03 November 2010

ISU SOSIAL : NASIB PEMANDU KENDERAAN AWAM TERABAI

Kebiasaannya apabila berlaku kemalangan maut melibatkan kenderaan awam seperti bas ekspres, pemandu dan syarikat terbabit akan disiasat serta dihadapkan ke muka pengadilan. Keadaan kenderaan dan fizikal jalan raya juga diteliti sama ada turut menyumbang kepada nahas yang berlaku ataupun tidak. Dalam pada itu, masyarakat Malaysia yang prihatin sibuk mengandaikan sebab kemalangan, sambil mencadangkan itu dan ini. Tidak kurang juga terdapat segelintir yang mudah membuat kesimpulan dengan menyalahkan pihak tertentu. Selang beberapa ketika, isu tersebut seakan dilupakan sehinggalah berlaku kemalangan maut yang lain, lalu ia kembali heboh diperkatakan. 

Namun sedarkah kita nasib golongan pemandu bas ekspres di Malaysia kurang diberi perhatian. Dengan anggaran pendapatan di antara RM300-RM700 sebulan, mereka terpaksa berlumba di lebuh raya demi mengejar trip bagi menyara keluarga dan persekolahan anak-anak. Hasilnya, mereka memperoleh pendapatan empat angka yang tampak mewah walaupun terpaksa bersengkang mata memikirkan nasib puluhan nyawa penumpang yang dibawa.Tambahan lagi kerjaya sebagai pemandu bas ekspres merupakan pilihan terakhir bagi sesetengah golongan kerana ia tidak menjanjikan kehidupan selesa pada masa hadapan terutama bagi yang kurang beringat. Ini kerana tiada potongan caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dilakukan oleh sesetengah majikan. 

Tiada kenaikan gaji tahunan seperti yang biasa dinikmati oleh pekerja sektor perkilangan. Bonus tahunan pula jauh 'panggang dari api'. Faedah cuti juga tidak menentu. Mereka seperti 'kais pagi makan pagi, kais petang makan petang'. Malah lebih buruk lagi, apabila bas yang digunakan untuk mencari makan mengalami kerosakan, maka pendapatan bulanan mereka juga akan terjejas. Jalan raya umpama rumah tangga sehingga keluarga dan anak-anak kadang-kadang terabai demi mencari sesuap nasi. Mereka berkorban masa, tenaga malah nyawa untuk menyelesaikan tuntutan fardu kifayah kepada segenap lapisan masyarakat. Namun jarang jasa dan pengorbanan mereka dibalas dengan ucapan terima kasih oleh penumpang sebaik sahaja selamat sampai ke destinasi yang dituju.

Tidak dinafikan, ada segelintir pemandu bas ekspres yang nakal di jalan raya. Mereka tidak menghiraukan amaran perangkap laju yang diletakkan di lebuh raya kerana sangat arif dengan kedudukan kamera penembak laju. Ditambah lagi dengan semangat setiakawan yang erat antara pemandu. Memang diakui ada juga pemandu yang terlibat dengan penyalahgunaan dadah dan arak yang membahayakan penumpang. Tidak kurang juga terdapat komuniti pemandu Muslim yang melalaikan tanggungjawab dan kewajipan agama seperti solat lima waktu sehingga penumpang juga terlibat meninggalkan solat yang difardukan. Di sudut pandang yang lain, tauke-tauke bas ekspres mengaut keuntungan jutaan ringgit setiap tahun hasil kenaikan tambang bas dan peningkatan jumlah penumpang pulang ke kampung terutama di musim perayaan. Namun aspek kebajikan pemandu yang merupakan penyumbang terbesar kepada pendapatan mereka kurang diberi perhatian terutama oleh majikan yang hanya memikirkan keuntungan semata-mata.

Justeru, siapa sebenarnya yang patut dipersalahkan setiap kali berlaku kemalangan maut yang melibatkan kenderaan awam. Yang pasti pemandu bas ekspres akan menjadi suspek utama kerana merekalah yang mengendalikan kenderaan tersebut. Tentunya mereka yang terlebih dahulu direman oleh pihak berkuasa. Namun jika difikirkan dengan rasional, golongan pemandu juga manusia biasa yang tidak terlepas daripada melakukan kesilapan. Boleh jadi aspek pemanduan laju dan berbahaya akhirnya mengundang padah kepada mereka.asbab mala petaka yang tidak boleh dipertikaikan. Malah kemalangan maut yang meragut nyawa hanyalah asbab kepada kematian yang tidak boleh dielakkan oleh sesiapa jua pun. Tidak salah juga jika setiap orang yang beriman kembali berpegang dengan ketentuan qada dan qadar Tuhan sebagai

Untuk itu, rakan pemandu seagama dinasihat tidak mengabaikan tanggungjawab solat yang utama walau sesibuk mana pun mencari rezeki kerana ia merupakan tali penghubung hamba dengan Tuhan-Nya. Di situlah letaknya keberkatan atas nikmat rezeki kurniaan Tuhan yang jika disyukuri akan ditambah sehingga mencukupi. Berusaha dan bertawakal kepada Allah SWT serta ingatlah sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud "Tergesa-gesa itu daripada syaitan dan berhemah itu daripada Allah SWT". Apa pun sesuatu patut dilakukan bagi membela nasib pemandu kenderaan awam di Malaysia sebagai antara langkah bagi mengelak kejadian yang tidak diingini daripada terus berlaku. Penetapan gaji minimum yang dicadangkan kepada sektor tertentu seperti pengawal keselamatan dan pembantu rumah yang sesetengahnya bukan orang tempatan wajar diperluaskan kepada golongan pemandu yang juga terkesan dengan peningkatan taraf hidup semasa. Malah sebagai rakyat Malaysia yang berdaulat, mereka lebih layak mendapat pengiktirafan tersebut berbanding warga asing yang pasti pulang ke negara asal apabila tamat bekerja di sini.MOHD. ALI MUHAMAD DON
Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam (CITU)
UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru.
Utusan Malaysia
03 November 2010

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...