08 Februari 2012

ISU ICT : TIGA PERATURAN INOVASI

Oleh Eric Schmidt
Penulis ialah Pengerusi Eksekutif Google Inc.


Adalah satu kesilapan jika ada yang merasakan untuk melakukan sesuatu inovasi memerlukan teknologi. Tanggapan itu sebenarnya tidak benar. Jika dilihat kepada sejarah inovasi yang mengubah dunia, semuanya bukan bersandarkan kepada teknologi. Inovasi seperti peluru berpandu balistik pertama dari India, jam matahari pertama dari Korea, percetakan pertama di China, sehinggalah walkman di Jepun - teknologi hanya sampingan. Bukan punca utama. Manusia dapat mencapai inovasi dengan atmosfera keterbukaan - terbuka kepada idea baru, terbuka tanpa mengira sempadan dan terbuka untuk bekerjasama. Agak sukar untuk mendefinisi akan keterbukaan. Lebih mudah mendemonstrasikannya yang mana apabila anda mencuba sesuatu atau sebarang perkara yang difikirkan, anda boleh mengatasinya. Izinkan saya mulakan dengan apa yang dimaksudkan dengan keterbukaan untuk bekerjasama. Apabila ramai bertanya apakah produk Google kegemaran saya, ia bukan Gmail atau Maps atau YouTube. Ia adalah Google - syarikat tersebut sendiri.

Untuk dekad yang lepas, keutamaan adalah membangunkan masyarakat dengan menggunakan bakat mereka yang menakjubkan. Matlamatnya supaya ia boleh bertahan lama setelah saya pergi. Malah semua produk semasa kami akan digantikan dengan gelombang inovasi yang baru. Semua ganjaran, cabaran dan tanggungjawab dikongsi untuk membolehkan kami mengimpikan pelbagai perkara besar dan bersama-sama dengan masyarakat untuk mencapainya. Internet memperluaskan konsep komuniti ini melangkaui batasan syarikat, atau sempadan negara. Android merupakan contoh yang baik. Ia merupakan platform perisian untuk telefon pintar yang digunakan lebih 190 juta peranti mudah-alih hari ini. Ia adalah sumber terbuka - yang bermaksud orang ramai boleh mengambil kod kami, mengubahnya, dan mengeluarkan produk mereka mengikut cita rasa mereka - yang mana dilakukan oleh syarikat seperti Samsung, LG, Sony Ericsson dan HTC. Kerana itu, terdapat lebih banyak pilihan untuk pembangun dan juga pengguna. Komuniti pembangun aplikasi dan usahawan seluruh dunia telah menghasilkan lebih 500,000 aplikasi dan menjadikannya satu industri.

Dengan keinginan dalam Google untuk bekerjasama, ia membolehkan kami bekerjasama bersama setiap pembangun Android dari seluruh dunia. Contoh lain bagaimana keterbukaan untuk bekerjasama membawa kepada sebuah perubahan yang besar ialah beberapa tahun yang lepas jurutera kami di India kecewa dengan sistem pemetaan di negara tersebut. Lalu dia memperkenalkan sebuah aplikasi ringkas yang membolehkan semua orang bersama-sama membangunkan peta digital menggunakan gambar satelit. Sambutan yang diterima sangat menggalakkan. Sukarelawan bekerja bersama dalam mempertingkatkan lebih 180 peta pada aplikasi MapMaker. Di Pakistan sahaja, pengguna menandakan lebih 25,000 kilometer jalan yang sebelum ini tidak pernah ditandakan. Kita perlu membangunkan perkara seperti ini dalam masyarakat bukan hanya pada peringkat korporat. Kita perlu membolehkan para pengguna bersatu supaya mereka boleh pelajari, kerjasama dan berinovasi dalam keadaan terbuka. Ini bermakna, kita juga perlu terbuka kepada seluruh dunia.

