25 Julai 2011

ISU KENEGARAAN : RAKYAT MALAYSIA BERTANGGUNGJAWAB LETAK MALAYSIA SEBUAH NEGARA SELAMAT


Norway, negara Eropah yang dikategorikan aman selama ini tiba-tiba digegarkan dengan dua serangan berkembar oleh seorang lelaki bernama Ander Behring Breivik yang mengakibatkan kematian hampir 100 orang di Oslo pada 23 Julai 2011. Rakyat Malaysia patut bersyukur kerana negara kita belum pernah mengalami kejadian serangan yang begitu tragis sedemikian. Semua ini kerana kita mempunyai pasukan keselamatan yang cekap 'menghidu' dan tegas bertindak dalam menjaga keselamatan negara. Oleh itu kita patut melahirkan penghargaan kepada Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan pasukan-pasukan keselamatan lain dalam misi masing-masing untuk menjaga keamanan negara. Walaupun negara kita tidak sepi daripada ancaman keselamatan daripada gerakan tunjuk perasaan anjuran badan bukan kerajaan yang bersekongkol dengan pakatan pembangkang, tetapi ia mampu dikawal. Tetapi kita sedih dengan perangai segelintir rakyat kita yang suka membuat tohmahan dan tindak-tanduk mengancam keselamatan dengan niat untuk memburukkan imej negara.

Lihat bagaimana pembangkang tidak sudah-sudah menyebarkan pelbagai maklumat palsu yang mempunyai niat buruk mencemarkan imej negara di mata dunia. Kita bersyukur, tindakan mereka tidak mampu mengubah fakta dan realiti sebenar bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang aman dan selamat. Baru-baru ini, laporan Global Peace Index (GPI) 2011, sebuah badan antarabangsa yang berpangkalan di Sydney, Australia meletakkan Malaysia pada kedudukan ke-19 bagi negara paling selamat di dunia berbanding 156 negara lain. Malaysia juga diletakkan sebagai negara paling aman di Asia Tenggara dan keempat di Asia Pasifik selepas New Zealand, Jepun dan Australia. Ini adalah julung kalinya Malaysia diberi kedudukan terbaik itu sejak 2007 dan negara ini adalah antara enam negara bukan Eropah yang menduduki 20 tempat teratas dalam senarai berkenaan, di samping Iceland, New Zealand, Jepun, Qatar dan Australia.  Hakikat atau kebetulan, tidak boleh dinafikan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) untuk mengurangkan kadar jenayah yang diperkenalkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak menampakkan kesan.

Kemajuan, kestabilan dan keamanan Malaysia bergantung kepada kerjasama dan persefahaman setiap kaum dan ia perlu diteruskan bagi menentukan negara ini terus berkembang maju. Kita merasakan adalah satu rahmat kepada rakyat Malaysia kerana mempunyai sebuah kerajaan yang prihatin dan hasil daripada amalan bersikap adil dan komitmen terhadap rakyat, Malaysia selamat daripada gejala politik atau perkauman yang melampau. Oleh itu, elok juga Tan Sri Muhyiddin Yassin memperingatkan pemimpin pakatan pembangkang supaya tidak menggadaikan maruah negara dan keamanan yang dikecapi selama ini semata-mata kerana ingin mencapai matlamat politik mereka. Sesungguhnya usaha meletakkan Malaysia sebagai negara paling selamat di dunia bukan di bawah tanggungjawab angkatan tentera, polis dan agensi lain di bawah Kementerian Dalam Negeri, tetapi ia juga bergantung kepada sokongan dan kerjasama seluruh masyarakat. Jadi, pertahankanlah keselamatan negara kita daripada segala bentuk ancaman dari dalam ataupun luar.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
25 JULAI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...