01 Mac 2011

ISU PENDIDIKAN : DURIAN RUNTUH GURU BESAR CEMERLANG


Kerajaan hari ini mengotakan janjinya dengan memberi ganjaran Anugerah Tawaran Baru serta-merta sebanyak RM7,500 seorang kepada 586 guru besar sekolah rendah yang mencapai prestasi cemerlang dalam membangunkan kualiti murid dan sekolah, melibatkan peruntukan RM18.4 juta. Sebanyak 12,141 guru yang mencatat prestasi serupa di semua sekolah berkenaan turut menikmati ganjaran RM1,800 seorang, manakala guru selebihnya menerima RM900 seorang. Mengumumkan demikian di SMK Tun Syed Zahiruddin, Merlimau di sini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin turut membawa khabar gembira kepada 2,800 kakitangan sokongan di semua 586 sekolah berkenaan. Ini kerana mereka juga akan menerima ganjaran meskipun pada peringkat awal kategori itu tidak dimasukkan dalam skim Tawaran Baru. Ganjaran untuk para pengetua sekolah menengah pula dijangka diumumkan selepas keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) keluar pada minggu ketiga bulan depan, mungkin pada April atau Mei ini.

Untuk Anugerah Tawaran Baru hari ini, oleh kerana ia turut melibatkan kakitangan sokongan, peruntukan keseluruhan dijangka melebihi RM18.4 juta. Kerajaan tiada halangan untuk menambah peruntukan tersebut dan saya telah maklumkan kepada Perdana Menteri jika sasaran selepas ini mencecah sehingga 17 peratus layak pun kita akan bayar. Takkan kita nak tunggu hingga 2012 atau 2013 baru nak bayar. Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, daripada 586 sekolah berkenaan, 437 atau 74.3 peratus merupakan penerima daripada sekolah-sekolah luar bandar. Malah, kata beliau, ia turut melibatkan guru besar daripada sekolah-sekolah SK (Asli), SK (Khas)dan SR Agama Bantuan Kerajaan (SABK). Daripada keseluruhan bilangan sekolah rendah yang berada dalam senarai kedudukan (ranking), 193 (2.53 peratus) adalah sekolah yang mencapai skor komposit sekurang-kurangnya 84 peratus. Manakala, 138 (1.81 peratus) sekolah pula yang berjaya melonjakkan kedudukan sekurang-kurangnya sebanyak 2,050 tempat dan 257 (3.37 peratus) adalah sekolah yang berjaya meningkatkan skor komposit sekurang-kurangnya 6.3 peratus.

Sasaran awal pemimpin sekolah yang layak menerima ganjaran pada penilaian 2010 ialah sebanyak dua peratus. Namun demikian, pencapaian sebenar bagi tahun penilaian 2010 di luar jangkaan kita sehingga mencapai 7.7 peratus. Ini antara lain disebabkan oleh peningkatan kualiti kepimpinan sekolah dan tahap pengajaran dan pembelajaran guru. Dalam hal ini, Muhyiddin berkata, pemimpin sekolah yang berada dalam kelompok pertengahan atau tidak menepati sasaran iaitu tidak mencapai sasaran komposit melepasi 84 peratus untuk sekolah rendah atau sekolah yang tidak mengalami lonjakan dari aspek kedudukan juga tidak diabaikan. Ini kerana, kata beliau, kementerian akan memastikan guru besar terbabit diberi peluang mengikuti kursus penambahbaikan berdasarkan keperluan masing-masing dan diberikan bimbingan dari semasa ke semasa. Kata Timbalan Perdana Menteri: "Sesungguhnya ganjaran Anugerah Tawaran Baru ini tidak sedikit pun dapat membayar jasa dan budi yang telah ditaburkan mereka. Hanya Allah sahajalah kita serahkan bagi membalas kesungguhan, komitmen dan keikhlasan yang ditunjukkan oleh para pemimpin sekolah dan guru-guru. Anggaplah penganugerahan ini sebagai titik mula untuk kita menggapai kejayaan yang lebih gemilang pada masa depan.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...