22 Disember 2010

ISU WANITA : PENCAPAIAN WANITA MALAYSIA TERUS MENYERLAH PADA TAHUN 2010

 
Kemuncak kecemerlangan pencapaian wanita di negara ini cukup manis dan menyerlah sebelum 2010 melabuhkan tirainya apabila Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dinobatkan sebagai wanita pertama Tokoh Maal Hijrah, baru-baru ini. Malah kejayaan itu juga memecah rekod lelaki yang mendominasi anugerah itu sejak diperkenalkan 24 tahun lalu. Anugerah berkenaan sememangnya wajar memihak kepada Dr Zeti Akhtar kerana beliau dianggap sebagai ikon dalam industri perbankan dengan memberikan banyak sumbangan kepada pertumbuhan ekonomi negara termasuk mengilhamkan penubuhan Pusat Kewangan Islam Antarabangsa Malaysia (MIFC) pada 2006, selain diiktiraf sebagai wanita paling berkuasa dalam kewangan pada 2000 oleh Majalah Global Finance. 
 
Kejayaan itu tidak saja dianggap pencapaian hebat wanita yang begitu membanggakan, malah mampu memartabat serta meletakkan golongan Hawa ke tahap tertinggi menyaingi lelaki. Mengungkap kenangan pahit manis sejarah sepanjang hampir 365 hari, pembabitan wanita dalam pembangunan negara tidak seharusnya dipinggirkan. Rentetan dari setahun ke setahun, pencapaian wanita dalam pelbagai bidang terus menyerlah. Sejajar dengan separuh populasi penduduk wanita, sepatutnya tenaga, masa, kemahiran dan pengetahuan mereka dijana sepenuhnya untuk kepentingan negara dan masyarakat, selain dapat meningkatkan kemampuan diri. Tembok diskriminasi monopoli lelaki dalam bidang kehakiman syariah dapat ditembusi apabila kerajaan buat julung kalinya melantik dua hakim syarie wanita pertama negara, iaitu Suraya Ramli, 31 dan Rafidah Abdul Razak, 39, pada Mei lalu. Kedua-duanya yang masing-masing bertugas di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan dan Putrajaya diharapkan sebagai pembuka jalan ke arah penambahan lebih ramai lagi hakim syarie wanita pada masa depan terutama membabitkan kes bersifat gender. 
 
 
Dalam mencari permata hebat dalam kalangan wanita, pada tahun ini, Datuk Robiah Abdul Ghani, 57, juga memecah tradisi sebagai polis wanita pertama dilantik Pengarah Jabatan Pengurusan Bukit Aman, selain itu, sebelumnya, beliau turut melakar sejarah wanita pertama menjadi Ketua Polis Negeri Pahang. Apa yang diharapkan tembok penguasaan lelaki dalam jawatan atasan dalam bidang kepolisan perlu terus dirempuh bagi mempamerkan wanita juga gagah menyumbang tenaga untuk memastikan keamanan dan keselamatan negara terus terjamin. Potensi dan kewibawaan wanita perlu dipertingkatkan lagi. Kita sewajarnya melahirkan lebih ramai lagi tokoh seperti bekas wanita pertama dilantik menganggotai jemaah menteri Malaysia (Menteri Kebajikan), Tun Fatimah Hashim yang kembali ke rahmatullah, tanggal 7 Januari lalu ketika usianya mencecah 85 tahun akibat sakit tua, benar-benar satu kehilangan besar.

Ketokohan, kegigihan dan semangat yang mengalir dalam darahnya dengan pembabitan cukup aktif dalam arena politik sepatut wujud kepada wanita pada zaman ini bagi meneruskan legasi kewibawaan wanita di negara ini.
Namun ketika negara mencatat kejayaan demi kejayaan membabitkan wanita, negara dikejutkan dengan tragedi paling menyayat hati serta menggemparkan seluruh masyarakat apabila Pengasas Syarikat Kosmetik Nouvelle Beauty Care Sdn Bhd, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, bersama tiga lagi pemandu, pegawai bank dan peguam peribadinya disahkan dibunuh dan mayatnya dibakar, manakala abunya dibuang ke dalam sebuah sungai dekat Ladang Gadong, di Tanjung Sepat, Banting. Pembunuhan kejam jutawan kosmetik itu yang dilaporkan pada 30 Ogos lalu ketika berada di Banting untuk urusan pembelian tanah disifatkan kehilangan besar ikon dan contoh kepada dunia keusahawanan wanita Melayu. Kegigihan dan kecekalan yang bermula menjual barangan kecantikan dari rumah ke rumah, akhirnya mampu empayar perniagaan kosmetik seharusnya dijadikan teladan wanita lain. 
 
