23 Ogos 2011

ISU SOSIAL : KESELAMATAN NEGARA TARUHAN UTAMA

Oleh Manja Ismail


Seperti dijangka, tempoh pendaftaran Program Penyelesaian Menyeluruh Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) yang sepatutnya berakhir semalam dilanjutkan seminggu lagi sehingga 31 Ogos ini.  Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Mahmood Adam ketika mengumumkannya berkata, langkah itu dibuat ekoran sambutan berterusan daripada majikan dan pendatang tanpa izin (PATI) di semua kaunter pendaftaran Program 6P sejak dibuka 1 Ogos lalu. Lanjutan itu juga dibuat selepas mengambil kira inisiatif beberapa syarikat pengurus yang turun ke ladang-ladang di kawasan pedalaman untuk memujuk pendatang tanpa izin supaya berdaftar. Memang tempoh dua minggu ditetapkan sebelum ini tidak mencukupi jika jumlah pendatang haram yang ada di negara ini sekarang mahu didaftarkan. Malah kita tidak terkejut jika ia dilanjutkan lagi selepas 31 Ogos jika pihak berkuasa benar-benar mahu menyelesaikan masalah kebanjiran rakyat asing yang semakin membimbangkan rakyat tempatan.  Walaupun mereka dijanjikan pengampunan jika datang mendaftar, hakikatnya bukan saja ramai pendatang haram enggan berbuat demikian, malah ada majikan lebih suka mengaji pekerja tanpa permit kerana ia lebih menguntungkan.

Setakat Jumaat lalu, 2,088,358 pekerja asing berdaftar melalui Program 6P dan lebih daripada separuh, iaitu 1,135,499 orang ialah pendatang haram. Walaupun perkara ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan, ia menimbulkan kebimbangan kerana pelbagai gejala buruk yang ditimbulkan oleh pendatang asing semakin menjadi-jadi sekarang.  Jika dulu pendatang atau pekerja asing di negara ini hanya dari Indonesia dan Bangladesh, kini boleh dikatakan hampir semua rakyat dunia ketiga datang untuk tinggal di Malaysia, manakala sebahagian besarnya datang dengan niat mencari rezeki halal, tidak kurang juga datang untuk menipu, merompak, mengedar dadah dan melacurkan diri.  Saban hari kita membaca berita mengenai jenayah yang dilakukan pendatang asing ini. Malah beberapa kawasan apartmen tertentu di sekitar Lembah Klang sekarang dikuasai oleh pendatang asing, terutama dari Afrika dan Asia Barat, yang kononnya datang untuk belajar di negara ini, tetapi ramai yang bekerja. Contoh paling jelas ialah apabila kita mengunjungi restoran atau pusat beli-belah yang mana pelayan atau jurujual tidak lagi dari Indonesia India, Bangladesh atau Filipina saja.

Apabila ditanya, jawapannya bekerja sambilan. Setahu kita di kebanyakan negara tidak membenarkan pemegang visa pelajar bekerja, walaupun sambilan dan mereka cukup tegas dalam perkara ini. Kita tidak tahu sama ada Malaysia mempunyai pengecualian dalam hal ini. Yang jelas, berbanding negara lain dasar kita terhadap pendatang asing agak lembut.  Dalam usaha menarik pelancong atau pelajar asing memenuhi universiti swasta tempatan, pintu masuk ke negara ini dibuka kepada semua tanpa usul periksa. Bagi membantu industri perladangan dan perkilangan pula, tidak cukup rakyat Indonesia, Bangladesh dan Thailand, warga China, Vietnam, Nepal dan Afrika dibawa masuk. Proses membawa masuk pekerja asing ini sendiri sudah menjadi satu industri lumayan dan menjadi rebutan. Dalam hal ini pun, walaupun permit diberi kepada syarikat tempatan, sebahagian pekerja ialah rakyat asing. Alasan majikan yang memerlukan pekerja asing ialah rakyat tempatan enggan bekerja di ladang, kilang atau restoran. Benarkah anggapan itu atau majikan mahukan jalan mudah dengan membayar upah rendah tanpa perlu menjaga aspek lain yang mesti dilakukan jika mengambil rakyat tempatan?

Antara faktor rusuhan di London dan beberapa kota di England baru-baru ini ialah kemarahan rakyat negara itu yang terpendam sekian lama terhadap dasar imigrasi British yang agak terbuka kepada pendatang. Memang sebahagian besar pekerjaan serta perniagaan kecil dan sederhana di negara itu kini dikuasai oleh rakyat British keturunan Asia Selatan atau Afrika, yang menjadi generasi kedua pendatang ke negara itu. Belia Inggeris sendiri kecuali yang berkelulusan, tidak bekerja dan hanya mengharapkan bantuan kerajaan. Justeru, rusuhan belia berkulit putih di London dikatakan reaksi spontan kesan perasaan terpendam mereka terhadap kaum pendatang di negara itu. Keadaan yang sama tidak mustahil berlaku di Malaysia jika masalah kebanjiran rakyat asing ini tidak ditangani secara menyeluruh. Program 6P yang membabitkan pendaftaran, pemutihan, pengampunan, pemantauan, penguatkuasaan dan pengusiran memang mahu menangani masalah ini dan kerana itu, ia perlu diberikan waktu secukupnya dan tidak harus dipolitikkan.

SUMBER
BERITA HARIAN
22 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...