22 Jun 2011

ISU RASUAH : TANGANI RASUAH SUKAN SECARA SERIUS

Oleh AZMY MOHAMED
pendidikan@utusan.com.myRasuah dalam bola sepak kembali mencemarkan imej sukan itu. Peristiwa hitam pada tahun 1996 yang melibatkan seramai 126 pemain telah disabitkan dengan kesalahan rasuah bola sepak kini menghantui kita semula. Pada operasi pembersihan itu, 42 pemain yang didapati bersalah telah dibuang daerah. Dan lebih menyedihkan apabila hampir keseluruhan skuad pra-Olimpik negara 1996 terlibat dalam jenayah rasuah tersebut. Baru-baru ini, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah melakukan beberapa tangkapan ke atas individu yang dipercayai sebagai dalang atau terlibat secara langsung dalam mengatur keputusan sesuatu perlawanan. Walaupun usaha ini bagus dan penting demi memastikan mutu bola sepak negara terus berkembang maju namun timbul persoalan adakah acara sukan lain bebas daripada gejala ini? Menurut Pensyarah Sains Kejurulatihan, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Prof. Madya Dr. Mohar Kassim, gejala rasuah perlu diperangi secara menyeluruh dalam semua jenis sukan dan oleh semua pihak.

Beliau berpendapat, masalah rasuah ini tidak boleh dibebankan ke bahu SPRM sahaja tetapi mesti diselesaikan secara bersepadu melibatkan persatuan sukan, Majlis Sukan Negara (MSN) dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM). "Sewajarnya diwujudkan kuasa ketiga yang diterajui oleh semua pihak yang terlibat dengan pembangunan sukan negara tanpa kepentingan peribadi untuk sama-sama berjuang menentang rasuah secara jujur dan telus. "Ia masih kurang dan belum benar-benar wujud dalam konteks pembanterasan gejala rasuah dalam sukan kerana tidak banyak yang mampu menahan atau menangkis tekanan besar yang diterima untuk menentang budaya negatif ini," katanya kepada Utusan Malaysia baru-baru ini. Jika tidak, jelasnya, prestasi sukan negara akan terus merudum dan masyarakat akan sentiasa ditipu oleh permainan mereka yang penuh dengan tipu helah. "Usah hanya fokus kepada bola sepak tetapi juga kepada sukan-sukan lain kerana mungkin telah dan sedang berlaku perbuatan keji ini secara profesional dan licik," tegasnya. Justeru, beliau menyarankan supaya disegerakan usaha menerapkan nilai-nilai spiritual di kalangan jurulatih dan juga pemain di semua peringkat bermula dari sekolah, daerah, negeri sehingga ke tahap kebangsaan.

"Beri kesedaran secara berterusan mengenai kesan daripada menerima rasuah adalah haram di sisi agama dan satu jenayah dalam konteks undang-undang negara," ujarnya. Beliau turut mencadangkan supaya dilakukan pemantauan dan tindakan untuk semua jenis sukan tidak kira acara berpasukan atau individu termasuk sukan yang mempunyai pengaruh yang besar dan telah mengharumkan nama Malaysia di persada dunia. Hal ini kerana, kata Mohar, terdapat juga sukan yang boleh hidup tanpa bantuan mana-mana pihak untuk menaja kos latihan dan pertandingan yang mereka sertai. "Jangan hanya memikirkan kesenangan peribadi dan menumpukan hidup untuk menikmati kekayaan harta semata-mata tanpa menjunjung nilai-nilai agama kerana segala kos untuk melatih dan membentuk setiap atlet itu menggunakan wang rakyat," pesan beliau kepada semua atlet dan jurulatih. Malah, kerajaan juga telah memberikan secukupnya ganjaran sama ada berupa wang tunai, tanah, rumah, gelaran atau pangkat kepada jurulatih dan pemain negara tetapi malang masih ada yang sanggup menjadi nila setitik lalu merosakkan susu sebelanga.

SUMBER :
UTUSAN MALAYSIA
22 JUN 2011
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...