23 Januari 2012

ISU SOSIAL : TRAGEDI TERBURUK BOT IMIGRAN


Lebih 200 orang kini dikhuatiri mati dalam satu kemalangan yang menurut kerajaan Australia sebagai sebuah tragedi paling dahsyat. Australia kini berdepan dengan tekanan paling teruk daripada kumpulan-kumpulan aktivis kemanusiaan yang mengatakan pihak pemerintah bertanggungjawab penuh terhadap nasib mangsa-mangsa tersebut. Pegawai terlibat berkata, bot yang diperbuat daripada gentian kaca itu sepatutnya menampung kapasiti penumpang seramai 100 orang sahaja. Tetapi, pada hari kejadian, ia membawa kira-kira 250 orang. Ia menyebabkan bot tersebut karam baru-baru ini pada jarak 40 batu nautika dari timur Pulau Jawa. Ketika kejadian, cuaca amat teruk dengan hujan lebat disertai ombak ganas yang mencapai ketinggian beberapa meter.

Mangsa terbanyak

Seramai 33 orang berjaya diselamatkan daripada kawasan perairan yang dipenuhi jerung itu. Mempunyai permukaan yang telah haus, bot malang itu melalui laluan paling bahaya iaitu dari Pulau Jawa ke Australia untuk sampai di Pulau Christmas. Kini, harapan yang tinggal untuk menyelamatkan mangsa yang masih hidup amat tipis, sekali gus mencatatkan kemalangan bot imigran dengan bilangan mangsa tertinggi yang mati. Walaupun mereka telah menghantar lima buah bot dan tiga helikopter tetapi tidak ada sebarang isyarat yang menunjukkan mangsa selamat. Hakikatnya, tidak mungkin mereka dihanyutkan ke pulau terdekat yang terletak sejauh 40 batu (64 kilometer) dari tempat kejadian. Insiden tersebut adalah malapetaka yang paling teruk melibatkan bot-bot imigran sehingga kini. Jika orang yang terselamat tiada dijumpai, jadi, ini adalah kehilangan nyawa terbesar. Jurucakap Agensi Mencari dan Menyelamat Kebangsaan, Gagah Prakoso berkata, keadaan sekarang menunjukkan tanda-tanda kesemua mangsa yang hilang telah lemas. Mustahil walaupun seorang perenang yang baik memakai jaket keselamatan boleh berenang ke persisiran pantai dengan selamat dalam cuaca yang ekstrem.

Apabila bot karam seperti yang berlaku dalam cuaca sebegitu, mayat-mayat hanya akan timbul ke permukaan selepas hari ketiga kejadian. Cuaca teruk, angin kuat dan ombak setinggi lima meter telah menghalang usaha menyelamat sepanjang malam. Itu menyebabkan pasukan penyelamat seramai 300 orang terdiri daripada tentera laut dan pegawai polis hanya berbaris di persisiran pantai untuk menunggu mayat timbul. Salah seorang mangsa yang terselamat, pelajar berbangsa Afghan, Armaghan Haidar, 17, berkata, dia sedang tidur ketika ribut melanda yang menggoncang kapal dinaikinya. "Saya dapat merasa air mula menyentuh kaki menyebabkan saya terjaga. Apabila bot mula karam, orang ramai mula panik dan menjerit serta cuba mencari jalan keluar. Bagaimanapun, saya berjaya berenang ke tepian dengan memegang pada sebelah bahagian bot bersama-sama 100 orang yang lain. Lebih kurang 20 hingga 30 orang sahaja yang memakai jaket keselamatan, manakala lebih 100 orang lagi terperangkap di dalam (bot)," katanya.

Menurut pegawai penyelamat dan mangsa, mereka terapung di tengah-tengah lautan selama enam jam sebelum diselamatkan oleh nelayan tempatan. Mangsa yang terselamat ditempatkan di dewan komuniti berdekatan pantai Prigi yang terletak kira-kira 640 kilometer dari tenggara Jakarta, Indonesia. Menurut maklumat yang diterima, kesemuanya memiliki dokumen Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) rasmi yang membuktikan bahawa mereka berstatus pelarian. Kebanyakan penumpang bot itu berasal dari Afghanistan atau Iran. Mereka telah membuat pembayaran kepada ejen penyeludup antara $2500 (RM7,867.50) hingga $5000 (RM15,735) semata-mata untuk mencari perlindungan suaka politik di Australia. Sementara yang lain pula mendakwa mereka berasal dari Iraq, Pakistan, Turki atau memegang kerakyatan Saudi. Namun, ia sukar dibuktikan kerana menurut kumpulan itu, dokumen mereka hilang di laut ketika kejadian. Haidar berkata, dia terbang dari Dubai ke Indonesia. Selepas itu, dia menaiki sebuah bot di Jawa Barat untuk ke destinasi seterusnya. "Kami mahu tinggal di Pulau Christmas dan memiliki hidup yang lebih baik di Australia. Tiada apa-apa di Afghanistan. Terlalu banyak kegiatan pengganas. Kami tidak boleh belajar, tidak boleh ke kolej dan tidak mungkin mendapat pekerjaan yang baik. Kami tidak mempunyai masa hdapan di sana," luah Haidar.

Destinasi pilihan

Beribu-ribu pencari pelindungan suaka politik menuju ke negara-negara Asia Tenggara sebelum ke Australia setiap tahun. Ramai antara mereka terlibat dalam aktiviti penyeludupan manusia di Indonesia dan melayari laut ganas tanpa ciri-ciri keselamatan. Pulau Christmas sering menjadi destinasi pilihan untuk aktiviti penyeludupan manusia. Lokasinya lebih dekat dengan Indonesia berbanding Australia. Hampir 50 orang bakal imigran dipercayai telah menemui ajal dalam lautan ganas ketika kapal yang dinaiki karam pada bulan Disember 2010 sahaja. "Fokus kita hari ini adalah usaha mencari dan menyelamat dan kami hanya memikirkan mereka yang telah meninggal dunia serta ahli keluarga lain yang masih hilang di lautan. Kepada mereka yang membuat perjalanan bahaya dan menanggung risiko kehilangan nyawa, saya berasa bertanggungjawab," kata Menteri Hal Ehwal dalam Negeri Australia, Jason Clare.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

SUMBER
HARIAN KOSMO
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...