14 November 2011

ISU EKONOMI : APEC 2011 KE ARAH EKONOMI TANPA SEMPADAN

Oleh Paul W Jones


Ketika pemimpin daripada 21 negara anggota Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC) bertemu di Honolulu, Hawaii, untuk menghadiri Mesyuarat Pemimpin Ekonomi APEC tahunan hujung minggu lalu, rantau ini sedang menyaksikan perdagangan dan kerjasama ekonomi yang berkembang yang tidak pernah dilihat sebelum ini.  Mesyuarat tahun ini yang diadakan di Hawaii di tengah-tengah Lautan Pasifik, semuanya ialah mengenai APEC, dan bagaimana Amerika Syarikat menjalankan peranannya iaitu membina jambatan merentasi Lautan Pasifik dan menjadikan APEC (dan Hawaii) sebagai satu titik tumpuan untuk memperluaskan perdagangan di rantau Asia Pasifik. Kali terakhir Amerika Syarikat menjadi tuan rumah mesyuarat APEC ialah 18 tahun lalu di Blake Island, Washington, yang mengumpulkan ketua kerajaan APEC untuk kali pertama. Pada 1993, ekonomi APEC menyumbang 35 peratus daripada perdagangan global barangan dan perkhidmatan.  

Hari ini 21 anggota negara ekonomi APEC membentuk pasaran untuk 2.7 bilion pengguna yang menguasai 44 peratus daripada perdagangan dunia serta 55 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dunia.  Tujuh daripada 15 rakan dagang paling utama Amerika berada dalam APEC. Di bawah kepemimpinan Presiden Barack Obama, Amerika Syarikat komited untuk menggandakan eksport AS ke rantau Asia Pasifik dalam tempoh lima tahun.  Kami melihat perluasan perdagangan dan pelaburan sebagai situasi ‘menang-menang’ bagi kesemua ekonomi di rantau ini, dengan kemakmuran yang berkembang ke semua arah.  Menambah pertumbuhan dan mendinamikkan ekonomi Asia adalah penting untuk ekonomi dan pelan strategik Amerika dan ia adalah antara keutamaan pentadbiran Obama. Kami berhasrat untuk bekerjasama dengan rakan kami bagi membina ekonomi serantau yang tiada sempadan.

Pada mesyuarat tahun ini, Amerika Syarikat memberi tumpuan bagi memastikan keberhasilan dapat dicapai terutama dalam tiga bidang iaitu mengukuhkan integrasi ekonomi serantau dan memperluaskan perdagangan; menggalakkan pertumbuhan ‘hijau’ mesra alam sekitar dan mapan serta memperluaskan kerjasama pengawalseliaan untuk mengurangkan halangan kepada syarikat yang ingin berdagang di rantau ini.  Satu kekuatan unik APEC ialah kerjasama eratnya dengan syarikat swasta, termasuk Majlis Penasihat Perniagaan APEC (ABAC). Ini berdasarkan pemahaman bahawa pemimpin perniagaan mengetahui masalah dan peluang di rantau ini dan dengan itu mereka harus mempunyai suara dalam membentuk dasar yang boleh memberi kesan langsung kepada mereka.  APEC juga dapat melihat masa depan, termasuk pemimpin masa depan. Amerika Syarikat terutamanya mengalu-alukan penyertaan wakil pelajar daripada suara masa depan APEC 2011.

Seperti kebanyakan organisasi, kesinambungan adalah penting. Oleh itu, usahawan dan pemimpin masa depan harus memastikan bahawa APEC akan kekal sebagai forum utama ekonomi di rantau Asia Pasifik dalam abad ke-21.  Ini adalah masa yang menarik untuk menjadi anggota ekonomi APEC, dan menjadi tuan rumah mesyuarat tahun ini membantu Amerika Syarikat untuk memfokus semula keutamaannya dan dapat lebih banyak menyumbang untuk membentuk masa depan Asia-Pasifik. Meluaskan peraturan perdagangan di Asia Pasifik akan memberi manfaat kepada semua pihak di rantau ini, dan Malaysia khususnya memainkan peranan penting dalam memajukan ekonomi serantau yang terbuka, bebas, telus dan adil.  APEC 2011 memberikan peluang kepada semua negara anggota untuk mencapai matlamat ini.

Penulis ialah Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia

SUMBER
BERITA HARIAN
14 NOVEMBER 2011


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...