23 Mac 2011

ISU UMUM : PDRM ATASI MASALAH "TERSALAH PINTU"

Oleh ANGELINA SINYANG
pengarang@utusan.com.my


Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan berusaha mengatasi masalah 'tersalah pintu' yang sering menimbulkan ketidakselesaan masyarakat semasa mahu mendapatkan khidmat pasukan itu. Maksud 'tersalah pintu' ialah orang ramai yang menjadi mangsa jenayah atau ingin membuat aduan tetapi memilih melaporkan kejadian itu kepada pegawai atau anggota polis yang tidak mempunyai kuasa menyiasat kes berkenaan. Contohnya, pengadu yang ingin melaporkan kes jenayah tetapi menemui anggota polis trafik untuk mendapatkan bantuan. Apa berlaku dalam PDRM sekarang adalah anggota polis trafik tidak akan menerima laporan tersebut kerana ia bukan bidang kuasanya untuk menyiasat kes jenayah. "Inilah masalah 'tersalah pintu' yang mahu kita atasi bagi menjaga imej PDRM demi memberi keselesaan kepada orang ramai," kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Hussin Ismail di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, baru-baru ini.

Menurut Hussin, pihaknya akan cuba mengatasi masalah tersebut dengan mengarahkan semua anggota polis agar melayan baik orang ramai yang datang menemui mereka untuk meminta bantuan. Walaupun tidak boleh menjalankan siasatan, mereka harus membawa pengadu kepada pegawai atau anggota dari bahagian yang bertanggungjawab terhadap kes dilaporkan. Hussin juga memberitahu, program 'Membudayakan Hidup Sihat dan Cergas' akan dilancarkan pada 26 Mac ini bagi menggalakkan warga PDRM menjalani kehidupan sihat. Program anjuran bersama Kementerian Belia dan Sukan ini menurut beliau, menerapkan pengetahuan tentang ilmu kecergasan kepada warga PDRM. Menerusi program itu, anggota polis perlu menjalani pemeriksaan kesihatan sebanyak tiga hingga empat kali setahun termasuk indeks jisim badan (BMI). Ujarnya, terdapat lima perkara atau falsafah harus diberi perhatian jika mahu melahirkan warga PDRM yang mantap dan mampu memberi mutu perkhidmatan berkualiti kepada masyarakat.

Lima perkara tersebut adalah memastikan tahap kesihatan anggota sentiasa baik, memiliki keluarga kukuh, bekerja dengan cemerlang, mengurus baik kewangan dan mempunyai kawan-kawan boleh dipercayai. Selain itu, katanya, PDRM juga bersedia menjalin kerjasama dengan semua pihak termasuk ahli politik, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan aktivis masyarakat untuk membanteras jenayah. Hussin yang bakal bersara pada 15 April ini turut melahirkan rasa gembira kerana berpeluang mencurahkan khidmat dan menimba pengalaman berbeza sepanjang berada dalam PDRM bermula dengan jawatan sebagai pegawai rendah sehinggalah dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara.

UTUSAN MALAYSIA
23 MAC 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...