03 Julai 2011

ISU EKONOMI : ANGKA DAN KEHIDUPAN


Ketika mengemukakan cadangan mengurang dan memansuhkan subsidi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala mengemukakan banyak angka. Angka-angka ini diberikan untuk memudahkan orang ramai faham dan membuat perbandingan.  Dengan melihat angka orang ramai dapat mengetahui implikasi subsidi kepada negara. Paling penting, orang ramai diberi peluang untuk membuat komen berpandukan kepada fakta yang diberikan menerusi angka, bukan emosi. Angka tidak ada emosi, tetapi dalam hal tertentu ia mungkin boleh dimanipulasi. Namun, dalam soal subsidi, angka sukar dimanipulasi sewenang-wenangnya kerana ia boleh dikira. Semua angka ini adalah diaudit. Angka boleh memberi gambaran sebenar mengenai sesuatu keadaan. Tanpa angka, ia menyebabkan berlaku kekaburan. Bagaimana seseorang boleh membandingkan kedudukan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) atau pertumbuhan ekonomi negara ini dengan negara lain tanpa angka.

Tidak ada sesiapa yang boleh membayangkan sesuatu keadaan dengan hanya mengatakan secara umum bahawa ekonomi negara adalah lebih kukuh daripada sesebuah negara lain tanpa mengemukakan sebarang angka. Kenyataan seperti ini memerlukan angka yang boleh dikira bagi menunjukkan perbandingan.  Tanpa angka, ia ibarat mengatakan besar atau kecil, tinggi atau rendah, berat atau ringan sesuatu benda tanpa menyatakan ukuran saiznya atau mahal atau murah sesuatu barang tanpa menyebut harganya serta tebal atau nipis sesebuah buku tanpa menyebut jumlah muka suratnya.  Usaha yang dilakukan Idris sangat dialu-alukan kerana ia memberi pemahaman yang jelas terhadap kedudukan subsidi. Menerusi angka-angka yang membabitkan jangkaan kenaikan harga, rebat dan diskaun serta penjimatan yang boleh diperoleh dalam rancangan rasionalisasi subsidi yang dibentangkan Idris kelmarin, memberi peluang kepada orang ramai membuat perbandingan, di samping menilai buruk dan baiknya amalan subsidi yang diamalkan sejak sekian lama di negara ini.

Berapakah keseluruhan subsidi yang sudah diberikan sejak ia diperkenalkan? Tanpa angka, tidak ada sesiapa yang boleh meneka dengan tepat. Dasar pemberian subsidi mungkin sesuai ketika itu dan sudah dianggap lapok hari ini. Hari ini, beberapa barang dan perkhidmatan ditampung oleh subsidi. Orang yang kaya dan mampu juga menikmati subsidi, sama seperti orang miskin. Ini adalah elemen ketidakadilan dalam pemberian subsidi. Subsidi boleh membantu mengurangkan harga sesuatu barang atau perkhidmatan kerana ia menggunakan mekanisme yang mana lebihan harga ditampung oleh kos subsidi. Subsidi adalah wang rakyat. Logik akal, apa gunanya subsidi jika ia datangnya daripada wang rakyat. Dalam cadangan rasionalisasi subsidi ini ada cara lain yang boleh mengurangkan tekanan rakyat sekali pun subsidi dimansuhkan. Angka yang disediakan oleh Idris amat meyakinkan menerusi rebat tunai atau diskaun yang akan diberikan kepada rakyat nanti.

Hakikatnya, angka amat penting dalam kehidupan manusia. Itulah sebabnya kerajaan menjadikan matematik sebagai subjek utama di sekolah. Ramai yang boleh membaca, tetapi tidak ramai yang gemar kepada angka. Mereka yang tidak gemar kepada angka biasanya golongan yang gagal matematik. Mereka tidak berminat menjadi akauntan yang sentiasa bergelumang dengan angka. Angka menjadi ukuran kepada apa saja yang berlaku dalam dunia ini. Seorang pelajar akan berusaha sedaya upaya untuk mendapat kedudukan nombor satu dalam peperiksaan atau mendapat A1 bagi semua mata pelajaran yang didudukinya. Mereka akan malu jika menduduki ujian daripada tempat ke 20 hingga 40 kerana dianggap lemah. Adalah sukar diketahui jarak sesuatu perjalanan tanpa menyebut jumlah angka dalam kiraan kilometer atau angka jumlah jam perjalanan atau angka kelajuan meter kenderaan. Usia seseorang juga adalah angka bermula daripada tarikh lahir, tarikh berkahwin sehinggalah kepada usia matinya.

Itulah sebabkan ketika menziarahi jenazah, ramai yang bertanya usia sebenar orang yang meninggal dunia itu. Seseorang juga dibezakan dengan angka yang dicatatkan dalam kad pengenalan diri masing-masing. Mahal atau murah sesuatu barang atau nilai sesuatu harta ditentukan dengan perbandingan angka. Kaya atau miskin seseorang turut ditentukan oleh angka. Siapa orang paling kaya di Malaysia atau di dunia ditentukan oleh angka harta dan wangnya. Seseorang akan berbelanja mengikut jumlah pendapatan bulanannya berasaskan kepada angka gaji yang diperolehnya. Lebih banyak, lebih bagus. Sesuatu keputusan pilihan raya juga ditentukan oleh angka. Dalam sistem demokrasi, calon atau parti yang menang akan mendapat undi lebih banyak daripada pencabarnya. Calon dan parti yang bertanding terpaksa bekerja kuat dan mencari pengaruh untuk mengejar angka.

Pada masa ini, rakyat seluruh dunia teruja dengan kehadiran kejohanan bola sepak Piala Dunia di Afrika Selatan. Kemenangan kejohanan ini akan ditentukan oleh angka, iaitu menerusi bilangan gol. Setiap pemain berhempas pulas untuk mendapatkan angka kemenangan.  Bagi penganalisis, mereka bukan saja melihat angka gol tetapi juga angka tendangan penalti, tendangan sudut, tendangan yang gagal menghasilkan gol dan sebagainya. Mereka akan membuat kiraan setiap perkara yang berlaku seperti mereka mengira berapa banyak tumbukan yang tepat ke muka Mike Tyson ketika bertinju dan sebagainya. Bagi peniaga di Afrika Selatan, mereka menunggu jumlah angka keuntungan yang boleh mereka peroleh sepanjang kejohanan. Bagi pengusaha stadium, mereka mengharapkan angka kutipan tiket yang besar.

SUMBER
BERITA HARIAN
3 JULAI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...