09 Ogos 2012

ISU UMUM : INDAHNYA KERANAMU MALAYSIA


Rencana ini ditulis oleh :
Ku Seman Ku Hussain


Setiap kali menjelang ulang tahun kemerdekaan tanah air ini, saya pasti teringat pada lagu Keranamu Malaysia. Lagu ini menjadi lagu tema ulang tahun kemerdekaan selama enam tahun bermula 2000. Lagu yang dicipta oleh Datuk Suhaimi Mohd Zain (Pak Ngah) dan lirik oleh anggota kumpulan Kopratasa, Syed Indera Syed Omar (Siso) membuatkan siapa sahaja mendengarnya akan tumpah kasih dan cinta pada Malaysia yang bertuah ini. Selama enam tahun, Keranamu Malaysia berjaya menyusupi urat nadi dan hati nurani rakyat seterusnya sanggup berkorban kerananya. Lagu yang indah di telinga dan lirik yang sedap di jiwa membuatkan lagu ini menjadi malar segar hingga hari ini. Malah boleh dianggap Keranamu Malaysia lagu tema ulang tahun kemerdekaan yang terbaik.

Menghayati lagu ini pasti membuatkan kita yang mengaku rakyat negara ini rasa bangga dan bertuah. Kemakmuran dan persefahaman dalam konteks negara multiracial dirasakan sangat luar biasa pencapaian kita. Semua ini dialirkan dalam lirik yang membawa rakyat lebihnya kita berbanding negara orang. Inilah patriotik namanya kerana mampu membuatkan rakyat berbangga dengan tempat dia dilahirkan dan mungkin di situlah juga semadinya nanti. Kuasa sebuah lagu terhadap rakyat yang hidup dan matinya di negara ini sangat besar. Bukan sekadar ritual mesti ada lagu tema ulang tahun kemerdekaan tetapi lebih daripada itu ialah menyuntik rasa terhutang budi yang berganda kepada negara.

Semua itu ada dalam lirik Keranamu Malaysia yang menggambarkan rakyat sanggup berkorban nyawa kerananya. Lagu ini diterima oleh semua rakyat, melampaui batas ideologi politik, kaum, budaya dan agama. Tetapi sayang sekali lagu itu hanya digunakan sehingga 2006 sahaja. Kita tidak perlu menghasilkan lagu tema yang baru pada setiap tahun. Alangkah baiknya kalau Keranamu Malaysia terus dimanfaatkan seperti kita memiliki satu lagu kebangsaan sahaja. Keranamu Malaysia bukanlah dibina oleh lirik yang terlampau puitis hingga maksud tidak tertangkap oleh orang kebanyakan. Pada masa yang sama tidaklah hilang seni berbahasa hingga merendahkan tahap pemikiran rakyat.

Sejak 2006 setiap kali angin bulan Ogos meniupkan semula sejarah jatuh bangun negara dan bangsa, saya kehilangan lagu malar segar yang pernah mengisi ledak patriotik ulang tahun kemerdekaan negara. Judulnya sahaja pun sudah cukup melakarkan maksud kebergantungan kita semua sebagai rakyat kepada negara yang satu ini. Hayati bait ini dan akuilah kebenarannya:

Keranamu kami mendakap tuah
Keranamu kami bangsa berjaya
Keranamu kami hidup selesa
Limpah budi kemakmuran negara

Keranamu kami bebas merdeka
Keranamu myawa dipertaruhkan
Keranamu rela kami berjuang
Demi bangsa kedaulatan negara

Bahan ini diperoleh daripada :
Akhbar Utusan Malaysia
Tarikh : 07 Ogos 2012
Hari : Selasa

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...