09 Mac 2011

ISU EKONOMI : TRANSFORMASI EKONOMI BUKTI KOMITMEN KERAJAAN BERTERUSAN


Pengumuman sembilan lagi projek baru di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang diumumkan semalam menunjukkan komitmen yang berterusan kerajaan memacu ekonomi negara ke arah menjadi sebuah negara maju menjelang 2020. Tambahan projek ini merupakan manifestasi usaha berterusan yang dilakukan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam memastikan segala rancangan yang dirangka menjadi kenyataan. Perdana Menteri ketika mengumumkannya menyatakan projek-projek itu meliputi meningkatkan kemudahan pelancongan, memantapkan industri pertanian, menggalakkan projek penjagaan kesihatan dan juga merancakkan pelaksanaan tenaga yang diperbaharui. Di bawah usaha berkenaan, ia diramalkan bakal menarik RM2.26 bilion pelaburan termasuk menjimat dan menjana RM11.71 bilion pendapatan negara kasar (PNK) bagi tempoh tersebut.

Pengumuman terbaharu ini ternyata membuktikan program ETP terus dilaksanakan pada tahap tertinggi dan bukan merupakan satu umpan untuk sekadar memenangi pilihan raya kecil atau umum. Sembilan projek itu, sekiranya digabungkan dengan 11 projek yang diumumkan sebelum ini akan menghasilkan RM14.74 bilion pelaburan, RM20 bilion dalam PNK dan 88,354 lagi pekerjaan. Setakat ini, ETP kini dilihat telah mempunyai kesan pemangkin ketara terhadap ekonomi sebagai mana yang dilihat pada komitmen pelaburan daripada projek permulaan dan asas projek serta kenaikan yang dijangka dalam pendapatan sebenar. Ini menunjukkan segala perancangan yang dilakukan kerajaan kini semakin diyakini oleh banyak pihak sama ada dalam dan juga luar serta mampu untuk menempah kejayaan. Sekiranya tidak masakan pihak-pihak swasta tempatan turut memberikan sambutan yang baik terhadapnya.

Malah, ada pendapat mengatakan bahawa Malaysia kini memperlihatkan kesediaan untuk memenuhi hasrat menjadi negara pendapatan tinggi menjelang 2020. Pendapat sedemikian merupakan antara banyak ulasan yang diberikan oleh bukan saja tokoh tempatan, tetapi juga luar negara sekali gus menunjukkan bahawa negara kita menunjukkan prestasi yang lebih baik berbanding dengan negara-negara Asia lain. Masakan tidak, Malaysia sebelum ini telah menunjukkan rekod pencapaian yang membanggakan apabila mengubah sebuah negara yang sebelumnya bergantung kepada komoditi getah dan timah kepada sebuah negara industri di bawah kepimpinan penerajunya sebelum ini. Bersandarkan hakikat ini, di bawah kepimpinan sedia ada dan juga sokongan yang jitu diberikan kepada kerajaan terutamanya Perdana Menteri, negara ini mampu merealisasikan hasrat yang uar-uarkan itu - sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

UTUSAN MALAYSIA
9 MAC 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...