14 November 2010

PENDAPAT TOKOH : TAN SRI MUHYIDDIN YASSIN


"Di samping berjuang dalam satu masyarakat majmuk dan muhibah, kerajaan tidak lupa akan sifat-sifat KeMalaysiaan. Antara nilai penting yang menjadi teras kita dan perlu diterapkan pada setiap rakyat ialah hormat-menghormati antara satu sama lain, mengamal budi bahasa dan menterjemahkannya menerusi 1Malaysia,"

"Marilah kita iktiraf hak-hak kaum Malaysia dengan baik. Walaupun rakyat keturunan India yang mungkin bilangan sekitar 10 peratus daripada populasi, kita beri sokongan dan galakan kepada mereka. Begitu juga masyarakat Tionghoa, Melayu, bumiputera lain, kita harus mengakui, mencintai semua budaya serta menghormati semua agama. Kita tidak boleh berjaya kalau tak bertanggungjawab menjalankan usaha bersama," 

"Menghormati dan kunjung-mengunjung ke rumah terbuka adalah salah satu amalan menyatukan rakyat. Apabila kerajaan menganjurkan rumah terbuka secara besar-besaran, ia bermakna kita memberikan penghargaan kepada setiap kaum. Kalaulah ada antara orang yang cuba halang perpaduan maka kita anggap mereka adalah golongan yang tidak berpandangan jauh," 

Ucapan perasmian 
Rumah Terbuka Malaysia 
sempena perayaan Deepavali 2010 
Taman Keladi,Kedah

"Setiap negara serta rantau di dunia perlu mendukung tiga prinsip penting dalam pembangunan masing-masing iaitu mewujudkan pentadbiran kerajaan yang baik, masyarakat berdedikasi serta rakyat yang bersatu padu."

"Dalam kes Malaysia, konsep 1Malaysia menunjukkan rakyat berbilang bangsa, agama dan budaya boleh hidup dalam keadaan yang harmoni. Pemahaman sebegini membolehkan para pemuda dan pemudi seperti anda untuk kekal berhubung di antara satu sama lain seterusnya mewujudkan keamanan serta kesejahteraan di antara negara kita semua," 

Ucapan menyambut ketibaan 
319 belia dari Jepun dan 10 negara Asia Tenggara 
yang terlibat dalam Program Kapal Belia Asia Tenggara (SSEAYP) Ke-37

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...