20 Disember 2010

ISU SOSIAL : REMAJA PERLU TERLIBAT DALAM TRANFORMASI NEGARA


Golongan remaja perempuan di luar bandar perlu dilibatkan bersama dalam program transformasi negara kerana mereka mempunyai pengaruh dalam menentukan kejayaan program itu. Profesor Ulung, Datuk Dr. Shamsul Amri Baharuddin berkata, golongan itu yang aktif dan gemar bekerja secara berkumpulan mempunyai pengaruh tersendiri dari segi kehidupan dan juga politik. Beliau berkata, malah sebanyak 30 peratus daripada pengundi muda terdiri daripada wanita di luar bandar. Katanya, golongan itu tidak harus diketepikan kerana mereka bekerja secara kolektif, umpamanya dalam kelas jahitan serta masakan dan juga mampu menggerakkan kuasa politik. Jangan sekali-kali melabelkan golongan remaja dengan beberapa panggilan yang negatif kerana sebagai kerajaan pendekatan positif perlu ditonjolkan.

Remaja lelaki pula merupakan golongan yang amat berpengaruh di bandar-bandar dan kerana itu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak secara simbolik telah bertindak mendekati dan berbincang dengan mereka," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. Beliau yang juga Pengarah Institut Kajian Etnik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) mengulas kenyataan Najib semalam yang menyarankan golongan remaja dijadikan "rakan kongsi" bagi menarik penglibatan mereka dalam menggerakkan transformasi negara. Shamsul Amri menyarankan agar kerajaan menubuhkan lebih banyak pusat maklumat mengenai peluang pendidikan dan kerjaya di kawasan luar bandar supaya golongan remaja berusia 21 hingga 30 tahun dapat bergerak bersama transformasi yang diperlukan negara.

Sementara itu, Pemangku Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak), Datuk Seri Abdul Aziz Rahman berkata, maklumat yang diperoleh menerusi Internet menjadikan golongan remaja hari ini berfikiran terbuka dan pantas bergerak. Katanya, mereka juga lebih "bertenaga" dan kerana itu terpaksa mencari tempat untuk meluahkan pemikiran baru dan semangat tinggi yang mereka peroleh melalui Internet. Oleh yang demikian katanya, semua pihak perlu menyediakan program-program yang proaktif yang diilhamkan oleh golongan tersebut dan bukan daripada pihak atasan atau kerajaan. Jelasnya, bagi melengkapi program yang sesuai untuk golongan remaja selaras dengan transformasi negara, satu penyelidikan mengenai sains sosial yang mendalam perlu dilakukan. Kita jangan cepat melabelkan remaja hari ini secara negatif sebaliknya mendekati dan "memeluk" mereka untuk melibatkan diri dalam program-program transformasi yang membantu mereka maju ke tahap lebih tinggi. Beliau menambah, program yang banyak menekankan kepada aspek mental dan fizikal perlu diperbanyakkan supaya menarik minat golongan remaja melibatkan diri.

Utusan Malaysia
20 Disember 2010

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...