23 April 2011

ISU SOSIAL : ILTIZAM PERANGI DADAH

TAN SRI LEE LAM THYE
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia


LANGKAH yang diambil oleh Malaysia untuk menjadi negara bebas daripada dadah menjelang tahun 2015 sangat dialu-alukan tetapi untuk mencapainya, ia memerlukan komitmen, iltizam politik, dan penyertaan sepenuhnya oleh seluruh lapisan masyarakat termasuk ibu bapa dan guru. Sama ada matlamat ini tercapai atau tidak menjelang tahun 2015, iaitu empat tahun dari sekarang, masih menjadi tanda tanya. Sejak tahun-tahun kebelakangan ini, kerajaan telah membelanjakan beratus juta ringgit untuk mengatasi ancaman dadah tetapi masalah berkenaan masih jauh daripada penyelesaiannya. Malahan, ia belum menampakkan hasilnya. Perangkaan mengenai penagih dadah ini semakin membimbangkan. 

Dianggarkan lebih ratusan ribu penagih dadah telah dikenal pasti sejak tahun 1980-an sehingga kini. Berdasarkan perangkaan tersebut dapat diandaikan bahawa bagi seorang penagih dadah yang dikenal pasti, terdapat tiga hingga empat penagih dadah yang belum dikenal pasti. Adalah jelas bahawa usaha memerangi ancaman dadah tidak mampu dilakukan oleh satu pihak sahaja. Kerajaan, badan-badan bukan kerajaan, badan sukarela dan pertubuhan agama, malahan ibu bapa perlu bekerjasama membantu usaha membendung masalah dadah. Masalah penagihan dadah telah menjadi musuh utama Malaysia sejak lebih dua dekad yang lalu. Malahan, ia masih menjadi masalah utama negara terutama mereka yang berusia antara 19 dan 39 tahun yang menjadikan 72 peratus penagih dadah di negara ini. 

Kebanyakan kes jenayah berlaku berpunca daripada dadah. Penyalahgunaan dadah merupakan penyebab utama berlakunya kes-kes jenayah harta benda dan keganasan di seluruh negara. Sudah sampai masanya semua organisasi, persatuan dan seluruh rakyat Malaysia bekerjasama erat dengan satu tekad iaitu untuk memerangi ancaman dadah demi untuk menyelamatkan generasi muda kita daripada menjadi hamba dadah. Kepada semua anak-anak muda yang merupakan aset yang paling besar dalam negara ini, saya ingin menasihatkan supaya mereka menjauhkan diri daripada najis dadah, bukan sahaja untuk kebaikan diri mereka sendiri tetapi juga demi masa depan negara. Oleh kerana punca utama di dalam usaha memerangi penyalahgunaan dadah terletak pada pencegahan, satu strategi pencegahan peringkat nasional yang melibatkan keluarga, masyarakat dan tempat kerja untuk menghapuskan masalah ini perlu diwujudkan. 

Peranan aktif ibu bapa dan masyarakat di dalam kempen untuk membasmi penyalahgunaan dadah sangat penting dan perlu dipertingkatkan sekiranya negara ingin memastikan penagihan dadah di kalangan remaja dan anak-anak muda, termasuk pelajar, tidak menjadi lebih buruk. Atas dasar keprihatinan kepada penglibatan golongan remaja dalam dadah, saya ingin memberikan nasihat dan cadangan berikut: a) Golongan belia dan remaja perlu belajar untuk menghadapi berbagai tekanan hidup harian tanpa mengambil dadah. Mereka boleh melibatkan diri dalam aktiviti rekreasi berfaedah; b) Mereka mesti bijak menangkis pengaruh rakan sebaya yang cuba mempengaruhi mereka untuk melakukan perkara-perkara yang mereka tahu salah, tidak baik dan boleh membinasakan diri; c) Mereka perlu diberi didikan mengenai bahaya penyalahgunaan dadah dan penagihan melalui seminar, bengkel, bahan bacaan dan penerbitan berkaitan. Mereka seharusnya menyebarkan maklumat tentang bahaya dadah kepada rakan-rakan; d) Mereka perlu memupuk keberanian, disiplin, rasa tanggungjawab dan harga diri untuk membina masa depan diri dan negara yang lebih baik dengan menolak dadah.

UTUSAN MALAYSIA
19 APRIL 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...