31 Julai 2011

ISU SOSIAL : GEJALA KEMURUNGAN ISU MASYARAKAT MODEN YANG SEMAKIN SERIUS


Dua bekas presiden Amerika Syarikat, Abraham Lincoln dan Theodore Roosevelt pernah mengalaminya pada suatu ketika. Malah beberapa seniman agung seperti pemuzik Beethoven, penulis Edgar Allen Poe dan Mark Twain serta pelukis Vincent van Gogh turut melalui pengalaman yang sama. Ini membuktikan kemurungan tidak mendiskriminasi sesiapa. Dalam satu kajian, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) mendapati kemurunganklinikal ialah penyakit keempat dalam ranking penyakit penyebab ketidakupayaanpaling teruk dan dijangka akan naik pada kedudukan kedua menjelang 2020. Gejala atau simptom kemurungan berbeza-beza, tetapi secara amnya, mangsamengalami perasaan negatif untuk jangka masa yang panjang seperti kehilanganminat atau kehendak untuk hidup dan anhedonia atau hilang perasaan nikmatkehidupan. Tanda lain termasuk perubahan berat badan dan selera makan secara drastik,gangguan tidur, kesunyian, mudah terasa, mudah cemas, kepenatan, dihantuiperasaan tidak berguna, sering rasa bersalah, kurang bertenaga, hilang tumpuandan rendah diri.

Kemurungan juga boleh termanifestasi dalam pelbagai bentuk masalah fizikalseperti sakit belakang, pening, masalah gastrik dan lain-lain sakit kronik. Presiden Persatuan Psikiatrik Malaysia (MPA), Dr Abdul Kadir Abu Bakarmenjelaskan bahawa kemurungan sebenarnya sangat berbeza dengan kesedihan. Diagnosis kemurungan ialah mempunyai lima atau lebih gejala berkaitanselama sekurang-kurangnya dua minggu yang cukup teruk hingga mengganggu prestasi kerja dan kehidupan sosial. Ia boleh menjadi kronik sehinggakan menjurus kepada membunuh diri. Apapun, kebanyakan kes kemurungan sebenarnya boleh dirawat dengan ubat ataumelalui psikoterapi. Tanpa rawatan sewajarnya, gejala yang dialami pesakit boleh mengambil masasehingga berbulan-bulan atau bertahun-tahun. Pakar bersetuju bahawa sekiranya seseorang itu nekad untuk membunuh diri,tiga jenis perasaan telah terbentuk di dalam dirinya, iaitu - tidak lagi tahanuntuk menanggung azab, tidak lagi mampu melarikan diri dan tidak upaya lagimenghadapi ketentuan.

Rekod Daftar Statistik Bunuh Diri Malaysia mencatatkan seramai 731 (545 lelaki dan 186 wanita) membunuh diri dalam tempoh tiga tahun antara 2007 hingga2010. Daripada angka itu 321 kes melibatkan individu yang berkahwin, 298 bujang, 34 orang balu dan 29 orang yang bercerai. Statistik itu merupakan sebahagian daripada laporan Kabinet yang dibentangkan di Dewan Negara April 2011. Kajian WHO mendapati, penyebab utama kematian akibat bunuh diri adalahkemurungan. WHO turut menganggarkan bahawa di rantau Asia Pasifik, orang yang mati akibat bunuh diri sebenarnya lebih ramai berbanding mati akibat tuberculosis. Senario bunuh diri dijangka akan meningkat sekiranya masyarakat engganbersikap terbuka terhadap isu yang berkaitan dengan masalah sosio-ekomoniyang boleh menjurus kepada isu psikiatrik. Kajian mendedahkan bahawa dalam satu-satu masa, sekitar lima hingga 10peratus anggota masyarakat berdepan dengan episod kemurungan yang memerlukanbantuan psikiatri atau bantuan psikososial. Tetapi, wanita mempunyai kadar risiko yang lebih tinggi berbanding lelakiiaitu sekitar satu nisbah dua kebarangkalian untuk mengalami episod kemurungan sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

Saintis percaya kekerapan itu berpunca daripada beban mengimbangi pelbagaiperanan sebagai suri rumahtangga, tugas profesional, isteri dan ibu. Berbeza dengan wanita, lelaki sering merawat sendiri kemurungan denganterjebak dalam kegiatan tidak sihat seperti dadah dan arak sekaligusmenyebabkan isu kemurungan sukar dikesan. Kajian juga menunjukkan bahawa penyakit kemurungan ini lebih mudah menyerangpada tempoh paling produktif seseorang individu, iaitu mereka yang berusiakurang 45 tahun, berbanding mereka yang lebih tua. Dr Abdul Kadir menegaskan bahawa kesihatan mental dan kesihatan fizikaladalah dua perkara berbeza tetapi sama penting dan saling berkaitan. Kedua-dua komponen ini mesti seimbang bagi membolehkan seseorang menjalanikehidupan yang lebih sejahtera, memiliki hubungan kekeluargaan yang baik danmenjadi ahli masyarakat yang produktif. Hakikatnya di Malaysia, rakyat yang mengalami kemurungan sebenarnya lebihramai berbanding angka yang telah dikenalpasti mengalami masalah itu. Beliau berkata ramai yang malu tampil mendapatkan bantuan ekoran stigmanegatif masyarakat yang masih mempunyai mentaliti dunia ketiga apabila menyentuhisu berkaitan masalah psikiatrik.

Beliau turut menekankan bahawa ramai dalam kalangan pengidap yang didiagnos tidak menerima rawatan sewajarnya ekoran pelbagai halangan, turutsekaligus menghalang mereka kembali menjadi anggota masyarakat yang produktif. Hanya melalui pendidikan, lebih ramai akan sedar dengan isu ini dan akantampil mendapatkan rawatan sewajarnya atau sekurang-kurangnya berbincang denganpegawai perubatan. Justeru, apa yang boleh dilakukan jika anda mendapati ahli keluarga, rakanatau diri anda sendiri mungkin mengalami tekanan atau kerunsingan sehinggamengganggu urusan harian atau produktiviti kerja? Dr Abdul Kadir menjelaskan bahawa meluahkan perasaan sebenarnya satuperbuatan yang sihat, tetapi sukar dilakukan, ekoran merasa malu dianggapbermasaalah. Justeru, cara yang mungkin lebih berkesan ialah, meluahkan perasaan melaluisaluran yang betul kepada orang yang tidak dikenali iaitu perkhidmatankaunseling yang kini disediakan di banyak hospital. Mereka yang tidak sanggup bersemuka dengan kaunselor dicadangkan menghubungi talian bantuan The Befrienders iaitu 03-79568145 yang dibuka sepanjang hari.

SUMBER
MSTAR ONLINE
25 JULAI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...