12 November 2011

ISU EKONOMI : APABILA HANYA BERSANDARKAN PADA MAKLUMAT BASI ...

Oleh Saranan Salleh


PANTAI SANTUBONG, SARAWAK

Hari ini Bank Dunia menerbitkan Laporan Pantauan Ekonomi untuk November 2011 yang menyentuh tentang kunci kepada kejayaan ekonomi Malaysia adalah keterangkuman (inclusiveness). Tidak ada perkara-perkara baru yang dibentangkan dalam laporan itu. Misalnya untuk memperbaiki kemiskinan dan ketidaksamaan, kita kena mengamalkan dasar-dasar yang memperbaiki modal insan. Ini termasuklah memberi peluang dengan menggalakkan penghijrahan pekerja ke tempat-tempat yang wujudnya peluang pekerjaan dan memberikan kelonggaran perkara berkaitan buruh, menggalakkan pendidikan di kawasan-kawasan yang kurang diberikan perhatian dan memperbaiki sistem latihan vokasional dan memperkukuhkan pembangunan kemahiran yang dipandukan oleh industri dan majikan. Langkah seterusnya disebut adalah memperkukuhkan program keselamatan sosial supaya sampai kepada yang memerlukan. Tidak ada apa yang baru hendak diketengahkan dan di kalangan perkara yang telah dibangkitkan, langkah-langkah sedang diambil untuk melaksanakannya. Bukan boleh dipetik untuk jadi begitu sahaja.

Memang tidak hairan kalau badan-badan seperti Bank Dunia ini gemar menerbitkan laporan-laporan yang sedikit sebanyak menanam bibit-bibit keraguan atas apa jua usaha yang ingin kita lakukan. Laporan mereka selalunya disokong dengan butir-butir yang seolah-olah meneropong setiap helai dan lapisan dalam fabrik ekonomi kita. Di sinilah pihak penggubal dan pelaksana dasar-dasar kita tidak wajar tergugat dengan usaha mereka yang mungkin mempersoalkan satu persatu daripada usaha-usaha yang ingin kita lakukan. Kita semua tahu tentang pelbagai program transformasi kerajaan yang sedang dirancang dan dilaksanakan serta kejayaan yang telah tercapai dan apa yang baik kita lakukan. Badan-badan dunia memang cepat mencari kelemahan-kelemahan untuk dihebahkan. Mereka yang kurang memberikan perhatian teliti tentang apa yang berlaku boleh menghindarkan diri daripada melabur di negara kita ini malahan sektor swasta kita sendiri kalau bergantung kepada laporan-laporan yang melemahkan juga akan terpengaruh.

Kita wajar mempunyai suatu jabatan perhubungan awam (public relation) yang mampu menangkis laporan-laporan yang hanya untuk menimbulkan keraguan, misalnya walaupun kita mencapai 7.4 peratus (%) tetapi itu bersandarkan kepada asas yang lebih rendah dan sebagainya. Jabatan ini wajar bersifat antarabangsa supaya mengumpul maklumat tentang negara kita dan bertindak menangkis perkara yang negatif secepat mungkin. Kita juga wajar memantau ahli politik kita yang gemar menabur fitnah tentang negara kita supaya dapat menangkis fitnah mereka secepat mungkin. Kita mesti sedar tujuan pembangkang adalah menimbulkan keraguan atas setiap usaha yang dilakukan oleh kerajaan, semuanya tak ada yang baik kerana moto mereka pecah dan perintah dan segala institusi yang boleh ditimbulkan keraguan wajar diberikan tentangan. Lihat saja apa yang berlaku sekarang. Justeru jabatan atau badan ini wajar bertindak seperti satu badan perisik supaya pihak tertentu tidak menggunakan maklumat yang sudah basi.

DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia).

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
12 NOVEMBER 2011Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...