06 Mac 2011

ISU SOSIAL : NASIB ANAK-ANAK JALANAN


Bayangkan  keadaan ini. Seorang anak kecil yang memerlukan perhatian dan kasih sayang ibu dan ayah tiba-tiba hilang daripada pandangan. Bukan kerana kehilangan itu disebabkan oleh kematian, sebaliknya, dilarikan pihak yang tidak bertanggungjawab. Bayangkan pula keadaan ibu dan ayah yang seharusnya membelai, mendidik dan membesarkan mereka dengan penuh kasih dan sayang. Semestinya kes kanak-kanak diculik dan dijadikan hamba selain perdagangan organ mangsa yang tidak berdosa mencetus kebimbangan yang bukan kecil di kalangan ibu bapa di negara ini. Berdasarkan rekod polis, pada 2009 sahaja, rekod penculikan yang dicatatkan sebanyak 77 kes. Sementara laporan kepada Suruhanjaya Perlindungan Anak Nasional pula mencatatkan rekod 67 kes pada 2009 dan 110 kes pada 2010. Pada tahun ini pula, masih lagi berlaku isu penculikan kanak-kanak.

Kes penjualan organ kembali rancak diperkatakan selepas tertangkapnya suspek bernama Sartono yang berusia 33 tahun awal Januari lalu. Entah apa masalah yang dihadapi lelaki itu, dia berjaya memperdaya seramai 96 kanak-kanak dan remaja lelaki untuk mengikutnya dan hilang tanpa sebarang khabar berita. Kesemua 96 mangsa itu diliwat serta dijual kepada mana-mana lelaki yang gemarkan seks sejenis. Daripada jumlah itu juga, hanya seorang yang berjaya menyelamatkan dirinya dan membuat laporan polis yang kemudiannya menyebabkan pihak berkuasa dapat menjejaki Sartono. Bertitik tolak daripada kes Sartono, polis berjaya mengenal pasti kes-kes penculikan lain. Sartono yang sudah berkahwin dan mempunyai empat orang anak sama sekali tidak pernah menyesali tabiat buruknya itu biarpun dia sudah merampas kebahagiaan 96 mangsa yang tidak berdosa.

"Rasanya amat perit sekali. Jangan sampai ada ibu bapa lain merasakan penderitaan yang kami lalui," itulah luahan Suryani, ibu kepada Jefri Ardiansyah yang berusia sembilan tahun diculik lalu dibunuh oleh satu komplot pakatan penculikan pada tahun lepas. Biar hakikatnya Suryani menerima berita sedih kematian anaknya, namun, jauh di sudut hati ibu berusia 36 tahun masih mengharap Jefri akan kembali kepadanya satu hari nanti. Harapan yang sama turut diluahkan Adah, 40, yang kehilangan anaknya, Eviliani di sekitar Grogol, Jakarta Barat sekitar Jun 2007. Sehingga sekarang tidak pernah walau sehari Adah tidak berusaha menjejaki anaknya itu. Biar memiliki 10 anak yang lain, namun harapan yang bersarang di fikirannya ah Eviliani akan segera pulang ke pangkuan keluarga. "Saya sangat yakin Eviliani disuruh mengemis di jalanan. Tapi di mana? Saya tidak tahu," ujar wanita itu penuh sayu.

Kepada ibu bapa yang kehilangan anak, perkara itu bukan satu hal yang remeh dan boleh dilupakan dalam tempoh semalaman. Kesedihan dan tekanan yang dihadapi apabila anak yang ditatang dengan penuh kasih sayang hilang dari pandangan mampu membuat mereka separuh gila. Namun bagi pihak berkuasa khususnya polis, laporan penculikan anak kepada mereka merupakan satu hal biasa kerana hampir setiap hari laporan yang sama diterima. Bagaimanapun, persoalan yang sering didebatkan di dada-dada akhbar dan pakar-pakar psikologi adalah sebelum isu penculikan diberikan perhatian yang teliti, tumpuan pertama yang perlu difokuskan ialah mencari penyelesaian terhadap eksploitasi kanak-kanak Indonesia di jalanan. Senario yang sering dilihat di kota besar seperti Jakarta misalnya adalah kanak-kanak sejak kecil sudah didedahkan kepada alam yang kurang sihat. Demi meneruskan kehidupan, anak-anak kecil sudah mula mengemis, menjual makanan, alat permainan, akhbar bahkan bermain muzik di jalan-jalan raya semata-mata untuk mencari sesuap nasi.

Kepada yang pernah berkunjung ke Jakarta pastinya sering melihat bagaimana mudahnya menemui anak-anak yang seharusnya berada di sekolah menimba ilmu sebaliknya berkeliaran di jalanan. Di stesen-stesen bas atau keretapi, adalah menjadi kebiasaan untuk melihat wajah kanak-kanak yang berusia antara enam hingga 10 tahun yang berkaki ayam, tidur di kaki-kali lima, berpakaian selekeh dan mengemis makanan daripada orang ramai. Kasihan benar dengan anak-anak ini. Entah apa yang akan terjadi pada masa depan mereka kelak. Mahu menyalahkan ibu dan ayah barangkali tidak adil juga kerana mereka juga ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. "Seharusnya pihak polis mengurangi eksploitasi kanak-kanak di jalanan terlebih dahulu. Seandainya usaha itu dapat dikurangkan, sudah tentu kes penculikan kanak-kanak juga akan dapat ditangani," kata pakar psikologi Tika Bisono.

Selain itu anggota masyarakat juga disifatkan Tika, perlu memainkan peranan membantu kerajaan menangani isu yang sama. Pada masa yang sama, polis pula merumuskan peningkatan kes penculikan kanak-kanak disebabkan oleh kurangnya pengawasan oleh ibu bapa. Penculik lazimnya sudah mahir modus operandi yang akan digunakan ketika menyedari ada mangsa potensi di depan mata. "Banyak kes penculikan kanak-kanak terjadi ketika si anak tidak bersama ibu dan bapa mereka. Si anak pergi dan pulang dari sekolah dijemput orang lain atau diculik ketika bermain. Kerana itu, ibu dan ayah harus memberi perhatian dan mengawasi anak-anak mereka," Ketua Jabatan Perhubungan Awa Polis Daerah Metro Jaya, Baharudin Jafar. Melihat apa yang jelas di depan mata. Membaca laporan akhbar dan menonton berita di televisyen sudah cukup untuk membuatkan sesiapa saja yang akan mudah menginsafi setiap kelemahan yang ada pada orang lain. Pada masa yang sama, kita juga seharusnya belajar untuk menghargai kelebihan dan keistimewaan yang ada pada diri.

MINGGUAN MALAYSIA
6 MAC 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...