17 Mac 2011

ISU UMUM : PERLUKAH LAGI INSURAN KENDERAAN?

Oleh Azman Anuar
UTUSAN MALAYSIA, 17 MAC 2011


Kenderaan baik motosikal, kereta, bas atau lori memang diperlukan. Ini kerana ia memudahkan banyak urusan seharian. Tetapi kenderaan itu juga boleh bikin kita pening kepala setiap bulan dan tahun. Semuanya kerana belanja yang perlu dikeluarkan untuk membolehkannya bergerak. Kita kena sediakan wang untuk beli bahan api, kos penyelenggaraan, saman dan polisi insurans tahunan. Hakikatnya, tahun demi tahun kosnya bukan bertambah murah. Harga kenderaan di negara kita juga bukanlah murah sangat. Kita akui ia mudah dimiliki kerana ada pelbagai skim mudah bayar. Tetapi jika silap atur bajet, ada yang diisytiharkan bankrap kerana gagal membayar ansuran bulanan. Mana tidaknya kalau kos bayaran ansuran pinjaman kenderaan dicampur dengan kos bahan api secara bulanan boleh menelan satu pertiga gaji kita. Jadi ramai yang berasa pendapatan mereka sentiasa tidak cukup, apatah lagi berhadapan dengan kos harga barangan keperluan lain.

Masalah pembeli kenderaan (belum jadi pemilik kerana masih berhutang dengan bank) di Malaysia ialah terpaksa membeli kenderaan bersama polisi insurans pada harga mahal. Tiada insurans, kenderaan tak boleh berada di jalan raya. Bandingkan harga model kenderaan yang sama di negara kita dengan negara lain yang standard hidupnya sama dengan kita. Harganya boleh membuat kita terkejut besar. Kalau Toyota Camry misalnya di Malaysia dijual lebih RM120,000, kenapa di negara lain seperti Arab Saudi boleh dijual sekitar lebih RM80,000 sahaja. Dahulu kita mengimpikan selepas Kawasan Perdagangan Bebas ASEAN (AFTA) dilaksanakan dan Dasar Automotif Nasional diperkenalkan maka harga kenderaan akan lebih murah, tetapi rupa-rupanya masih mahal. Pembeli seperti kita tak boleh berbuat apa-apa kerana ini adalah dasar perlindungan kerajaan untuk menjaga industri kereta nasional.

Rakyat terpaksa berkorban mengeluarkan belanja lebih sedikit demi industri kereta nasional. Kalau rakyat boleh ‘berlebih kurang’, begitu juga diharap daripada kerajaan. Beban kewangan untuk mengurus kenderaan di negara ini patut diringankan. Memang kerajaan sudah membantu dari segi subsidi minyak, tetapi kita minta kaji semula kadar insurans yang tak masuk akal sejak dua tahun lalu. Kalau difikirkan, caj insurans boleh dikawal oleh kerajaan melalui Bank Negara Malaysia tetapi kenapa dibiarkan syarikat insurans memanipulasi keadaan. Memang patut pemilik-pemilik kenderaan yang berusia 10 tahun ke atas bising apabila mereka dikenakan kadar yang tinggi untuk membeli insurans.Tidak siapa mahu berlaku kemalangan dan semua pemandu mahu kenderaan mereka selamat dan berkeadaan baik serta boleh diguna lama. Selagi pemandu dapat menjaga keselamatan diri dan kenderaannya, maka perlindungan insurans rasanya tidak diperlukan. Insurans hanya terlibat jika berlaku kemalangan. Kita percaya majoriti pemandu kita berhemah. Mereka tahu jaga keselamatan diri dan penumpang kenderaannya.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...