10 Oktober 2010

ISU ALAM SEKITAR : 1000 RAHSIA HIDUPAN LAUT

Lautan merupakan satu anugerah tuhan kepada manusia yang tidak terperi indahnya dan tak tercapai dek akal akan kewujudannya. Begitu juga dengan hidupan di dalamnya yang sehingga kini masih kekal sebagai satu misteri besar dalam kehidupan manusia. Ketika manusia di Barat sibuk untuk mewujudkan satu jawatan tentang siapa yang bakal menjadi jurucakap bumi jika terdapat makhluk asing yang mahu membuat hubungan dengan manusia hakikatnya lautan yang terbentang luas itu pun masih jauh lagi untuk diketahui tentang kewujudan spesis yang terdapat di dalamnya. Mungkin agak melucukan, namun hasil kajian para saintis mendapati lebih tiga perempat dari lebih sejuta spesis (mungkin lebih) yang terdapat di dalam laut masih belum diketahui kewujudannya.

Lautan yang boleh kita tafsirkan sebagai himpunan air masin yang meliputi permukaan bumi yang dibatasi oleh benua ataupun kepulauan yang besar merupakan elemen yang dominan di atas muka bumi. Dianggarkan lautan meliputi 71 peratus dari permukaan bumi, dengan luas sekitar 361 juta kilometer persegi. Manakala isi lautan pula dianggarkan sekitar 1370 juta kilometer padu, dengan kedalaman rata-rata 3790 meter. Berdasarkan hasil kajian rangkaian penyelidik dari Cencus of Marine Life yang didedahkan pada Selasa lepas, terdapat lebih sejuta spesies mendiami lautan dengan sekurang-kurangnya tiga perempat daripadanya masih belum dikenal pasti. Census of Marine Life merupakan rangkaian penyelidik global di lebih 80 negara yang telah terlibat secara aktif dalam kajian saintifik selama 10 tahun tentang kepelbagaian, pergerakan dan cara hidup pelbagai jenis spesis yang terdapat di dalam laut.

Kajian tersebut yang bernilai AS$650 juta (RM2.08 bilion) itu telah berjaya menemui lebih 6,000 spesies baru dan beberapa spesies hidupan yang sebelum ini di kategorikan jarang dijumpai, tetapi sebenarnya banyak terdapat di dalam laut. Penyelidikan tersebut melibatkan lebih 2,700 saintis, 670 institusi dan lebih 540 lawatan yang mengambil masa kira-kira 9,000 hari di laut. Hampir 30 juta pemerhatian dilakukan ke atas 120,000 jenis spesies hidupan sepanjang kajian dijalankan. Menurut laporan tersebut apa yang didedahkan adalah satu penemuan yang tidak pernah diperolehi sebelum ini. Ia adalah gambaran tentang kepelbagaian, taburan dan perbezaan hidupan laut di muka bumi ini, daripada mikrob kepada paus, dari kawasan kutub berais ke kawasan tropika, daripada ombak di tepi pantai hingga ke dasar laut yang paling dalam. Kajian itu dijalankan bagi mengenal pasti hidupan yang pernah mendiami lautan, yang tinggal di laut masa kini dan kemungkinan spesies yang boleh hidup di laut pada masa depan. Menurut penyelidikan tersebut, sebanyak 16,764 spesies ikan berjaya dikenal pasti setakat ini, tetapi kira-kira 5,000 spesies lagi masih belum dapat ditentukan jenisnya.

Pengerusi Jawatankuasa Pengendali Cencus of Marine Life, Ian Poiner berkata, penyelidik buat kali pertama dapat menentukan antara spesies yang dikenali dan yang tidak di kenali secara sistematik. "Semua hidupan di permukaan bergantung kepada kehidupan di dalam dan dasar laut. Hidupan laut mem bekalkan separuh daripada oksigen dan banyak makanan kepada kita se lain mengawal perubahan iklim," katanya yang berasal dari Australia. Melihat kepada kepentingan hidupan laut ini pastinya membuat kita terfikir apa perlunya manusia terlalu membazir tentang apakah benar wujudnya kehidupan di angkasa lepas.

Telah terlalu banyak wang dihabiskan untuk membuat kajian tentang perkara ini sedangkan hakikatnya hidupan di dalam laut itu sendiri masih terlalu banyak yang tidak diketahui kewujudannya. Agak menghairankan kenapa perkara ini tidak diberikan perhatian yang lebih khusus padahal benar-benar terdapat hidupan di dalam laut yang mungkin boleh memberi kesan yang lebih dalam kehidupan manusia. Bukan untuk menidakkan kepentingan penerokaan sains angkasa lepas namun jika ia terlalu tertumpu apakah benar wujud kehidupan di luar sana, adalah malang jika kita mengabaikan hidupan di dalam laut yang terdapat di bumi itu sendiri.

Oleh Hafizahril Hamid
Utusan Malaysia
10 Oktober 2010
 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...