05 Julai 2011

ISU SERANTAU : GPEC ASIA 2011 : BENTERAS JENAYAH MERENTASI SEMPADAN

Oleh HASHNAN ABDULLAH
pengarang@utusan.com.my


Perlumbaan dalam bidang pertahanan dan keselamatan tidak hanya membabitkan negara dan syarikat-syarikat pengeluar peralatan teknologi serta persenjataan tetapi juga antara pihak berkuasa dengan golongan penjenayah. Masing-masing berlumba bukan untuk menunjukkan kehebatan teknologi dan peralatan yang mereka ada kerana ia mudah diperolehi sama ada melalui pasaran terbuka dan secara haram. Tetapi ia sebenarnya lebih kepada persoalan ‘siapa yang lebih bijak’ memanipulasikan teknologi dan peralatan yang mereka gunakan untuk mencapai matlamat masing-masing. Ini kerana peperangan antara penjenayah dengan pihak berkuasa masa kini bukan lagi secara bersua muka tetapi lebih kepakaran mengatur strategi dengan menggunakan teknologi dan peralatan yang ada. Kebijaksanaan dalam mengatur strategi adalah penting bagi mengelakkan kehilangan sumber tenaga yang ada akibat kecacatan atau kematian yang sia-sia, di samping kemusnahan kepada peralatan dan teknologi yang dimiliki.

Lagipun, pihak berkuasa menyedari adalah tidak mudah untuk membina satu pasukan yang mempunyai kesungguhan yang tinggi, pengalaman dan kepakaran menggunakan teknologi dalam menggempur golongan penjenayah secara lebih berkesan. Justeru, Pameran dan Persidangan Kedua Ketua Polis dan Peralatan Khas Asia (GPEC) 2011 di Putrajaya baru-baru ini, menunjukkan kesungguhan pihak berkuasa bersama-sama syarikat pertahanan dan keselamatan untuk ‘berada selangkah di hadapan’ golongan penjenayah era masa kini. Malah, pihak berkuasa juga menyedari bahawa penjenayah masa kini bergerak secara lebih tersusun dan mempunyai rangkaian yang lebih luas sehingga ada ketikanya kegiatan jenayah mereka itu sukar dikesan. Pameran yang dianjurkan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) itu adalah eksklusif bagi anggota pihak berkuasa yang menguruskan soal kelengkapan kepolisan, teknologi keselamatan dan perkhidmatan.

Ia juga mempamerkan inovasi dan teknologi bagi peralatan canggih dan latihan yang memberi tumpuan utama bagi meningkatkan keselamatan terhadap keganasan, jenayah dan ancaman lain berkaitan negara masing- masing. Malah, ada juga beberapa teknologi keselamatan dan pertahanan yang diberikan nafas baru agar ia selari dengan perkembangan semasa, turut dipamerkan. Antaranya adalah sistem C41, Penyelidikan Teknologi Maklumat (IT) Forensik, teknologi pemerhatian dan pemantauan, pengesanan dan penyiasatan narkotik, bahan letupan, senjata, kenderaan (untuk darat, laut dan udara) dan gajet keselamatan yang terkini. Selain itu, pameran tersebut turut mempamerkan modul latihan dan pendidikan dalam bidang keselamatan serta pertahanan yang terkini. Lebih menarik lagi, pameran kali kedua itu disertai oleh Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Myanmar, Filipina, Thailand, Vietnam dan Singapura.

Beberapa negara luar ASEAN seperti Rusia, Itali, United Kingdom, Denmark, Jerman, Amerika Syarikat (AS), Australia, India, Arab Saudi dan Sepanyol turut menyertai pameran itu. Dan kesungguhan itu juga diperlihatkan melalui penyertaan para menteri, ketua-ketua polis, pegawai kanan pihak berkuasa, juruteknik, jurulatih dan ahli Parlimen dari negara-negara peserta dalam forum yang diadakan. Penyertaan sedemikian membolehkan negara peserta berkongsi maklumat, data, risikan serta kepakaran dalam usaha memerangi jenayah dan aktiviti-aktivitinya yang kini mengancam komuniti dunia. Ini kerana rangkaian penjenayah masa kini telah merentasi sempadan negara dalam menjalankan kegiatan jenayah seperti pemerdagangan manusia, pengubahan wang haram, jenayah merentas negara, penyeludupan senjata serta dadah dan keganasan. Tidak mungkin sesebuah agensi boleh duduk dalam kelompoknya sendiri, justeru perlu bekerjasama menggunakan teknologi perkongsian maklumat dan melihat teknologi terkini untuk memastikan jenayah merentasi sempadan seperti penyeludupan manusia dan penggubalan wang haram dibanteras habis-habisan.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
5 JULAI 2011
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...