Terima kasih kepada web, kini tiada had untuk cita-cita. Sempadan geografi tidak mempunyai persamaan digital. Jadi tiada perkara seperti perniagaan dan organisasi tempatan lagi. Pasaran anda, pelanggan anda, rakan kerjasama anda, pengedar anda, semuanya adalah global. Jadi persoalannya - adakah anda terbuka? Pada abad ini, dunia semakin mengecil. Kita dapat melihat kebangkitan kuasa ekonomi baru di Asia, termasuk di Brazil, Rusia, dan Timur Tengah. Kita juga melihat kelahiran pengguna global dari kelas pertengahan dengan kuasa membeli yang tinggi. Internet akan menjadi salah satu cara baru untuk berhubung dengan dunia baru. Kita tahu lebih tiga billion pengguna akan berhubung secara atas talian pada penghujung dekad ini. Kebanyakannya daripada negara membangun. Pada tahun lepas, apa juga jenis perniagaan akan dapat menggunakan peluang tersebut. Perkara tersebut adalah benar termasuk salah satu syarikat perkhidmatan editorial di Malaysia. Hanya setahun yang lalu, Dr. Yeang Hoong Yeet dan isteri beliau Helen Chew, mengambil keputusan menjalankan perniagaan atas-talian - menyediakan khidmat pengeditan dan pembacaan untuk bahan akademik dan perniagaan.

Dengan umur melebihi 60 tahun, mereka membuktikan usia bukan penghalang untuk memulakan perniagaan atas talian. Melalui pengiklanan atas talian, mereka berjaya memperluaskan perniagaan dari Malaysia ke negara lain di rantau berdekatan. dan kini gembira dengan pulangan mereka. Terima kasih kepada Internet, itu merupakan salah satu contoh ringkas bagaimana sebuah idea baru kini boleh dibawa ke konteks global. Dengan merentasi Asia, kita tahu terdapat jutaan orang daripada pelbagai latar belakang kini menggunakan Internet sebagai salah satu platform untuk peluang dan kebaikan - untuk membangunkan jutaan idea baru milik mereka. Mereka adalah pemilik kedai, pengeluar dan mungkin juga artis. Mereka mencuba pelbagai cara untuk mencapai pasaran baru, dengan kaedah baru dan bersama rakan kerjasama baru. Sebahagian daripada mereka takut dengan kesan daripada keterbukaan, lebih-lebih lagi apabila Internet telah mengubah beberapa industri. Bagimanapun, kebaikan daripadanya adalah amat menakjubkan.

Di Australia, Internet menyumbang kepada 3.6 peratus Keluaran Dalan Negara Kasar KDNK) negara - lebih daripada eksport bijih-besi. Di Jepun, ia menyumbang 3.7 peratus lebih daripada industri pengeluaran automotif. Setiap perniagaan mendapat kebaikan daripada peningkatan Internet. Dianggarkan untuk setiap pekerjaan yang hilang disebabkan Internet, 2.6 lagi dihasilkan. Tetapi nombor tersebut hanya boleh digunakan kepada Internet terbuka yang kita kenal pada hari ini. Ia tidak dijamin akan terus kekal sebegitu. Cara untuk memaksimumkan kebaikan ekonomi daripada Internet adalah dengan membiarkannya terbuka. Lagipun, keterbukaan hadir untuk kekal. Tanpa keterbukaan, pengguna akan hilang pilihan. Syarikat akan berpuas hati. Masyarakat akan kehilangan dinamik yang membawa kepada inovasi. Ini adalah salah satu sebab mengapa kami komited untuk menjadikan Android itu terbuka. Ia merupakan mesej ringkas yang dihantar kepada semua rakan kerjasama di seluruh Asia. Keterbukaan bukan hanya sekadar prinsip, ia merupakan salah satu strategi kemenangan bagi kita semua.

Kejayaan Android di Asia memperlihatkan perkara tersebut. Google telah berjaya kerana dasar terbuka kepada rakan kerjasama baru, rantau dan juga idea. Kejayaan telefon pintar, merupakan kejayaan Google. Kejayaan pelbagai perniagaan juga bergantung pada platform terbuka - Internet - yang mana ia bukan milik sesiapa. Oleh kerana tiada sesiapa yang memilikinya, Internet adalah milik semua orang dan berjaya apabila ia adalah terbuka. Malaysia dianugerahkan dengan populasi yang kreatif dan berbakat serta ramai pembangun perniagaan dan usahawan yang pintar. Ia penting untuk sesuatu perniagaan dan ahli politik meneruskan imaginasi mereka di Malaysia yang membolehkan kita semua bersama mendapat kebaikan.

Sila berikan komen anda. Terima kasih

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
8 FEBRUARI 2012

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...