15 Februari 2011

ISU ICT : KUASA INTERNET LEBIH HEBAT DARIPADA SENJATA


Seluruh dunia mengikuti perkembangan tunjuk perasaan di Mesir dan kagum melihat keberanian rakyat negara itu bangkit menentang Presiden Hosni Mubarak sehingga berjaya menumbangkan pemimpin itu, yang telah memerintah Mesir selama lebih tiga dekad. Namun, ramai yang tidak tahu di belakang kejayaan revolusi rakyat itu ada 'kuasa luar' memainkan peranan penting membakar semangat penduduk Mesir untuk bangkit memberontak menentang sebuah kerajaan autokartik yang telah mencengkam penduduk Mesir selama tiga dekad. Itulah kuasa Internet, yang tiada siapa menduga, teknologi yang diperkenalkan sekitar suku ketiga abad lalu itu kini dilihat mampu menjadi kuasa yang lebih hebat daripada kuasa tentera dan kelengkapan senjata. Teknologi maklumat dengan gabungan kemudahan Internet yang merupakan gedung ilmu pengetahuan terbesar di dunia pada masa ini telah bertukar menjadi medium berkesan bukan sahaja untuk menyebarkan maklumat tetapi juga medium perhubungan yang mampu menjadi senjata bagi menumbangkan kerajaan.

Dan itulah yang berlaku di Mesir apabila golongan aktivis muda di Mesir menggunakan rangkaian sembang sosial facebook yang menggunakan kemudahan perantaraan Internet bagi membakar semangat rakyat Mesir untuk bangkit memberontak menentang kerajaan. Golongan muda ini telah memulakan kempen ini sejak setahun yang lalu membakar semangat rakyat Mesir dan menunggu masa untuk bangkit secara bersama dan tersusun untuk melancarkan 'revolusi' menentang kerajaan. Masa yang ditunggu-tunggu itu akhirnya tiba, apabila mereka mendapat inspirasi daripada revolusi rakyat di Tunisia, dan Revolusi Jasmine itu memberi mereka kekuatan dan keberanian untuk bangkit menggerakkan tunjuk perasaan yang kemudian merebak menjadi pemberontakan menumbangkan kerajaan Mubarak. Internet telah membuktikan bahawa ia merupakan satu teknologi yang sangat berguna dan pada masa yang sama dilihat sangat berbahaya kerana ia boleh digunakan sebagai senjata untuk tujuan-tujuan tertentu.

Oleh kerana itu China cukup takut dengan Internet dan menggunakan apa sahaja untuk mengawal penggunaan teknologi itu kerana Beijing sedar isu kepelbagaian etnik di negara itu boleh dimanipuslasi melalui Internet oleh pihak tertentu untuk mempengaruhi rakyatnya bangkit memberontak. Kekuatan dan pengaruh Internet telah terbukti boleh memberi ancaman sebelum ini lagi, apabila pendedahan WikiLeaks telah menggemparkan dunia dan mencalarkan imej Amerika Syarikat (AS) apabila beratus-ratus ribu dokumen dan maklumat diplomatik AS didedahkan oleh WikiLeaks melalui Internet. Ketika Internet dilihat begitu penting sebagai gedung ilmu, pada masa yang sama Internet juga boleh digunakan sebagai senjata berbahaya oleh pihak-pihak tertentu untuk menjayakan sesuatu matlamat dan mencapai kepentingan tertentu atau boleh digunakan untuk menabur fitnah bagi demi menjayakan sesuatu agenda sama ada untuk menyerang individu, atau malahan sebuah kerajaan. Namun, sebagai medium penyebaran maklumat dan perhubungan, Internet seharusnya dimanfaat untuk kepentingan masyarakat, ummah dan sejagat.

SUMBER : UTUSAN MALAYSIA, 15 FEBRUARI 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...