15 Mac 2011

ISU ALAM SEKITAR : MALAYSIA PERLU GUBAL DASAR INOVATIF, PENGURUSAN AIR BERDAYA MAJU

Oleh Khairul Azran Hussin
khaiazr@bhatian.com.my
BERITA HARIAN, 15 MAC 2011


Adakah kita akan berdepan krisis air dalam tempoh lima hingga 10 tahun lagi? Jika ia benar-benar berlaku, apa akan jadi terhadap kehidupan manusia?  Krisis bekalan air di Lembah Klang pada 1998 yang menyebabkan hampir dua juta penduduk terpaksa dicatu bekalan air selama enam bulan akibat cuaca panas luar biasa mungkin berulang jika sumber air negara tidak diuruskan dengan baik. Selain itu, Melaka pernah mengalami krisis air paling buruk dalam sejarahnya pada 1991 apabila Empangan Durian Tunggal yang menjadi nadi bekalan air di negeri berkenaan kering berikutan kemarau panjang. Kemungkinan berlakunya semula musibah dan keadaan darurat inilah yang membimbangkan pelbagai pihak jika ia tidak ditangani mulai sekarang.  Ini kerana pembangunan dan pemuliharaan sumber air di negara kita masih dianggap belum memuaskan. 

Oleh itu, negara kita dan seluruh masyarakat dunia perlu berfikir segera, paling tidak pun 100 tahun ke hadapan bagi mengelak berlaku krisis bekalan air. Faktor perubahan iklim dunia, keadaan sumber air yang semakin tercemar selain kepesatan pembangunan dan perindustrian memerlukan kerjasama erat antara semua pihak. Populasi manusia yang semakin bertambah antara faktor mengurangkan kuantiti air bersih.  Sebenarnya, istilah krisis air digunakan di seluruh dunia untuk menunjukkan situasi sumber air mentah ketika ini. Aspek utama krisis air adalah kekurangan sumber air yang boleh digunakan dan pencemaran air.  Golongan penggubal dasar, pemain dalam sektor industri, cendekiawan sehingga aktivis alam sekitar perlu berbincang dan berbuat sesuatu mengenai isu terbabit. Ramai tidak tahu dan tersalah anggap bahawa selagi ada laut dan sungai, manusia tidak akan menghadapi krisis air. 

Mereka tidak memahami jumlah tenaga dan kos yang diperlukan untuk menukar air masin dan air tawar kepada air bersih yang bukannya sedikit atau murah. Bagi Malaysia, kita dianggap bertuah kerana mempunyai sumber air yang banyak dengan kedudukan di garisan Khatulistiwa memberikannya hujan sepanjang tahun berjumlah lebih 2,000 milimeter (mm) setahun, manakala 5,000mm bagi kawasan Pantai Timur. Melihatkan keadaan ini, pasti ramai berpendapat adalah tidak masuk akal jika negara kita akan mengalami krisis air. Namun, itulah hakikatnya jika semua pihak masih bersikap acuh tidak acuh mengenai permasalahan ini. Perkara berkenaan adalah antara isu bakal didebatkan pada Persidangan dan Pameran Air Asia Pasifik (APRWC) 2011 yang akan diadakan di Hotel Grand Dorsett Subang, Selangor selama tiga hari, mulai hari ini. 

Program anjuran Persatuan Air Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya (SWAN) bertemakan Pendekatan Air Secara Kolektif. Seramai 15 penceramah luar negara antaranya dari Australia, Amerika Syarikat, Belanda, Jepun, Singapura, Denmark, Indonesia dan Kemboja serta 11 penceramah tempatan akan membuat pembentangan sepanjang persidangan itu. Ia disertai lebih 300 wakil pelbagai latar belakang seperti ahli korporat, perunding, penyelidik dan pembuat dasar yang pakar dalam bidang masing-masing. APRWC 2011 juga bertujuan mencari penyelesaian jangka panjang menangani pelbagai isu berkaitan industri air seperti cabaran perubahan iklim, pengurusan dan masalah alam sekitar yang mempengaruhi bekalan air bersih kepada penduduk dunia, termasuk di rantau Asia Pasifik. 

Pengerusi Eksekutif Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS), Tan Sri Rozali Ismail, berkata Malaysia tidak boleh leka dalam menjaga dan merawat sumber airnya walaupun dianggap antara yang terbaik daripada segi penggunaan teknologi bekalan air bersih di rantau ini. "Kita perlu membangun serta menggubal dasar yang inovatif dan strategik, merangka kerja kawal selia sendiri serta membentuk sistem pengurusan berdaya maju dan berkesan. "Rangka ini pula perlu bersifat jangka panjang demi kelangsungan negara kita. Kita perlu menjangka apa yang akan berlaku pada masa depan. Jangan apabila krisis air hampir atau sudah berlaku baru kita hendak bertindak,” katanya sambil berharap persidangan itu akan membentuk kerjasama berterusan antara negara yang membolehkan pertukaran pengalaman membabitkan cabaran yang dihadapi dalam pengeluaran air bersih bagi kegunaan rakyat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...