28 Jun 2011

ISU PENDATANG ASING : SIKAP PERLARIAN "ROHINGYA" UMPAMA TUAN TANAH

Oleh Ratinawati Rasidi
ratinawati@bharian.com.my

Isu pelarian bukan perkara baru di negara ini kerana pada 1975 hingga 1990 negara kita pernah didatangi pelarian Vietnam. Pulau Bidong menjadi lokasi penempatan seramai 252,390 pelarian sehingga penghujung 1990 sebelum mereka di hantar pulang ke negara asal. Sepanjang tempoh mereka berada di negara ini, 4,535 kelahiran bayi direkodkan. Kewujudan pelarian Vietnam tidak pernah menjadi masalah besar kepada negara kerana mereka ditempatkan di satu kawasan dan tidak sesiapa pun dibenarkan untuk menghampiri penempatan itu, tetapi berlainan pula dengan pelarian Rohingya. Isu etnik Rohingya mula menjadi perbualan apabila ada antara mereka yang mula menunjukkan ‘sikap’ umpama merekalah ‘tuan tanah’. Kawasan Ampang umpamanya, menjadi medan untuk mereka meminta sedekah. Hingga ada yang bersikap berani tanpa segan silu dan rasa hormat mendatangi orang ramai yang sedang menjamu selera di gerai mahupun restoran.

Pernah penulis bertanya kepada anak-anak Rohingya, “Kenapa adik minta sedekah sedangkan adik orang luar,”. Tanpa berfikir panjang kanak-kanak itu menjawab, “Saya orang susah dan tidak salah saya minta sedekah sebab saya lahir di Malaysia walaupun saya orang Myanmar,” katanya.  Mendengar kepada jawapannya menjadikan penulis berfikir, kesempitan hidup menjadikan anak kecil juga sanggup melakukan apa saja demi kelangsungan hidup kerana mereka masih terlalu mentah untuk memahami kehidupan sebagai pelarian. Pengarah Eksekutif Malaysian Relief Agency (MRA), Mohd Shahrulazilan Said, berkata ada tiga kategori kedatangan warga asing ke negara ini. Antaranya ialah pelarian, sekumpulan orang yang meninggalkan negara mereka atas apa juga alasan dan untuk mereka menetap di negara lain. Kedua, adalah Internally Displace Person (IDP) perpindahan yang berlaku antara negeri dalam satu negara yang sama.

‘Asyulum Seekers’ atau status belum disahkan sebagai pelarian kerana masih belum pasti kewarganegaraan asal. “Kita sedia maklum pelarian sememangnya tidak dibenarkan untuk bekerja dan anak mereka juga tidak layak untuk menerima pendidikan di mana-mana sekolah di negara ini. Oleh itu, bagaimana mereka hendak menyara keluarga sedangkan mereka juga mempunyai tanggungan.  “Adalah menjadi tanggungjawab kita sesama saudara Islam untuk membantu mereka apa yang termampu agar mereka tidak terbiar dan jangan umat Islam negara ini mula melatah jika mereka mula meminta bantuan daripada ‘orang luar’,” katanya. Mohd Shahrulazilan berkata, kerajaan Malaysia berusaha sebaik mungkin untuk menangani isu itu, tetapi disebabkan tidak ada satu kata putus mahupun tekanan yang diberikan kepada kerajaan Myanmar menjadikan masalah pelarian kian meruncing.

Pelarian ini lari hanya kerana mereka berasakan tekanan begitu hebat di negara sendiri hingga memaksa mereka untuk melarikan diri dan mencari perlindungan di negara yang dirasakan mereka selamat daripada sebarang ancaman. “Malaysia menjadi pilihan hanya kerana majoriti penduduk negara ini beragama Islam dan kebanyakan mereka juga beragama Islam dan selain Malaysia mereka juga mendapat perlindungan di Indonesia dan keadaan mereka lebih baik di sana kerana mereka ditempatkan di kem pelarian yang keadaannya agak selesa,” katanya. Bagaimanapun penempatan mereka di negara ini berselerak dan keadaan ini menyukarkan kawalan ke atas mereka hingga timbul masalah. Tidak dinafikan mereka juga manusia yang memerlukan kehidupan seperti orang lain, tetapi tekanan yang mereka hadapi ada kalanya menyebabkan mereka bertindak di luar batasan. Antara masalah ketara yang menjadikan penduduk tempatan kurang senang dengan tindakan kumpulan pelarian ini, mereka seolah-olah memberontak kerana tidak mempunyai pekerjaan yang tetap, anak mereka tidak mendapat pendidikan seperti anak warga negara ini.

