26 Mac 2012

ISU ANTARABANGSA : KOREA SELATAN BERJAYA KERANA KEJUJURAN DAN AMANAH

Oleh Borhan Abu Samah


Baru-baru ini Malaysia menyambut ulang tahun ke-30 Dasar Pandang Ke Timur, iaitu dasar bagi mempelajari bagaimana negara Jepun boleh mencapai kejayaan dan menjadi salah satu gergasi ekonomi dunia, walaupun negara Matahari Terbit itu pernah dilanda malapetaka angkara dua butir bom atom yang dijatuhkan bumi berkenaan sehingga luluh segalanya umpama ‘Padang jarak, padang terkukur’. Selepas Jepun, negara Asia lain dikagumi kerana mampu bangkit dan berada setaraf dengan negara maju lain dalam pelbagai bidang seperti sukan dan ekonomi ialah Korea Selatan. Barangan elektrik dan kenderaan yang dikeluarkan negara berkenaan kini telah menembusi pasaran seluruh pelosok dunia. Ahli-ahli sukannya pula seperti K.J Choi di dalam bidang Golf, Park Ji Sung dalam sukan bola sepak telah mencapai tahap dunia.

Jika dahulu pertumbuhan ekonomi Korea Selatan mungkin tidak jauh berbeza dengan Malaysia, begitu juga dengan prestasi pasukan bola sepak mereka, tetapi kini jurangnya ibarat langit dengan bumi. Tiada lagi jejantas atau jejambat, semuanya melalui bawah tanah. Jika dilihat bandar Seoul dari segi luaran memang agak bosan kerana hanya dipenuhi bangunan korporat, pasar raya besar dan hotel. Namun apabila kita melangkah ke dalam terowong bawah tanah yang menghubungkan kereta apinya, di dalamnya penuh dengan gerai yang menjual pelbagai produk dan restoran yang menghidangkan daripada makanan Korea hinggalah makanan Jepun dan Barat. Pada pandangan penulis Korea Selatan menjadi maju pada hari ini kerana rakyatnya amanah dan jujur. Mereka tidak cuba menipu pelancong.

Gaji tukang sapu sampah pun hampir sama dengan gaji pegawai kerajaan di Malaysia. Bagi pegawai kerajaan tentulah lebih hebat dan laporan terbaru mencatatkan 60 peratus pegawai tinggi kerajaan Korea Selatan merekodkan kenaikan kekayaan berikutan peningkatan hartanah milik mereka. Laporan tahunan yang dikeluarkan Jumaat lalu menunjukkan 60.1 peratus atau 2,329 pegawai kerajaan dalam bidang pentadbiran, perundangan dan kehakiman telah bertambah kaya kerana harta milik mereka meningkat harganya, kata laporan Kementerian Pentadbiran Awam dan Keselamatan Korea Selatan. Inilah yang mahu dicapai oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak iaitu Malaysia muncul sebagai negara maju dan penduduknya pula berpendapatan tinggi, berbanding pada masa ini kos sara hidup tinggi sedangkan majoriti penduduk berpendapatan rendah. Dasar itu hanya akan tercapai jika rakyat faham dan menyokong dasar itu.

Sikap amanah dan jujur orang Korea Selatan dapat dilihat melalui peniaga di pinggir jalan yang memberi potongan harga sama tidak kira orang tempatan ataupun pelancong. Mereka tidak melihat pelancong sebagai peluang untuk mengaut keuntungan berlebihan. Dari segi bekerja pula mereka tidak merungut atau cuba ‘mencuri tulang’. Sebaliknya sentiasa bersemangat, tidak kira yang muda mahupun yang tua. Ketika Tun Dr. Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri, beliau turut melancarkan kempen Bersih, Cekap, Amanah. Kerana itulah Malaysia dengan pantas maju berbanding kebanyakan negara ASEAN yang lain. Namun kini nilai-nilai itu yang telah dipupuk mulai pudar kerana masyarakat Malaysia semakin tamak dan terlalu mengejar kebendaan hingga sanggup melakukan apa sahaja demi mengaut keuntungan yang banyak. Kebanyakan tenaga kerja tidak digunakan sepenuhnya untuk memajukan syarikat atau institusi tempat bekerja.

Politik Korea Selatan juga telah jauh matang jika dibandingkan dengan Malaysia. Walaupun bulan hadapan Korea Selatan akan mengadakan pilihan raya, tetapi ia tidak kecoh seperti di Malaysia yang belum pasti lagi tarikh pilihan rayanya. Malah seorang pemimpin kanan pembangkang dari Parti Bersatu Progresif (UPP) Lee Jung-hee menarik diri daripada bertanding pada pilihan raya 14 April ini, kerana dia malu dan menganggap dirinya sebagai beban kepada parti. Jung-hee dikaitkan dengan skandal penipuan, tetapi beliau menafikannya. Di Malaysia kita mungkin boleh lupakan sahaja jika mahu melihat pemimpin pembangkang menarik diri daripada pilihan raya kerana sentiasa menganggap mereka yang paling hebat dan tidak mempunyai pengganti yang sesuai, walaupun terpalit dengan pelbagai skandal seks dan rasuah.

Pembangkang kita terlalu terbawa-bawa dengan model ekonomi dan politik negara jiran yang ternyata lebih mundur berbanding Malaysia. Sedangkan negara jiran berkenaan sejak sekian lama kagum dengan negara kita dan kadangkala membangkitkan rasa cemburu. Satu lagi perubahan di Korea Selatan, jika sedekad lalu amat sukar untuk menemui mereka yang faham bahasa Inggeris, tetapi kini keadaannya telah berbeza. Jika dahulu bahasa menjadi penghalang untuk pelancong berkomunikasi, tetapi kini tidak lagi. Tidak ada peniaga yang penulis temui tidak memahami bahasa Inggeris, walaupun mereka bercakap tunggang terbalik.

Mereka sedar untuk lebih maju dan menarik pelancong asing, mereka perlu sekurang-kurangnya memahami bahasa pertuturan antarabangsa iaitu bahasa Inggeris. Apatah lagi tahun 2010 hingga 2012 telah diisytihar sebagai Tahun Melawat Korea. Melihat kepada situasi semasa di negara kita, mungkin kerajaan perlu memberi penekanan semula kepada kempen Bersih, Cekap dan Amanah – supaya negara kita tidak terjerumus ke lembah rasuah yang merosakkan cita-cita untuk menjadikan Malaysia negara maju menjelang tahun 2020.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber :
Utusan Malaysia
26 Mac 2012
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...