10 April 2011

MOTIVASI BERSAMA CIKGU ZUL : APABILA SUDAH TIADA KESERASIANAssalamualaikum dan salam bahagia,


Apabila sudah tiada keserasian antara guru dan pelajar, sudah pasti setiap perancangan, pelan tindakan, dan pelbagai lagi impian yang mahu digapai pasti akan hanya menjadi mimpi di siang hari. Keserasian amat penting untuk mewujudkan suasana pengajaran dan pembelajaran yang ceria dan berkesan. Setiap orang akan merasa bahagia dan sejahtera menikmati setiap minit yang berlalu dari setiap pertemuan yang ada. Tiada pihak yang berasa dirinya terabai atau tidak diperdulikan kerana setiap orang sentiasa aktif  dan menyumbang secara beradab dan profesional. Tiada pihak yang berasa dirinya serba kekurangan atau tidak berkemampuan kerana peluang terbentang dan terbuka luas tanpa diskriminasi. Suasana sebegini akan merangsang kebolehan untuk memahami dan mengingat setiap isi pelajaran yang disampaikan. 

Apabila sudah tiada keserasian antara guru dan pelajar, suasana pengajaran dan pembelajaran pasti menjadi hambar dan tawar. Elemen-eleman kebencian pasti akan tumbuh menjalar ke jiwa setiap orang yang akhirnya akan membarah menjadi fitnah dan hasutan. Segala perancangan yang baik dianggap penghadang dan setiap perancangan yang indah dianggap penghalang untuk setiap orang. Guru tidak akan mendapat sokongan sementara pelajar pula kemiskinan dorongan dan pujian. Suasana sentiasa panas membahang lantaran setiap orang berada dalam keadaan yang tertekan. Tekanan ini mencengkam dan memberontak sehingga ada yang bertindak diluar kawalan.

Pelajar-pelajar yang tersayang,

Kenapa berlakunya situasi "Apabila sudah tiada keserasian" ini? Pada pandangan saya, semua pihak menyumbang kepada permasalahan ini. Rasa ego dalam diri kita menyebabkan kita menjadi seorang makhluk Allah yang degil untuk menerima teguran, kritikan, dan cadangan daripada orang lain. Kita mudah melenting dan sukar untuk mengaku salah. Kita sukar memberikan kemaafan kepada orang yang bersalah sementara orang yang bersalah pula tidak mengaku dan terlalu payah untuk menghulur tangan untuk membina jambatan damai antara dua pihak. Akhirnya wujudlah situasi tiada keserasian yang mencambahkan benih-benih permusuhan sehingga meledakkan peperangan. Jika kebencian pelajar terhadap guru tidak mampu dikawal, sudah pasti ramai pelajar tidak berjaya untuk mendapat kecemerlangan dalam subjek yang diajar oleh guru tersebut. Guru pun tidak untung, pelajar juga tidak beruntung. Kedua-dua pihak terpaksa menanggung akibat yang mendatang disebabkan situasi apabila sudah tiada keserasian.

Oleh hal yang demikian, bersama-samalah kita untuk cuba sedaya upaya mengelakkan situasi apabila sudah tiada keserasian ini kerana tiada kemaslahatannya. Kita susun langkah dengan bersatu, kita bina tekad dengan berpadu. Bina usaha bersama-sama tanpa mengira bangsa, agama, dan kepercayaan. Hidup ini sebenarnya amat singkat. Kita diberikan peluang untuk mengecapi nikmat dunia ini dengan ruang masa yang amat padat. Jadi, biarkanlah hari-hari yang kita lalui terisi dan diisi dengan pelbagai perkara yang terindah untuk diri kita, untuk orang lain, dan untuk maha pencipta!

Sekian, wasalam.
Cikgu Zulkarnain Farihin.
SMK Sacred Heart, Sibu.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...