03 Julai 2011

ISU SOSIAL : MUDAHNYA BURUH ASING BERTAPAK DI MALAYSIA

Oleh Ziauddin Sharuddin
zia@bharian.com.my


Shahul (bukan nama sebenar) ialah pemuda Bangladesh yang sejak bertahun lalu sering ke pejabat rakan penulis untuk membaiki lampu rosak atau terbakar.  Dia yang berusia lingkungan 30-an bekerja dengan syarikat peralatan elektrik, tetapi kakitangan pejabat rakan menelefonnya, bukan syarikat itu. Dia pasti datang lewat sehari dengan pelbagai alasan.  Shahul hanya tahu menukar dan memasang lampu yang baru dan jika ada masalah seperti lampu tidak menyala walaupun diganti baru, dia akan memberi pelbagai alasan tidak logik seperti pejabat itu tiada elektrik. Penulis bukan hendak menceritakan kisah Shahul, tetapi kebanjiran buruh asing, termasuk yang tiada kemahiran. Hari ini, sebaik keluar dari pintu rumah untuk bekerja hingga pulang, hidup kita diselubungi pekerja asing. Pergi ke kedai runcit, juruwangnya juga warga asing. Pergi mencuci kereta, wajah buruh asing turut menerpa kita.

Pernah pada majlis makan malam di sebuah hotel Port Dickson, penulis bertanyakan sesuatu kepada pelayan yang wajahnya seperti Melayu, tetapi dia minta maaf kerana tidak boleh berbahasa Melayu. Apabila ditanya, pelayan itu memberitahu dia dari Filipina. Di sebelah pejabat penulis di Kemayan Square pula ada projek terbengkalai yang semakin hari semakin ramai didatangi buruh Indonesia. Berdasarkan pemerhatian, ada beberapa isu berkaitan kehadiran pekerja asing yang tiada kemahiran. Bagaimana pula dengan kehadiran warga asing yang tiada pekerjaan, sedangkan kedatangan mereka mesti berdasarkan keperluan di negara ini. Ketika sebuah kereta terjunam ke longkang besar di Seremban dua tahun lalu, penulis berbual dengan saksi berasal dari Indonesia.  “Kamu buat apa di sini,” tanya penulis. Kata pemuda itu, dia mahu mencari pekerjaan. Timbul tanda tanya bagaimana dia boleh ke negara ini untuk mencari pekerjaan semudah itu.

Adakah kemasukannya atas tiket pelancong atau melalui pintu haram. Kehadiran warga asing, terutama secara haram perlu dipandang serius. Kehadiran mereka di sesuatu tempat seperti taman perumahan hingga mewujudkan koloni menimbulkan masalah.  Tanyalah penduduk di Taman Semarak, Nilai atau sekitar Senawang dekat Seremban. Melayan kerenah pekerja asing memang menyakitkan hati. Mereka membuang sampah sesuka hati, bising, bergaduh, minum arak dan pergaulan bebas. Inilah sifat manusia apabila berada dalam kelompok besar. Pergaduhan antara pekerja warga Vietnam dan Bangladesh di Nilai baru-baru ini, tidak begitu mengejutkan.  Pada 1990-an ratusan pekerja Indonesia di Nilai merusuh selepas polis menahan rakan mereka dipercayai memiliki dadah.  Justeru, pengumuman Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, minggu lalu, mengenai penghantaran pulang pekerja haram antara strategi yang dialu-alukan untuk mengurangkan mereka.

Majikan harus menghantar mereka pulang, malah pekerja secara sukarela perlu pulang kerana tidak dikenakan tindakan undang-undang. Tidak seperti dakwaan sesetengah negara dan disokong pertubuhan bukan kerajaan (NGO) pekerja asing dilayan buruk di negara ini, kerajaan bertimbang rasa dengan melancarkan program ini. Cuma selepas tamat, tindakan tegas perlu diambil. Kehadiran pekerja asing sepatutnya dengan jaminan majikan, iaitu selepas mereka mempunyai pekerjaan. Majikan sektor perkilangan juga perlu memastikan pekerja diberi asrama. Amalan menyewa di taman perumahan atau flat perlu dihentikan kerana menimbulkan konflik dengan penduduk. Pekerja juga perlu berkemahiran kerana amat menyedihkan apabila majikan mendakwa pekerja tempatan tidak berminat dengan pekerjaan tertentu, tetapi realitinya dakwaan itu tidak benar. Ada lulusan institusi kemahiran mempunyai kemahiran yang dapat melakukan kerja Shahul, tetapi majikan lebih rela mengambil pekerja asing yang boleh dibayar gaji lebih rendah walaupun perkhidmatannya tidak memuaskan. Jangan sampai kera di hutan disusukan, anak di rumah menangis kelaparan.

Penulis ialah Ketua Biro Berita Harian Negeri Sembilan

SUMBER
BERITA HARIAN
01 JULAI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...