20 Mac 2012

ISU SUKAN : TEGAS BIAR BERTEMPAT DEMI KEMAJUAN BOLA SEPAK NEGARA

Oleh Azrul Affandi Sobry
azr@bharian.com.my


Tidak akan maju sesebuah persatuan jika enggan menerima teguran. Sukar juga untuk bersaing di pentas antarabangsa jika apa yang hendak dilakukan disekat di sana sini, ditambah kerenah birokrasi yang menjadi penghalang. Bak kata bidalan, ditelan mati emak, diluah mati bapa. Mahu dicakap salah, dipendam pun rasa bersalah. Jika diluah, boleh dikenakan tindakan tetapi jika didiamkan berasa seperti tidak menjalankan diamanahkan, apatah lagi kalau memegang jawatan penting dalam persatuan. Senario itu merujuk situasi yang sedang dihadapi Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Tan Sri Annuar Musa yang didakwa melanggar peraturan badan induk itu kerana mengeluarkan kenyataan media berhubung prestasi ketika skuad kebangsaan di bawah kendalian Datuk K Rajagobal.

Saya sendiri ketika itu hanya memegang jawatan dalam Persatuan Bola Sepak Perak. Begitu juga dengan Ahmad Basri, kedua-dua kami hanya di peringkat negeri. Sudah tentu kami tidak ada ruang untuk bercakap dalam mesyuarat FAM. Namun, saya pelik kenapa orang penting dalam FAM tidak boleh gunakan mesyuarat sedangkan ruang itu ada. Kenapa perlu bercakap di luar? - Raja Ahmad Zainuddin Mungkin dalam fikiran Annuar, komen itu lebih bersifat pandangan peribadi selepas ditanya media dan tidak berniat mengkritik sesiapa tetapi tanpa sedar ia dilihat berlawanan dengan dasar FAM iaitu membuat kenyataan akhbar hanya Presiden FAM, Sultan Ahmad Shah yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Pasukan Kebangsaan.

Beliau juga dituduh melanggar titah Timbalan Presiden FAM, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah ketika mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif FAM, 4 Februari lalu iaitu hal FAM tidak wajar disebar kepada media dan patut dibawa berbincang dengan jawatankuasa berkenaan. Merujuk situasi ini, dapat dilihat ada sisi positif dan negatif tindakan Annuar, meskipun peluang mengemukakan sebab masih terbuka. Berdasarkan kaca mata orang ramai yang tidak jemu menilai tindakan serta perancangan FAM, ia seperti mengongkong individu seperti Annuar menyatakan pandangan secara jujur. Adakah individu seperti beliau yang jelas menunjukkan komitmen dan perjuangan dalam bola sepak dengan memimpin pasukan negeri dikuasai pembangkang, tidak wajar meluahkan pandangan, sedangkan beliau bukan orang baru dalam sukan nombor satu di negara ini. Bagaimana pula tanggapan orang ramai yang melihat FAM terlalu bertegas dalam hal sebegitu, sedangkan komen dilemparkan seseorang mungkin berniat untuk membina kualiti sukan bola sepak negara. Adakah wajar pula semua orang dalam FAM tutup mulut dan mengiyakan saja apa yang dilaksanakan dan melihat pencapaian di takuk sama.

Logiknya, sudah terlalu lama pengurusan dan pegawai kejurulatihan FAM memberi alasan sama iaitu mahu mencuba pemain bagi mempersiapkan pasukan lebih mantap dan mahu menimba pengalaman. Persoalannya, sampai bila kita didendangkan ketua jurulatih dengan alasan sama? “Bukan tidak boleh komen tetapi saya pelik kenapa perlu diluahkan di luar. Kenapa tidak digunakan ruang yang ada dan luahkan dalam mesyuarat. Sepanjang saya mengenali Tuanku (Presiden), baginda tidak pernah menghalang mana-mana jawatankuasa memberikan pandangannya ketika mesyuarat.” Itu antara kenyataan bekas Naib Presiden FAM, Datuk Seri Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, ketika diminta mengulas isu terbaru yang melanda pengurusan badan induk itu ketika ini. Komen beliau itu berlandaskan pengalamannya sepanjang memimpin pasukan bola sepak Perak dan berada dalam FAM.

Mengikut rekod Raja Ahmad Zainuddin pernah juga digantung selama tiga tahun pada 1991 selain Allahyarham Datuk Paduka Ahmad Basri Mohd Akil yang digantung dua kali pada 2001 (empat tahun) dan 2006 (setahun) kerana mengkritik FAM. “Ada beza kes yang kami hadapi dengan apa yang dibincangkan sekarang. Kami dulu digantung kerana memberi kritikan terhadap pengurusan dan kualiti bola sepak Malaysia. Ketika itu, memanglah kami hanya mampu luahkan kepada media kerana kami orang luar, bukan dalam FAM. “Saya sendiri ketika itu hanya memegang jawatan dalam Persatuan Bola Sepak Perak. Begitu juga dengan Ahmad Basri, kedua-dua kami hanya di peringkat negeri. Sudah tentu kami tidak ada ruang untuk bercakap dalam mesyuarat FAM. Namun, saya pelik kenapa orang penting dalam FAM tidak boleh gunakan mesyuarat sedangkan ruang itu ada. Kenapa perlu bercakap di luar?” katanya.

Raja Ahmad Zainuddin turut mencadangkan supaya tidak dibenarkan seseorang yang memegang jawatan dalam FAM turut memegang jawatan dalam persatuan negeri. Ia akan menimbulkan konflik ketika menjalankan tugas. Apapun, sewajarnya Annuar tidak dikenakan tindakan keras oleh FAM kerana beliau mengkritik atas dasar rasa tanggungjawab, apatah lagi beliau yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) sudah membuktikan kemampuannya membangkitkan ‘demam’ bola sepak di Kelantan.  Beliau sudah membuktikan kemampuannya di luar padang, bila pula ketua jurulatih dan jurulatih di padang mahu membuktikannya pula?

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Berita Harian
20 Mac 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...