18 May 2011

TOKOH KITA : MEREKA YANG DIKAGUMI


Pemenang Anugerah Tokoh guru 2011

Empat penerima Anugerah Tokoh Guru 2011 pula ialah bekas Dekan Fakulti Pendidikan, Universiti Industri Selangor (Unisel), Prof Datuk Dr Ab Rahim Selamat, 66, dari Melaka; Datuk Siva Subramaniam, 64, dari Perak; Hamedah Wok Awang, 63, dari Pahang dan Datuk Rita Jaafar, 62, dari Sabah. Mereka menerima wang tunai RM10,000, pingat emas, plak dan sijil penghargaan disampaikan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Pusat Konvesyen Borneo Kuching.

Tokoh Kepimpinan Pendidikan Kebangsaan

Bekas Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Dr Matnor Daim, 68, dipilih Tokoh Kepimpinan Pendidikan Kebangsaan sempena sambutan Hari Guru 2011 peringkat kebangsaan ke-40.

KATA-KATA BESTARI DARI DATUK DR MATNOR DAIM

"Saya terima anugerah ini dengan penuh rendah hati kerana ia adalah berkat sokongan semua insan yang bergelar guru. Anugerah ini besar maknanya bukan hanya kepada saya, tetapi kepada profesion perguruan itu sendiri kerana ia akan lebih memberi semangat kepada guru muda untuk memberikan khidmat terbaik kepada anak bangsa,"

“Kita mestilah ingat bahawa selagi kita bertenaga, selagi bersemangat, selagi itulah kita berkhidmat bukan kerana untuk mendapat nama, menjadi siapa yang terkenal, tetapi kerana allah, kerana generasi muda yang kita sayangi”

KATA-KATA BESTARI DARI 
DATUK PROFESOR DR. ABDUL RAHIM BIN SELAMAT

"Anugerah ini adalah satu penghargaan yang jujur daripada komuniti pendidikan dan saya amat menghargainya. Bagi warga pendidik muda pada hari ini, saya nasihatkan supaya berkhidmatlah dengan sejujurnya tanpa mengharapkan penghargaan kerana mulia seseorang individu itu bukan kerana anugerah, tetapi kerana jasa dan bakti yang dilakukannya,"

“walaupun jawatan guru bukan tergolong dalam jawatan profesional, namun tugas serta tanggungjawab yang digalas mereka tetap dikategorikan sebagai profesional. Terdapat  lima ciri profesionalisma yang perlu diamalkan oleh seseorang yang bergelar guru bagi memantapkan lagi perkhidmatan serta profession perguruan. Antaranya,  pre service trainee (pra latihan), belajar sebelum buat. Kedua in service traine (semasa latihan), kena update knowledge. yang ketiga mesti  utamakan pelanggan (pelajar), yang ke empat mesti ada professional ethics (etika profesionalisma) dan yang kelima utamakan kerja lebih dari semuanya.”

KATA-KATA BESTARI DARI DATUK RITA JAAFAR

"Kalau dibandingkan anugerah ini dengan apa yang sudah dicurahkan sepanjang bergelar pendidik, memang ia adalah satu penghargaan yang tidak ternilai. Saya cuma menjalankan tugas sebagai guru dengan ikhlas untuk melihat anak murid berjaya dalam pelajaran dan kehidupan mereka,"

SEMOGA KITA AKAN 
MENCONTOHI MEREKA

3 comments:

Cikgu Rahim said...

Salam,
Saya adalah anak kepada Prof. Dato. Dr. Haji Ab. Rahim bin Haji Selamat, pemenang anugerah tokoh guru kebangsaan 2011. Saya kini sedang mengumpul kesemua artikel & maklumat tentang ayah saya yang pernah disiarkan melalui media cetak & elektronik. Diharap saya dpt membuat link dari blog tuan ini kepada blog ayah saya yang saya selenggara ketika ini...Terima kasih...

Cikgu Rahim said...

Salam,

Saya anak kepada Cikgu Ab.Rahim, pemenang anugerah tokoh guru 2011 seperti diatas. Mohon kebenaran tuan untuk saya link kan blog tuan diatas didalam blog ayah saya.

PRINCE ZULKARNAIN FARIHIN AL IVANI said...

Wasalam, saya amat berbangga jika tuan sudi membuat link dari blog saya ke blog ayahanda Pro. Dato Dr Haji Ab. Rahim yang amat saya kagumi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails