10 Mac 2011

ISU SOSIAL : CEGAH TAGIH DADAH MELALUI PENDIDIKAN


Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJK) Bukit Aman, Datuk Noor Rashid Ibrahim berkata baru-baru ini, Malaysia dikesan menjadi transit penyeludupan dadah, terutama dari rantau Asia Barat dan Afrika berdasarkan jumlah tangkapan hampir setiap hari membabitkan rakyat negara itu pada tahun lalu. Hasil pemantauan polis juga mendapati penyeludup menggunakan laluan lain, termasuk di sempadan dan melalui pelabuhan bagi membawa masuk dadah dan tidak lagi bergantung kepada pengangkutan udara semata-mata. Apa yang perlu dilakukan ialah meningkatkan pengawalan dan pemantauan laluan yang dikenal pasti di sempadan termasuk pelabuhan yang digunakan penyeludup bagi membawa masuk dadah ke negara kita. Langkah-langkah yang lebih berkesan perlu diambil untuk mencegah penyeludupan dadah ke negara kita. Bilangan warga Asia Barat dan Afrika yang ditahan kerana terbabit dalam penyeludupan dadah amat membimbangkan.

Walaupun kita bangga terhadap kejayaan pihak polis ini, lebih banyak usaha gigih perlu diambil dari aspek pengawalan dan penguatkuasaan undang-undang untuk menangani masalah tersebut. Kita juga harus memikirkan pendekatan pengurangan permintaan dadah oleh rakyat Malaysia sendiri terutamanya penagih dadah. Kalau ia dapat melalui pendidikan dan pencegahan, pengedaran dan penyeludupan akan terjejas. Dalam usaha kita membanteras najis dadah, tumpuan harus diberikan terhadap generasi muda terutamanya pelajar sekolah. Para pelajar haruslah diberitahu mengenai bahaya penggunaan dadah, fakta-fakta penting, kesan serta simptomnya. Mereka hendaklah mengetahui dan memahami pengaruh negatif desakan rakan sebaya dan cara-cara menanganinya. Remaja daripada berbilang bangsa juga mesti menyebarkan mesej 'tanpa dadah' sesama mereka di sekolah dan luar sekolah.

Pendidikan moral hendaklah diperkukuhkan untuk mengelak penyalahgunaan dadah. Semasa negara kita sedang bergelut dengan pelbagai masalah sosial, menjadi keperluan ibu bapa untuk menunjukkan komitmen yang lebih tinggi dalam membesarkan anak-anak supaya menjadi rakyat yang sihat dan produktif. Keupayaan Malaysia menjadi negara maju banyak bergantung kepada kualiti institusi kekeluargaan. Kekuatan dan potensi keluarga dalam memerangi dadah lebih berkesan dan bermakna daripada semua langkah yang diambil oleh pihak penguatkuasaan dalam usaha membendung masalah tersebut. Walaupun penguatkuasaan undang-undang penting, apa yang lebih utama ialah keupayaan kita membanteras kemasukan dadah ke rumah, sekolah dan masyarakat melalui kekuatan institusi keluarga.

TAN SRI LEE LAM THYE
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF).

UTUSAN MALAYSIA, 10 MAC 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...