04 Julai 2011

ISU SAINS DAN TEKNOLOGI : MALAYSIA MASUKI FASA KOMERSIAL S&T

Oleh Marhaini Kamaruddin

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menamatkan lawatan kerja selama empat hari ke Washington D.C. dari 27 hingga 30 Jun lalu yang dirumuskannya sebagai satu manifestasi tentang perhatian utama yang diberikan oleh kerajaan Malaysia terhadap bidang sains dan teknologi (S&T). Walaupun tumpuan banyak diberikan kepada kehadirannya ke Konvensyen Antarabangsa BIO 2011, beliau bangga kerana kemajuan dalam hubungan dua hala Amerika Syarikat (AS)-Malaysia dapat dicapai dalam beberapa siri pertemuan yang diatur sepanjang lawatannya kali ini. “Kita bukan saja dapat menekankan pentingnya hubungan dalam pelbagai bidang seperti pendidikan, pertahanan dan keselamatan tetapi mustahaknya hubungan itu dipertingkatkan lagi,” katanya kepada wartawan Malaysia ketika merumuskan hasil lawatan kerja itu sebelum berlepas pulang ke tanah air. Sidang media itu diadakan selepas acara memperkenalkan Bio-Malaysia 2011 dan Sidang Kemuncak Lingkaran Pasifik Mengenai Bioteknologi dan Biotenaga di Walter E. Convention Centre pada 30 Jun lalu. Kuala Lumpur (KL) akan menjadi tuan rumah bagi kedua-dua acara itu dari 21 hingga 23 November depan.

Menurut Muhyiddin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Bioteknologi dan Biodiversiti, selepas meletakkan asas yang kukuh dalam pertumbuhan bioteknologi dari segi pembinaan kapasiti, Malaysia kini memasuki fasa kedua iaitu pengkomersialannya. “Saya diberitahu kita telah berhasil dan bioteknologi telah menyumbangkan 2.2 peratus kepada Keluaran Negara Kasar (GDP). Dalam tempoh lima tahun, kita jangka akan mencapai lima peratus. Ini peratusan yang besar,” katanya. Justeru pemilihan KL untuk mengacarakan sidang kemuncak itu yang juga dikenali sebagai Pac Rim buat pertama kalinya di luar AS, menunjukkan keyakinan anggota Pertubuhan Industri Bioteknologi (BIO) terhadap komitmen dan potensi Malaysia sebagai peneraju industri itu. Ia seiring dengan misi menjadikan negara pangkalan bioteknologi di rantau Asia Tenggara. “Ini satu perkembangan yang positif. Kita akan dapat memperluaskan jaringan kerjasama dengan syarikat AS dan dari negara lain kerana banyak perkara boleh dibincangkan untuk meningkatkan bidang ini di Malaysia,” katanya.

Majlis Perniagaan AS-ASEAN dalam pertemuan dengan Muhyiddin telah menyampaikan rasa puas hati dengan layanan Malaysia terhadap syarikat mereka yang berpangkalan di dalam negara sehinggakan: “Tidak ada satu komplen pun disampaikan.” Selain ahli perniagaan AS itu dan para pegawai kanan pentadbiran AS semasa bersarapan dengan Timbalan Perdana Menteri menunjukkan minat mereka terhadap program transformasi kerajaan (GTP) dan pelan transformasi ekonomi (ETP) yang sedang dilaksanakan Malaysia. “Mereka merasakan program ini boleh memberikan faedah dalam kerjasama Kuala Lumpur-Washington,” kata Muhyiddin. Dalam pertemuan dengan kumpulan pemikir pula, pelbagai pandangan dan pertanyaan dikemukakan tentang dasar luar Malaysia termasuk kerjasama peringkat ASEAN, pendirian Kuala Lumpur dalam soal konflik di Asia Barat, sidang kemuncak Asia Timur, perebutan wilayah di Laut China Selatan, proses demokrasi di Myanmar serta kerjasama ekonomi pelbagai hala seperti rundingan Perkongsian Trans Pasifik (TPP). “Mereka berpuas hati dengan penjelasan saya. Pertemuan seperti ni amat baik kerana mereka sudah mula memahami Malaysia, lebih daripada masa yang lepas.

“Mereka melihat pentingnya Malaysia sebagai sebuah negara yang boleh memberi sumbangan kepada Amerika dan dalam konteks antarabangsa,” katanya. Namun seperti yang dikatakan oleh Muhyiddin, ini adalah jaringan kerjasama dua hala! Kerjasama tidak membawa makna sekiranya hanya sebelah pihak menuai nikmatnya. Dalam pada negara mengalu-alukan kemasukan syarikat-syarikat asing, Malaysia juga mahu melihat syarikat-syarikat tempatan bertapak kukuh di bumi asing khususnya di AS yang merupakan antara kuasa ekonomi terbesar dunia. Sehingga kini, Malaysia mempunyai lebih 180 syarikat berasaskan bioteknologi dengan lima daripadanya telah disenaraikan di Bursa Malaysia, London dan Australia, walaupun industri itu baru berusia lima tahun. Pasarannya juga bukan untuk Malaysia sahaja sebaliknya 50 peratus pendapatan adalah daripada eksport barangan yang meliputi antaranya produk penjagaan kesihatan dan pertanian. Hubungan akrab Kuala Lumpur-Washington yang dicerminkan daripada pertemuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan Presiden Barack Obama tahun lalu, diikuti kunjungan Timbalan Perdana Menteri pada April lepas dan kali ini, membuka laluan seluas-luasnya untuk syarikat-syarikat Malaysia melebarkan sayap di sini. Inilah masanya untuk mereka merebut peluang itu tambahan pula, Duta Malaysia ke sini, Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis yang mesra dipanggil ‘Ambassador JJ’ mempunyai jaringan hubungan yang baik dengan komuniti perniagaan mahupun pentadbiran AS. “Jika Malaysia boleh memperluaskan bidang bioteknologi halal, ia sudah pasti boleh menguntungkan negara kita,” ujar Muhyiddin.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
4 JULAI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...