05 Januari 2011

ISU SOSIAL : HUKUMAN TAK MAMPU CEGAH REMAJA TANGANI GEJALA SOSIAL


Akibat panik apabila mengetahui diri hamil disebabkan salah laku, maka langkah diambil ialah melakukan pengguguran. Jika selamat tidak mengapa, tetapi bagaimana jika sebaliknya seperti berlaku pendarahan, jangkitan atau kesan jangka panjang menyebabkan tidak boleh hamil.  
Pegawai Perubatan, Bahagian Reproduktif Manusia, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Dr Hamizah Mohd Hassan, berkata pemikiran tidak cukup matang menyebabkan remaja lemah membuat keputusan yang menjurus kepada risiko. 
Oleh itu, apabila berhadapan masalah, mereka cenderung mengambil jalan singkat tanpa memikirkan kesan jangka panjang menyebabkan berlaku jenayah tidak terancang seperti pengguguran dan pembuangan bayi yang berlaku kini. Pemikiran tidak cukup ini juga kita boleh lihat apabila remaja itu beritahu mereka mengadakan hubungan seks tanpa dirancang walaupun untuk kali yang kelima atau keenam. Mereka kata, tujuan pergi rumah teman lelaki hanya untuk berjumpa dan tak tahu bagaimana boleh adakah hubungan seks. 

“Saya sendiri kena ada muka selamba mendengar cerita mereka. Ada yang mengaku ‘beromen’ di tangga kecemasan kompleks beli-belah,” katanya pada Muzakarah Pakar Menangani Zina serta Pembuangan Bayi di Kalangan Remaja dan Pelajar Sekolah anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).  
Beliau yang membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Dasar dan Polisi: Apakah yang Telah Dilakukan bagi Menangani Zina dan Pembuangan Bayi di Kalangan Remaja dan Pelajar Sekolah’ berkata, sukar mencari penyelesaian mudah kerana membabitkan banyak pihak.  
Katanya, dasar dan polisi sudah dibangunkan kerajaan melalui kementerian dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) ke arah meningkatkan kefahaman serta membentuk remaja lebih bertanggungjawab, tetapi nampaknya masih belum mampu membebaskan mereka daripada terjebak gejala sosial.  
Kajian Penduduk dan Keluarga Malaysia (MPFS) 2004 mendapati 2.4 peratus remaja terbabit hubungan seks luar nikah sementara kajian Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada 2005 mendedahkan 50 peratus pelajar dari empat universiti terbabit hubungan seks luar nikah.  
Kajian MPFS juga mendapati 21.2 peratus remaja mengenali rakan hamil luar nikah di mana 10 peratus darinya menggugurkan kandungan dan 13.6 peratus mengetahui lokasi pusat pengguguran.  
Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) melaporkan 214,000 anak tak sah taraf didaftar sepanjang 2004 hingga 2009. 


Faktor dikenal pasti menyumbang kepada salah laku seksual termasuk persepsi remaja bahawa perbuatan itu tidak menyebabkan kehamilan, tidak mendatangkan penyakit, bukti cinta dan rakan lain juga melakukannya.  
Faktor keluarga menjurus kepada kurang kawalan, tidak mendapat perhatian, kurang sokongan, keluarga berpecah belah, sementara pengaruh persekitaran merujuk bahan pornografi, teknologi baru seperti internet, kamera video, tempat hiburan dan tempat sunyi.  
Justeru, Hamizah menyarankan lima penyelesaian menyeluruh perlu diambil keluarga, sekolah, komuniti dan agensi berkaitan dimulakan dengan pencegahan, intervensi, sokongan, rehabilitasi dan perundangan.  
Katanya, kerajaan perlu mengkaji semula polisi, penggubalan undang-undang dan penguatkuasaan serta menyokong agensi atau pertubuhan bukan kerajaan yang terbabit dalam program berkaitan pembangunan remaja.  
Sementara itu, Pensyarah Jabatan Undang-Undang Islam Universiti Islam Antarabangsa, Datin Dr Paizah Ismail, berkata undang-undang yang cukup berkesan diperlukan untuk menghadapi realiti kes perzinaan dan pembuangan anak sekarang ini.  
Beliau berkata, walaupun agak janggal untuk mengatakan undang-undang jenayah syariah di Malaysia tidak cukup mampu berperanan sebagai satu faktor pencegah gejala berkenaan daripada berleluasa, tetapi itulah hakikatnya.  

“Bidang kuasa yang sedikit dan tradisi mahkamah yang kurang mantap, tidak banyak boleh diharap daripada undang-undang syariah untuk menyelesaikan masalah zina serta buang bayi. Peruntukan yang ada tidak mampu memberi kejutan kepada remaja yang terbabit perlakuan itu,” katanya.  
Kertas kerja beliau yang mengupas perspektif undang-undang jenayah syariah dalam kes zina dan buang bayi dalam kalangan pelajar sekolah turut membangkitkan sikap prejudis masyarakat hingga meletakkan undang-undang syariah pada kedudukan serba salah.  
Contoh sikap prejudis itu ialah pandangan serong sesetengah pihak terhadap hukuman rotan dikenakan kepada peminum arak perempuan yang pastinya akan menimbulkan reaksi sama jika undang-undang sama dikenakan kepada perempuan melahirkan anak di luar ikatan pernikahan.  
Katanya, akan ada golongan yang mencemuh undang-undang Islam dengan mengatakan ia berat sebelah dan kurang bertamadun kerana menghukum perempuan saja sedangkan lelaki yang menyebabkan perempuan mengandung tidak dikenakan tindakan.  
“Realiti ini meletakkan undang-undang syariah hanya peranan kecil yang bersifat pinggiran atau sebagai faktor pembantu usaha mendidik dan mengawal masyarakat saja. Hakikatnya, undang-undang Islam mempunyai hukuman komprehensif bagi menghadapi gejala seperti itu,” katanya.  
Katanya, undang-undang syariah di negara ini mempunyai peruntukan mengenai kesalahan berzina dan walaupun kesalahan membuang bayi tidak diperuntukkan secara khusus, tetapi hukuman melahirkan anak luar nikah boleh diguna pakai.  


Kesimpulannya, banyak kajian dan program dianjurkan ke arah mengurangkan pembabitan remaja dan belia dalam aktiviti menjurus kepada jenayah sosial, namun harapan melihat perubahan positif masih tinggal harapan.  
Bagaimanapun, itu bukan alasan membiarkan kudis yang masih bernanah terus merebak sebaliknya penawar yang ada perlu digunakan dan pada masa sama, berusaha mencipta antidot baru yang kesannya lebih kuat supaya penyakit ini bukan saja dapat disembuhkan, tetapi dihalang daripada dijangkiti. 

Berita Harian Online
5 Januari 2010
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...