23 Julai 2012

ISU KESIHATAN : PENYAKIT MENTAL DALAM KALANGAN RAKYAT MALAYSIAADAKAH MENTAL ANDA SAKIT?

Kejadian gempar dua rakyat Malaysia mengamuk tanpa sebab di bangunan Jabatan Perdana Menteri baru-baru ini benar-benar mengejutkan. Manakan tidak kerana mereka bukan merempuh banglo kecil. Ikut logik, adakah individu normal akan bertindak membawa pedang samurai dan pisau pemotong daging lalu mengamuk di tempat kawalan ketat. Kisah Khalil Afandi, 47, dan Muhdalena Ahmad , 28, tidak lain dikaitkan akibat sakit mental kerana dikatakan bermasalah kecelaruan personaliti. Khalil sukar dicam. Sekejap menjadi baik, sekejap bertukar garang. Dia mendakwa bertukar jasad, seperti filem The Highlander. Malah menganggap hero filem itu. Muhdalena digambarkan seorang peramah dan tidak pernah bermasalah kepada keluarga serta berkelulusan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Amukan mereka membawa psikologi pemikiran kita kepada penyakit mental yang semakin kronik dalam masyarakat moden kini. Bayangkan secara tiba-tiba abang, kakak, adik, jiran, suami atau isteri kita menjerit, ketawa, senyum, menangis tanpa sebab.

Bagaimana sekiranya rakan sepejabat kita mengamuk hanya kerana mesin fotostat rosak? Bayangkan tunang kita ketawa tidak berhenti selepas digigit semut. Bayangkan, ini semua berkaitan mental. Dalam keadaan seperti ini, sihatkah mental mereka? Nah, di sinilah kita perlu tahu penyakit mental adalah penyakit melibatkan gangguan fungsi otak yang menyebabkan perubahan proses pemikiran, perasaan dan tingkah laku seseorang. Dipercayai sekurang-kurangnya seorang daripada sembilan penduduk di Malaysia sakit mental bermula daripada kemurungan hingga skizofrenia. Tidakkah ini dilihat sebagai ancaman kepada kita yang moden ini. Mengapakah rakyat kita semakin ‘gila’. Jenayah ada merata. Apakah sebabnya. Bagaimana keadaannya? Jika ditakdirkan, mental kita tidak elok lagi, ke mana harus membawa diri. Bertitik tolak dari kisah amukkan di Putrajaya,

BEZA ANTARA SIHIR DAN SAKIT MENTAL

Masyarakat kita hari ini perlu membezakan di antara penyakit mental dan sihir lantaran kebiasaan sesetengah orang yang gemar dan cenderung mengaitkan penyakit mental dengan perbuatan sihir. Pakar yang juga Pengarah, Hospital Permai Johor Bahru, Dr Abdul Kadir Abu Bakar berkata, kita tidak boleh menafikan kewujudan sihir yang mana perbuatan (atau kejadian) luar biasa dilakukan oleh manusia secara tersembunyi (ghaib) dengan membabitkan makhluk halus. Menurutnya, sehingga kini masyarakat gemar mengaitkan gangguan sihir dengan masalah mental kerana ia menjadi amalan kepercayaan sejak  turun temurun. Tetapi, sihir dan penyakit mental adalah sesuatu yang berbeza. Akibat perbuatan sihir,  pesakit akan mengalami delirium atau meracau berikutan jangkitan kuman pada otak. Apabila otak gagal berfungsi, pesakit turut berhadapan dengan masalah phrenitis atau otak membengkak. Seterusnya tidak mampu mengurus diri, sehingga menyebabkan perubahan secara drastik. Sihir membabitkan penggunaan mantera, pemujaan dan penyeruan menggunakan makhluk halus yang kemudian mempengaruhi otak  dan akhirnya mengganggu fungsi akal fikiran rasional pesakit.

Apatah lagi kekerapan dalam filem atau rancangan televisyen mengenai sihir membawa andaian psikologi yang seterusnya mengukuhkan lagi persepsi sedemikian. Beliau tidak menolak punca perbuatan sihir disebabkan dorongan perasaan iri hati, hasad dengki dan dendam seperti dalam perebutan jawatan atau hasrat memenangi hati majikan. Bagaimanapun setakat ini beliau belum menerima pesakit yang mengalami gangguan sihir dirujuk kepada pihak hospital ini. Berhubung sakit mental katanya, 12 peratus daripada jumlah penduduk di negara ini  alami masalah kesihatan mental dan masih ramai yang tidak dirawat. Beliau menafikan budaya kerja di negara ini menjadi faktor penyumbang penyakit mental sebaliknya setuju bahawa bebanan tanggungjawab dalam kehidupan sosial moden hari ini seperti keruntuhan institusi keluarga  boleh menyebabkan penyakit mental. Tetapi katanya, apa yang menjadi masalah sekarang ialah masih ramai pesakit mental yang tidak mendapatkan rawatan sedangkan rawatan boleh diperoleh secara percuma.

