11 Februari 2011

ISU LUAR NEGARA : TREND KEGANASAN BELIA VIETNAM


Tran Huy Hoang hanya terpaku kerana terkejut menonton visual empat remaja Vietnam menampar dan menendang seorang gadis yang melindungi dirinya menggunakan tangan. "Mengapa perbuatan pelajar perempuan ini terlalu menyamai samseng?" tanya Hoang, bapa kepada seorang gadis berusia 14 tahun. Dia berkata demikian sambil menyaksikan salah laku para pelajar perempuan berkenaan di klip video yang dirakam oleh seorang lagi remaja. Klip rakaman itu dimuat turun di laman web terkenal, YouTube. Para pelajar berkenaan bukan sahaja bertindak menampar dan menendang gadis malang itu, malah menarik baju T serta coli mangsa tersebut sehingga dia separuh bogel. Itu merupakan salah satu daripada beberapa klip yang menunjukkan keganasan para belia Vietnam hari ini. Video yang mengaibkan itu tersebar meluas di Internet sepanjang tahun lalu. Senario tersebut mencetuskan kebimbangan mengenai peranan media dan keretakan nilai-nilai kekeluargaan dalam masyarakat yang terlalu pantas dikejar arus kemodenan.

"Nilai tradisi semakin terhakis manakala nilai-nilai baru tidak mencukupi bagi menggantikan yang lama," kata pakar pendidikan, Pham Toan, 80. Ahli-ahli sosiologi berkata, tiada statistik yang menunjukkan perkembangan mengenai isu keganasan, tetapi ia semakin meningkat mengikut perubahan sosial. Bagaimanapun, masalah tersebut tidak terbatas di Vietnam. "Kita perlu menerima hakikat bahawa trend keganasan belia sudah semakin popular," kata seorang profesor bidang kerja sosial di Vietnam National University, Hoang Ba Thinh. Beliau menambah, golongan muda Vietnam secara tradisi mempunyai perasaan hormat terhadap guru-guru, ibu bapa dan warga emas kerana itulah nilai-nilai Confucius. Mereka yang kaya dan miskin telah diajar mengenai nilai keringat berbanding wang, "Sekiranya sebutir beras terjatuh dari mangkuk ke lantai, orang tua dalam keluarga itu akan mengingatkan bahawa satu butir beras seumpama sebiji emas," tambahnya.

Kini, ibu bapa meluangkan masa bersama keluarga dengan lebih singkat kerana mengejar kemewahan. "Dalam masyarakat hari ini, rakyat hanya sibuk mengejar pendapatan dan membelanjakannya," katanya. Walaupun prinsip moral tradisional masih diajar di peringkat sekolah tetapi ia tidak diperkasa di rumah kerana ibu bapa menumpukan perhatian terhadap memperbaiki gaya hidup mereka sekali gus membuatkan golongan belia menjadi keliru. Selepas beberapa tahun dibelenggu kemiskinan berikutan penyatuan negara pada tahun 1975, komunis Vietnam telah mengguna pakai pasaran bebas di bawah reformasi ekonomi dikenali sebagai doi moi pada tahun 1986. Perlakuan ganas seperti bergaduh kerap berlaku dalam kalangan pelajar perempuan. Langkah tersebut telah menyaksikan kadar pertumbuhan ekonomi antara tertinggi di Asia dan pendapatan per kapita yang kini mencecah kira-kira AS$1,200 (RM3,650).

Dalam pada itu, pakar sosiologi, Trinh Hoa Binh, dari Institut Sosiologi menambah, ketika waktu perang dan tempoh kesukaran ekonomi rakyat lebih berperikemanusiaan, lebih ghairah serta sanggup berkongsi antara satu sama lain tatkala berdepan kesenangan ataupun kesukaran. Bagaimanapun katanya, rakyat pada hari ini dibebani kebimbangan untuk menyara kos hidup mereka. Sebagai contoh, kemalangan kecil melibatkan kereta mereka ataupun pandangan mencurigakan boleh mencetuskan keganasan. Ketika rakyat asing melihat Vietnam sebagai salah satu daripada negara paling selamat di Asia, penduduk tempatan pula mula bimbang dengan senario yang semakin menular di negara mereka. Manakan tidak, keganasan belia semakin menjadi tajuk hangat dalam laman berita dalam talian sepanjang tahun lepas di Vietnam iaitu hampir 20 peratus daripada 86 juta penduduk merupakan belia antara 15 hingga 24 tahun.

Dalam salah satu kes serius melibatkan belia, seorang budak lelaki berusia 15 tahun di bandar, Dalat Selatan ditikam sehingga mati oleh dua pelajar gred sembilan, lapor sebuah laman berita VNExpress. Bagaimanapun, motif pembunuhan tersebut masih belum diketahui. Menurut akhbar Lao Dong pula, terdapat kira-kira 1,600 kes keganasan dicatatkan sepanjang tahun 2009 hingga 2010 di dalam dan luar sekolah dikeluarkan Kementerian Pelajaran dan Latihan. Lebih daripada 2,400 pelajar ditegur berhubung tindakan mereka, manakala beratus lagi pelajar digantung sekolah buat sementara waktu. Masalah tersebut berpunca daripada kurangnya kemahiran pelajar menguasai ilmu kehidupan, tidak pandai mengawal diri dan mudah dipengaruhi filem ganas yang menyelesaikan sesuatu masalah melalui pergaduhan, jelas laporan itu. Kata Binh, dengan pengawasan yang lemah oleh ibu bapa, golongan belia terdedah kepada imej ganas berleluasa dalam media massa, permainan atas talian dan filem.

Vietnam juga kekurangan pertubuhan sosial yang berkesan untuk membantu menangani gejala berkenaan, kata Toan. "Saya rasa kini kami tinggal di dalam satu masyarakat yang tidak bertanggungjawab kerana orang ramai semakin berjauhan dengan komuniti dan aktiviti awam," katanya. Bagi seorang ibu, Luu Thi Mai, 36, pemerhatian ibu bapa yang betul merupakan jawapan kepada masalah tersebut. "Saya memberi dia jagaan terbaik yang diperlukannya malah, mengajar mengenai perkara betul dan salah. "Saya juga menghantar anak saya di sebuah sekolah yang baik dengan pelajar pintar," kata pegawai tersebut ketika menanti anak perempuannya di luar sekolah awam di Hanoi.SUMBER :
RENCANA UTAMA
HARIAN KOSMO

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...