 
Dalam bidang sukan, Datuk Nicol Ann David, 27, terus unggul sebagai pemain skuasy nombor satu dunia masih belum dapat ditandingi. Kejayaan terbaru menyumbang pingat emas dalam Sukan Asia, di Guangzhou memperlihatkan prestasi cemerlang dengan terus mendominasi skuasy wanita dunia sejak lima tahun lalu serta dianggap antara legenda skuasy dalam senarai kedudukan dunia sejak Januari 2006 dengan memenangi banyak permainan pada peringkat dunia. Laporan pula menunjukkan Malaysia menduduki tempat kelima di seluruh dunia dengan 31 peratus wanita memegang jawatan kanan dalam Perusahaan Sederhana hingga Besar (PSB) negara. Agenda memperkasa dan meningkatkan martabat wanita tidak pernah padam.

Justeru wanita yang menjadi Ahli Parlimen, pembuat keputusan, khususnya sebagai Ahli Lembaga Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif dan dalam bidang lain masih belum mencukupi bilangannya, sedang wanita mewakili setengah populasi penduduk perlu dibuktikan dengan melakukan pembaharuan dan dasar yang dapat memastikan kemajuan dan kesejahteraan wanita dan isu berkaitan wanita.
Selain itu, beberapa pengumuman Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada tahun ini untuk mengiktiraf sumbangan wanita dalam kemajuan negara, umpamanya memperuntukkan RM30 juta bagi meningkatkan penyertaan golongan itu dalam bidang keusahawanan sewajarnya dijadikan batu loncatan kepada golongan itu untuk memacu peranan mereka ke tahap paling tinggi.

 
Pada masa sama, pengumuman tempoh cuti bersalin 90 hari berbanding 60 hari kepada penjawat awam wanita yang turut dijangka dinikmati sama oleh kakitangan sektor (akan dikemukakan kepada Kabinet Januari depan) adalah sebagai bonus kepada wanita untuk menumpukan perhatian demi kesejahteraan rumah tangga.  Begitu juga keupayaan wanita terus dipacu sepenuhnya. Bagi wanita suri rumah, pesara, ibu tunggal, orang kurang upaya dan pelajar universiti pengajian tinggi pula, boleh bekerja separuh masa mengikut Peraturan-Peraturan Kerja (Pekerja Separa Masa) 2010 mulai 1 Oktober lalu bakal memberi jaminan faedah kepada lebih 6.5 juta rakyat.

Pada masa sama, forum dan sidang pada peringkat nasional dan antarabangsa dijadikan platform bagi mewarnai program seumpamanya sepanjang tahun ini. Antaranya atas usaha Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor ialah mengumpulkan lebih 15 wanita pertama di seluruh dunia menyertai Sidang Kemuncak Wanita-Wanita Pertama yang berlangsung selama tiga hari, pada 11 hingga 13 Oktober lalu.
Selain membincangkan pelbagai isu dibincangkan khususnya memperkasakan kanak-kanak untuk menjadi pemimpin masa depan, apa yang nyata peranan Wanita Pertama ini tidak saja dilihat tipikal, mengiringi suami masing-masing dalam setiap majlis sebaliknya begitu signifikan sebagai penyokong perubahan strategik yang memberi penekanan kepada inisiatif komuniti seperti bidang kepemimpinan, pendidikan, memperkasakan dan pembangunan sosial secara keseluruhan. Majlis itu dianggap sebagai titik tolak membincangkan isu kewanitaan yang lebih mencabar pada masa depan.

Apa juga sejarah manis yang tercatat sepanjang 2010, hakikatnya, banyak lagi isu yang belum selesai menunggu bagi memperkasakan konflik, keadilan dan kesedaran terhadap isu tertentu membabitkan wanita yang perlu diselesaikan perjuangannya, sebaik saja memasuki tahun baru nanti.
 
 
Oleh Jami'ah Shukri
Berita Harian
22 Disember 2010 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...