Lebih membimbangkan apabila ada di kalangan remaja Rohingya yang berani menunggang motosikal sedangkan mereka tidak mempunyai lesen. Baru-baru ini ketika melawat ke kawasan sekolah Rohingya penulis sendiri melihat seorang remaja belasan tahun menunggang dengan lajunya sedangkan dia tidak memiliki lesen motosikal.  Selain itu, kewujudan mereka di kawasan rumah kedai di sekitar Kepong dan Selayang menambahkan lagi kerisauan warga tempatan. Mereka adalah ‘tuan’ sebaik saja siang bertukar malam. Pelarian ini juga menjadikan pasar terbabit sebagai lubuk mahupun tempat mereka berniaga. Penduduk sekitar kawasan itu juga memaklumkan apa yang menjadi kerisauan adalah cara mereka mengawal kawasan pasar itu menjadikan mereka lupa kawasan itu sebenarnya bukan milik mereka dan tidak selayaknya mereka berniaga di kawasan itu.  Dari segi sosioekonomi pula keadaan penduduk tempatan sedikit terancam dengan kehadiran pelarian ini.

Mana tidaknya kewujudan mereka turut menggugat peluang pekerjaan untuk rakyat tempatan dan ini sudah pasti meningkatkan jumlah pengangguran terutama dalam sektor pembinaan khususnya kerjaya sebagai buruh binaan. “Kedatangan mereka ini mengisi ruang yang satu ketika dulu diisi oleh pekerja Indonesia, tetapi kini pekerja Indonesia naik satu anak tangga berperanan sebagai penyelia maka dengan sendirinya kerja-kerja ini diisi oleh pelarian. Keadaan ini sudah pasti menyebabkan rakyat tempat tidak mempunyai peluang pekerjaan kerana ia telah diisi oleh orang luar, ”katanya yang berharap pihak berkuasa dapat menangani kemelut ini. Situasi ini juga menjadi punca kebanyakan pemaju mahupun syarikat binaan di negara ini ‘menangguk di air keruh’ dengan memberi pelbagai alasan kononnya rakyat tempatan malas bekerja dan tidak mahu menerima gaji murah walhal mereka yang sebenarnya mahu mengurangkan kos kerana mereka sedar pelarian akan melakukan apa saja pekerjaan demi untuk sesuap nasi.  

Sikap sebegini menyebabkan kita sukar untuk melangkah maju ke hadapan jika kita lebih suka mengutamakan tenaga kerja luar dengan harapan dapat mengurangkan kos lain sekalipun hasil kerja mereka tidak seberapa kerana mereka bukanlah tenaga buruh yang terlatih. “Di Jepun, kebanyakan kerja menyelia kawasan binaan dilakukan oleh rakyat tempatan dan mereka dibayar dengan gaji yang tinggi. Ini kerana integriti rakyat mereka. Tidak timbul soal gaji di sini kerana peluang pekerjaan itu sememangnya terbuka untuk rakyat mereka. Kita sedia maklum budaya orang Jepun mereka sememangnya bersih. ”katanya yang kurang setuju dengan tindakan segelintir kontraktor mahupun syarikat binaan yang mencari jalan untuk mengurangkan kos dengan mengerah tenaga pelarian umpama ‘buruh paksa’.  Kemelut ini juga tidak akan berakhir selagi kerajaan Junta tentera Myanmar tidak berusaha untuk mengubah corak sistem pemerintahan kepada demokrasi.

Mereka perlu disedarkan kerana hanya dengan mengamalkan sistem demokrasi satu kerajaan yang adil dan saksama dapat dibentuk dan pelarian ini boleh dikembalikan semula ke negara asal mereka. Selain Rohingya, etnik Islam Myanmar turut bersama melarikan diri ke beberapa negara jiran. Mereka berasa tidak selamat di negara sendiri. Persoalannya, adakah perkara ini dilakukan hanya kerana mereka Islam. Perbuatan mereka jelas satu diskriminasi kepada warga negara sendiri. Perkara ini yang sebenarnya perlu diperjuangkan oleh negara anggota ASEAN. Jangan hanya kuman di seberang laut kita nampak, tetapi gajah di depan mata kita tidak sedar kewujudannya. Kita sering memperjuangkan pembebasan Palestin, tetapi kita terlupa ada satu etnik yang agak dekat lokasinya dengan negara kita turut dinafikan hak mereka hingga akhirnya mereka terpaksa mencari perlindungan daripada negara jiran.

SUMBER
BERITA HARIAN
28 JUN 2011

2 ulasan:

Mr Lonely berkata...

first time here.. =D

Tanpa Nama berkata...

ya..perkara ini harus di Biarkan....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...