01 April 2012

ISU UMUM : FENOMENA PERCANGGAHAN PEMIKIRAN MANUSIA

Oleh Mior Kamarul Shahid
mkamarul@nstp.com.my


Setiap hari berlaku percanggahan pemikiran sesama manusia di seluruh dunia, sebahagian besarnya mengenai persoalan agama, negara dan bangsa. Menonton berita dunia di televisyen atau membaca akhbar, percanggahan pemikiran ini, begitu nyata. Di Barat cara pelaporan beritanya adalah berbeza berbanding di Timur berikutan kecenderungan pemikiran yang berbeza meskipun daripada sumber berita yang sama. Percanggahan pemikiran juga berkisar kepada persoalan maruah, hak, hidup-mati dan maju-mundur sesuatu bangsa. Fenomena percanggahan pemikiran diwarisi pelbagai golongan manusia ini, jika dianggap penyakit, ia dikategorikan sebagai jenis kronik. Kebanyakan pemikiran manusia yang berbeza dari segi latar belakang ini tidak akan dapat disatukan untuk mencapai kesepakatan tulen – ibarat minyak dan air.

Semua ini juga berpunca daripada perbezaan tamadun dan akar umbi budaya, cara berfikir serta cara hidup, diperkuatkan lagi dengan kepercayaan beragama dan kedudukan sosio-ekonomi, selain pendedahan kepada dunia luar. Tentulah sukar menyamakan pemikiran anak-anak yang bergelumang dengan senjata dan melihat kematian di depan mata hampir setiap hari kerana berjuang bagi membebaskan negaranya dengan pemikiran anak-anak yang dibesarkan dengan permainan video, komputer canggih dan telefon bimbit.Percanggahan pemikiran sentiasa berlaku di kalangan pemimpin di dalam sesebuah negara dan organisasi atau ketua kerajaan berbeza negara dan agama, sesama golongan intelek, malah sesama rakyat atas isu ideologi dan isu besar dan kecil lain.

Pertelagahan pemikiran berlaku atas pelbagai faktor termasuk pertikaian atas sesuatu kepentingan, kesan kian ramai manusia berpelajaran atau juga disebabkan kebodohan yang tidak boleh diajar, mungkin disebabkan taksub. Ia berlaku atas kepentingan strategik, isu politik, ekonomi, agama, maruah, soal wilayah/sempadan dan sebagainya. Di Malaysia, percanggahan pemikiran juga wujud berikutan kesan kemasukan budaya luar sama ada dari negara maju atau daripada sistem ortodoks Islam. Tidak kurang juga percanggahan pemikiran berlaku akibat salah faham, kekeliruan tafsiran atau disengajakan. Pertelagahan pemikiran berlaku atas pelbagai faktor termasuk pertikaian atas sesuatu kepentingan, kesan kian ramai manusia berpelajaran atau juga disebabkan kebodohan yang tidak boleh diajar, mungkin disebabkan taksub. Ia berlaku atas kepentingan strategik, isu politik, ekonomi, agama, maruah, soal wilayah/sempadan dan sebagainya.

Di Makkah boleh dikatakan setiap masa menjadi tempat pertembungan pemikiran dan pendapat manusia membabitkan semua golongan umat Islam. Di situ mereka bertemu walau pun dari segi realitinya di kalangan umat Islam sendiri, masing-masing mempunyai pemikiran agama yang belum mampu dirungkai. Cuma, mereka tidak bertelagah secara terbuka, walaupun sesama mereka mempunyai pemikiran berbeza. Ini mungkin disebabkan matlamat mereka berada di Tanah Suci adalah sama iaitu untuk beribadat. Bagi jemaah Malaysia yang menunaikan ibadah haji atau umrah di Makkah, mereka juga mewakili pelbagai kelompok berbeza di segi pemikiran politik. Apa pun, pembentukan persepsi terhadap sesuatu bangsa yang menganut Islam yang dibentuk di Makkah menerusi pemerhatian sikap, perbuatan dan tingkah laku umat Islam ini, tetap tidak baik untuk Islam. Dalam politik, semua ini adalah ciri-ciri konflik yang lazim dalam sistem demokrasi. Dalam politik juga, konflik adalah percaturan individu atau kumpulan untuk sesuatu tujuan.

Disebabkan Malaysia diramal mengadakan pilihan raya umum ke-13, konflik menjadi alat politik. Dalam keadaan hari ini, konflik sengaja dicipta untuk menarik perhatian. Biasanya ia menjadi senjata parti pembangkang untuk meraih simpati. Cuma, perkara yang dibangkitkan pembangkang tidak mencapai tahap percanggahan pemikiran. Isu remeh temeh pembangkang berkisar kepada topik menghentam peribadi bukan soal idea. Setakat ini pembangkang tidak memberi idea kepada idea transformasi yang diutarakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Idea transformasi ini jarang disentuh pembangkang atas beberapa alasan. Ia mungkin disebabkan pembangkang tidak dapat mencari kelemahan pendekatan itu, tidak faham terhadap transformasi kerajaan atau sukar mencari alasan untuk menghentam secara intelektual untuk membentuk percanggahan pemikiran.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Berita Minggu
1 APRIL 2012

1 ulasan:

Malaysia Everyday On Sales berkata...

Hi there. It's a really interesting site that you have there and I really love the posts on your blogging. Very helpful / informative to the student instead.

Ok, just a quick introduction about myself. I am actually from everydayonsales.com and I have found your website thru google. We are a site that offers information on daily promotion / warehouse sales in Malaysia. I can see that you actually have a linkback (under ~ $HOP $HOP $HOP ~) to some other site and we are hoping that we can be part of your website, where we would actually want you include our link on your page. Of course you can visit our website www.everydayonsales.com and check us out. We can actually do a link exchange where I will list your site as a friend to everydayonsales and you website link will be put on our site. You will be part of the everydayonsales friends community :) in this link exchange and there will be many campaigns awaits for you.

Let us know whether this is possible and we Let us know whether this is possible and will communicate further on this. Do revert to me and if you do have any queries, let me know. Do hope to hear from you soon. My email is as below signature

Regards
Chan @ www.everydayonsales.com (hy.chan@everydayonsales.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...