15 Mac 2011

ISU ALAM SEKITAR : BANTU JEPUN HADAPI BENCANA NUKLEAR

Oleh Mustafa Kamal Basri


Gempa bumi di pantai timur laut Jepun pada 11 Mac lalu bukan sahaja menyebabkan negara itu berhadapan krisis kemanusiaan paling besar sejak Perang Dunia Kedua tetapi juga bakal mencetuskan tragedi nuklear terbesar pada abad ini. Gempa berukuran 8.9 pada skala Richter itu merupakan yang terkuat melanda Negara Matahari Terbit itu dalam tempoh 140 tahun sehingga mencetuskan tsunami setinggi 10 meter, kedua terkuat selepas tsunami 2004 yang melanda Acheh dan beberapa negara di pesisiran Lautan Hindi ekoran gempa bumi berukuran 9.1 pada skala Richter di lautan itu. Bencana di Jepun itu setakat ini dianggarkan telah mengorbankan kira-kira 10,000 orang dan beratus-ratus lagi dilaporkan cedera. Berjuta-juta rakyat negara itu juga sedang bergelap akibat terputus bekalan elektrik dan kekurangan makanan dan bekalan air bersih. Kebanyakan mangsa yang terselamat kini ditempatkan di pusat-pusat perlindungan tanpa bekalan api, kekurangan khemah, selimut, makanan, bahan api serta air minuman.

Pasukan penyelamat dan tentera mengalami kesukaran untuk menjalankan usaha menyelamat serta membantu mangsa di wilayah-wilayah yang dilanda gempa termasuk di bandar kecil Tagajo, berhampiran bandar pelabuhan Sendai yang teruk dihentam tsunami, ekoran terputus hubungan akibat kerosakan teruk kemudahan infrastruktur dan jalan-jalan raya. Hospital Besar Sengen yang menampung banyak mangsa gempa yang cedera beroperasi dalam keadaan bergelap akibat tiada bekalan elektrik, kakitangan hospital pula bekerja keras siang dan malam mengangkat pesakit yang terlantar dan mangsa gempa yang kritikal menaiki tangga kerana lif tidak dapat digunakan. Paling membimbangkan ialah Jepun dijangka berhadapan bencana nuklear terbesar di abad ini ekoran banyak loji nuklearnya rosak teruk dan beberapa buah daripadanya meletup dan melepaskan radiasi yang mencetuskan kebimbangan berlaku tragedi nuklear serius di negara itu.

Walaupun Jepun mempunyai teknologi yang canggih bagi menghadapi sebarang kemungkinan akibat kebocoran radiasi daripada loji-loji nuklearnya yang musnah akibat gempa tersebut, namun terdapat kebimbangan bencana loji nuklear Chenobyl, Ukraine pada 26 April, 1986 akibat letupan kuat akan berulang di Jepun. Dalam kejadian di Ukraine itu, 32 orang maut di tempat kejadian, manakala 8,000 yang lain mengalami kesan pencemaran radioaktif dan lebih 120,000 penduduk yang lain terpaksa dipindahkan. Tragedi di Chenobyl itu sangat serius kerana pencemaran radiasi itu dilaporkan merebak sejauh ke barat Eropah. Sehubungan itu, semua negara perlu tampil membantu Jepun bagi menangani krisis bencana yang sedang melanda negara itu sekarang bagi mengelakkan lebih banyak nyawa terkorban.

UTUSAN MALAYSIA, 15 MAC 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...