06 Jun 2011

ISU KESENIAN : APABILA PEMBANGUNAN TEATER DIHENTIKAN

Getaran SeniNegara ini mempunyai sebuah panggung negara bernama Istana Budaya. Panggung negara ini mengambil masa hampir 28 tahun untuk dizahirkan lebih 10 tahun lalu. Panggung negara atau Istana Budaya merupakan lambang pembangunan dan pemartabatan teater dan seni pentas yang lain. Di negara-negara maju, kewujudan panggung negara membawa maksud usaha membangunkan teater dilakukan dengan bersungguh-sungguh. Adakah dengan berdirinya Istana Budaya yang mempunyai kelengkapan pementasan bertaraf dunia menjadi mercu tanda kepada pembangunan teater seluruhnya? Sebenarnya teater di negara ini telah mati. Ia dimatikan selepas tiada usaha untuk membangunkan teater dilakukan di peringkat negeri. Atau lebih tepat lagi selepas program Pekan Teater dihentikan tanpa digantikan dengan program yang sama atau lebih berkesan daripada yang sedia ada.

Tidak ada salahnya Pekan Teater sebuah program penggalakan teater dihentikan. Tetapi yang salahnya tidak ada program lain yang lebih baik kepada pembangunan teater diadakan. Kalau semasa Pekan Teater masih wujud, setiap negeri setidak-tidaknya menggerakkan sebuah pementasan teater untuk dipertandingkan. Tetapi selepas Pekan Teater dihentikan, teater hanya ada di Kuala Lumpur. Itupun hanya di Istana Budaya. Pementasan teater yang tertumpu di Istana Budaya tidak boleh dijadikan ukuran pembangunan teater di negara ini. Kalau tidak silap hampir semua negeri mempunyai gelanggang seni masing-masing. Di Terengganu misalnya, gelanggang seninya berdiri megah di tepi laut. Tetapi teater di Terengganu telah mati. Begitu juga di Perlis, gelanggang seni tersergam di tengah sawah di hujung bukit sepi tanpa sebarang program teater. Perkembangan teater terbantut disebabkan ketiadaan program pembangunan setaraf dengan Pekan Teater.

Sebenarnya belanja mementaskan teater di peringkat negeri bukanlah tinggi. Jangan ukur belanja pementasan di negeri dengan Istana Budaya. Maknanya program pembangunan teater bukanlah menelan belanja besar untuk dijadikan alasan ia dimatikan begitu saja. Kecuali memang hendak dimatikan. Pihak yang diberi amanah membangunkan teater dan seni persembahan lainnya perlu memikul tanggungjawab. Maju atau mundurnya teater adalah suatu yang paling mudah dilihat dengan mata kasar. Tidak ada pementasan, tidak adalah teater. Belum ada lagi di mana-mana negara yang teaternya maju tetapi tidak ada pementasan.

UTUSAN MALAYSIA
06.06.2011

1 ulasan:

Zuwairi Aiman berkata...

Salam kunjungan... blog menarik.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...