20 Ogos 2012

ISU UMUM : RAYA WARGA ASING DI KUALA LUMPUR


Rencana ini ditulis oleh :
NIZAM YATIM
pengarang@utusan.com.my


Ketika kebanyakan umat Islam berkumpul bersama keluarga di kampung untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri esok, terdapat juga yang menyambutnya dengan cara tersendiri di sekitar ibu kota. Mereka ialah warga asing, antaranya dari Indonesia, Bangladesh dan Vietnam yang sudah menjadi tradisi ketika cuti perayaan, mereka akan bersiar-siar di sekitar Kuala Lumpur bagi memenuhi masa terluang. Kebanyakan mereka tidak pulang ke kampung walaupun diberikan cuti umum selama dua hari dengan pelbagai alasan termasuk ingin berjimat-cermat atau disebabkan tidak mampu membayar kos pengangkutan pulang ke tanah air yang mahal. Keadaan jalan raya dan stesen pengangkutan awam yang lengang berbanding hari biasa memudahkan mereka untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat lain di sekitar kota metropolitan itu dengan pantas, tanpa perlu menempuh kesesakan.

Antara tempat yang menjadi tumpuan warga asing adalah kawasan sekitar Menara Berkembar Petronas yang lebih dikenali sebagai Kuala Lumpur City Centre (KLCC). Rata-rata warga asing menganggap KLCC adalah tempat yang wajib dikunjungi ketika cuti kerana ia lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti stesen transit aliran ringan (LRT), pusat beli-belah, masjid dan taman rekreasi. Keunikan seni bina menara berkenaan yang mempunyai pengaruh Islam juga menarik minat warga asing untuk bergambar sebagai tanda kenang-kenangan. Cuti umum memberi peluang kepada mereka untuk datang ke KLCC bersama rakan-rakan untuk melihat menara itu secara lebih dekat. Terdapat juga warga asing terutama golongan profesional yang keluar bersiar-siar bersama keluarga dengan membawa anak-anak bermain di taman permainan kanak-kanak dan kolam mandi yang disediakan.

Ada juga warga asing menjadikan kawasan Taman KLCC sebagai tempat berkelah dengan menikmati makanan dan minuman secara berkumpulan. Sambil menikmati keindahan bangunan pencakar langit dan air pancut yang terdapat di sekitar kawasan itu, mereka juga meluangkan masa untuk berehat dan berbual kosong dengan rakan-rakan senegara. Bagi sesetengah warga asing, pusat beli-belah di KLCC adalah tempat untuk mereka menjamu mata dengan barangan berjenama walaupun tidak mampu membelinya kerana harga yang mahal. Dalam pada itu, bagi warga asing yang gemar membeli-belah, kawasan tumpuan adalah sekitar bangunan Kota Raya dan Sinar Kota yang menawarkan pelbagai barangan pada harga berpatutan. Di situ, terdapat banyak barangan tiruan dengan jenama terkenal dijual bagi membolehkan warga asing bergaya walaupun bukan asli.

Deretan kedai yang disewa warga asing di Jalan Silang yang menjual barangan dari negara asal masing-masing turut menjadi tumpuan untuk mereka berkumpul sehingga kawasan tersebut digelar sebagai 'Mini Dhaka'. Tujuan sebenar mereka berkumpul beramai-ramai adalah untuk menghilangkan kerinduan kepada kampung halaman masing-masing, selain mahu bertanyakan khabar rakan-rakan yang mungkin bekerja di negeri lain di negara ini. Hari raya juga adalah waktu yang membolehkan mereka mengambil kesempatan untuk berniaga secara haram di kaki lima jalan kerana menyedari anggota penguat kuasa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sedang bercuti. Adegan tawar-menawar barangan jualan di kalangan mereka seperti buah-buahan, makanan dan barang kemas turut mencetuskan suasana hiruk-pikuk di kawasan terbabit.

Kehadiran ramai warga asing itu menyebabkan anak jati Kuala Lumpur yang beraya di ibu kota menjadi kumpulan minoriti sehingga mungkin disalah anggap sebagai golongan pendatang. Turut terasa dengan kebanjiran warga asing itu adalah pemandu pengangkutan awam rakyat tempatan yang terpaksa bekerja pada hari raya. Mereka terpaksa melayan pelbagai ragam warga asing berkenaan. Antara laluan yang paling ramai dipenuhi kelibat warga asing adalah pengangkutan bas dari Rawang ke tengah ibu kota dan tren komuter dari Pelabuhan Klang. Turut menjadi tumpuan adalah restoran mamak di sekitar Pasar Seni yang tetap dibuka walaupun Hari Raya yang dipenuhi warga asing untuk menjamu selera. Terdapat juga warga asing yang mengambil kesempatan cuti Hari Raya dengan menonton wayang.

Sementara itu, kebanjiran warga asing ke ibu kota pada Hari Raya Aidilfitri turut memberikan kesan buruk apabila rata-rata mereka dilihat masih membawa tabiat dari negara asal iaitu membuang sampah di merata-rata. Mereka juga berebut-rebut untuk menaiki bas dan LRT sehingga menyebabkan Kuala Lumpur berubah wajah menjadi seperti bandar-bandar di negara dunia ketiga. Di Taman KLCC pula, terdapat warga asing dewasa yang menggunakan peralatan permainan yang dikhususkan untuk kanak-kanak. Untuk mengelak fenomena ini berulang setiap kali musim perayaan, sudah sampai masanya pihak pengurus taman berkenaan menempatkan lebih ramai pengawal keselamatan bagi memantau kerenah warga asing terbabit. Pekerja untuk mengutip sampah juga perlu ditambah. Ingatlah setiap kali tibanya Aidilfitri, bukan bermakna semua orang harus bercuti.

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
18 Ogos 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...