15 Februari 2011

ISU SOSIAL : EKSTREMISME BOLEH BAWA PADAH


Malaysia berjaya membuktikan kepada dunia bahawa punca ketegangan kaum di sesebuah negara bukan disebabkan oleh perbezaan agama sebaliknya fahaman dan pemikiran yang berbentuk ekstrem. Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak  jika ada fahaman ekstrem dan bersikap keterlaluan tanpa mengira seseorang itu beragama Islam, Kristian, Buddha atau lain-lain agama, ia akan membawa padah buruk kepada negara dan manusia sejagat. Oleh itu, beliau berharap agar satu Pergerakan Kesederhanaan Dunia dibentuk kerana inilah krisis yang merupakan jalan ke hadapan yang boleh menyelamatkan dunia. Bukan sahaja negara kita tetapi ketegangan di banyak tempat bukan kerana perbezaan agama, sebab Malaysia telah menunjukkan perbezaan agama tidak semestinya membawa kepada permasalahan besar dalam sesebuah negara. 

Sebaliknya, yang menjadi kekangan dan tambatan kepada punca ketegangan ialah fahaman yang ekstrem. Sehubungan itu, tegas Perdana Menteri, jika setiap etnik di negara ini dicampurkan secara kolektif, semua pihak akan bertindak secara kolektif di bawah satu payung. Maka satu persefahaman dan pemikiran dicapai bahawa kita rakyat Malaysia yang cinta kepada negara dan kita akan menjadi lebih kuat lagi berbanding jika bertindak dalam satu kelompok. Kalau hendak berjaya kita mestilah berfikir sedemikian. Justeru, ujar beliau, keindahan Islam dalam konteks kesederhanaan ialah Allah SWT menyuruh umatnya berlaku adil bukan sahaja kepada Islam tetapi kepada semua pihak. Katanya, walaupun berbeza akidah tetapi yang penting ialah ada nilai-nilai persamaan yang boleh membawa kepada kehidupan dan sebuah negara bangsa yang aman dan harmoni.

Kita masih boleh menjalankan program bersama yang tidak berkiblat kepada agama semata-mata seperti menangani isu dadah, mengurangkan masalah sosial seperti jenayah atau pun alam sekitar yang boleh dilaksanakan secara bertindak bersama-sama. Najib turut mengalu-alukan penubuhan Jawatankuasa Mempromosikan Persefahaman dan Keharmonian Antara Penganut Agama untuk menyatukan pemimpin-pemimpin agama di bawah satu payung bagi berbincang dan mengupas permasalahan berbangkit secara rasional dan tenang. Isu agama amat sensitif, segala-galanya boleh tersebar dalam sekelip mata dan hangat macam api dalam sekam. Jadi beliau harap ia dibincangkan secara tertutup sebab kalau terbuka, orang ramai akan tumpang dalam isu ini dan lahirlah pemikiran masing-masing. Kita amat memahami setiap sensitiviti antara kaum di negara ini, sebab itulah kita mahu mencari titik persamaan agar semuanya dapat hidup dalam aman dan sejahtera.

SUMBER : BERITA HARIAN, 15 FEBRUARI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...