangan rakyat asing yang semakin meningkat terutama yang memasuki negara ini tanpa dokumen sah sudah menjadi ancaman kepada keselamatan negara. Namun, pada masa sama, negara amat memerlukan tenaga pekerja asing untuk berkhidmat dalam pelbagai sektor ekonomi terutama pembinaan dan pembantu rumah. Sehingga kini terdapat kira-kira 1.9 juta pekerja asing yang didaftarkan di negara ini. Bagaimanapun, jumlah itu dipercayai melebihi angka dua juta jika diambil kira pekerja asing yang tidak berdaftar.  Keadaan itu, bukan saja menimbulkan masalah kepada kerajaan untuk menguruskan pendatang asing terbabit, malah ia turut membimbangkan rakyat negara ini berikutan masalah sosial yang wujud. Justeru, pada 22 Jun lalu, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kerajaan akan melaksanakan program pemutihan pendatang tanpa izin (PATI) yang sepatutnya bermula pada 12 Julai 2011.

Bagaimanapun, pelaksanaannya tidak dapat dibuat mengikut jadual kerana ada beberapa perkara berbangkit yang perlu diselesaikan, terutama membabitkan aspek keselamatan. Malah, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, kelmarin menjelaskan beliau masih belum berpuas hati dengan proses pendaftaran PATI yang dirancang, termasuk pendaftaran secara biometrik. Apapun, kita berharap langkah pemutihan dan pengampunan yang akan dilaksanakan oleh kerajaan ini tidak dibuat secara tergesa-gesa, tetapi terlebih dulu memerlukan komitmen semua pihak. Kita mahu program pemutihan ini dibuat dengan berkesan agar mencapai matlamatnya. Sasaran program adalah untuk memastikan hanya pendatang asing yang mempunyai dokumen sah dan berdaftar boleh bekerja di negara ini. Pada masa sama, kita tidak mahu sama ada di pihak majikan, mahupun agensi pengambilan pekerja asing mengambil kesempatan mengaut keuntungan daripada kadar yuran yang dikenakan daripada program pemutihan yang dijalankan.

Kita juga tidak mahu disebabkan semua pihak terbabit belum bersedia melaksanakannya, sehingga timbul pula masalah lain yang akan menyulitkan lagi keadaan. Program pemutihan ini diharap dapat memastikan hanya pendatang asing yang layak saja dibenarkan bekerja di negara ini. Mereka yang tidak mempunyai dokumen sah perlu dihantar pulang ke negara asal. Malaysia tidak wajar dijadikan pusat lambakan pekerja asing tidak mahir atau terlatih, apatah lagi memasuki negara ini secara haram. Bagi mencapai matlamat program ini, kerajaan dan agensinya terutama Jabatan Imigresen perlu bertindak lebih tegas. Walaupun kita memerlukan tenaga pekerja asing dalam sektor tertentu, ini tidak bermakna kita perlu mengorbankan peraturan dan undang-undang negara.

SUMBER
RUANGAN MINDA PENGARANG
BERITA HARIAN
13 JULAI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...