PENYAKIT MENTAL PENYAKIT WARISAN

Rakyat Malaysia paling ramai menghidap skizofrenia iaitu sejenis penyakit mental warisan yang berlaku akibat gangguan kimia dalam otak. Pakar Perunding Psikiatri Hospital Bahagia Ulu Kinta (HBUK),  Dr N Umadevi  berkata, jenis yang kedua ialah bipolar. Katanya, ini berdasarkan jumlah kehadiran pesakit yang datang untuk rawatan  di HBUK atau lebih dikenali Hospital Tanjung Rambutan, Perak. Memperincikan ciri penyakit mental paling kronik menyerang rakyat Malaysia itu, Dr Umadevi berkata, otak seseorang  yang terganggu oleh bahan kimia iaitu dophamine berlebihan, boleh  menyebabkan penyakit skizofrenia. Menurutnya, dari segi tingkah laku, pesakit skizofrenia misalnya akan mengadu bahawa orang lain tidak suka kepada dirinya, sentiasa syak wasangka, suka memencil diri dan enggan bergaul dalam masyarakat. “Mereka tidak terurus dan selalu mengalami halusinasi atau delusi seperti mendengar suara ghaib dan bisikan-bisikan, seolah-olah ada seseorang sedang bercakap mengenainya. Apabila pesakit mengalami tekanan dan tidak tahan dengan bisikan-bisikan itu, mereka akan bertindak agresif seperti menyerang orang lain kerana beranggapan mangsa mengata diri pesakit,” kata pakar berkenaan.

Sementara bipolar penYakit keturunan yang mana pesakit akan mengalami dwipolar (dua perasaan) iaitu  terlalu gembira atau terlalu sedih. “Apabila pesakit terlalu gembira, mereka akan banyak bercakap dan sukar berhenti sehingga dia menjadi terlalu letih. Rentetan keletihan itu, pesakit tidak boleh tidur tetapi muncul semangat dan tenaga sangat tinggi. Berdasarkan pengalaman saya misalnya, pernah ada pesakit berjalan kaki dari Tapah ke hospital ini sehingga kakinya bengkak. Tetapi pesakit langsung tidak berasa letih. Keadaan seperti ini, kita panggil ‘mania’ kerana pesakit terlalu gembira dan seronok. Sementara jika pesakit terlalu sedih, ia dipanggil sebagai ‘depression’ yang mana mereka yang mengalaminya sentiasa menangis, memencilkan diri, rasa bersalah dengan apa yang pernah dilakukan sebelum ini walaupun perkara itu terlalu remeh-temeh. “Ada kalanya, mereka ini mahu membunuh diri, tidak mahu bekerja atau tidak mahu makan dan sebagainya,” jelas beliau mengenai ciri-ciri skizofrenia dan bipolar yang sedang menular dalam masyarakat moden kita hari ini. 

Dr Umadevi berkata, selain bimbang kepada dua jenis penyakit mental itu, berdasarkan jumlah kehadiran pesakit secara sukarela di HBUK, turut menunjukkan pesakit mental semakin kronik dan  sekali gus bermakna rakyat di negara ini ramai sedang bermasalah kesihatan mental. Malah beliau tidak menafikan bahawa sakit mental menjadi penyakit global pada masa depan kerana masyarakat semakin banyak terdedah dengan stres melampau. “Pada masa depan, saya percaya lebih ramai pesakit akan berjumpa pakar psikiatri akibat stres dan kemurungan. Kemudian, penyakit kerisauan atau ‘anxiety disorder’ iaitu seseorang yang sentiasa gelisah, panik dan gugup. Begitu juga ‘sustance induced disorder’ iaitu penyakit yang disebabkan oleh pengambilan dadah, gam dan alkohol. “Seperti kita maklum, sakit mental boleh disebabkan keturunan, gangguan bahan kimia dan kemalangan akibat hentakan kuat. Katanya, perlu diingat bahawa penyebab paling tinggi penyakit mental di Malaysia adalah akibat gangguan bahan kimia dalam otak terutama individu yang mengalami stres atau tekanan melampau.

“Saya beri contoh, seorang ayah terpaksa bekerja untuk isteri dan anak-anaknya. Ketika di tempat kerja, si ayah perlu beri perhatian  100 peratus dan begitu juga  di rumah. Kemudian keadaan di mana anak-anak sakit yang akhirnya mendatangkan stres. Lelaki pula biasanya malu untuk meminta pertolongan dan mereka cuba mencari penyelesaian sendiri seperti menghisap rokok, minum alkohol dan mengambil dadah. Selain stres, pengambilan dadah terutama dadah sintetik seperti syabu secara kerap dan berterusan juga antara faktor penyebab seseorang itu sakit mental khususnya golongan muda. Begitu juga penghisap gam kerana kandungan phencycledine iaitu sejenis perangsang yang boleh merosakkan otak," katanya. Begitu malang apabila negara kita diserang oleh pesakit skizofrenia dan bipola kerana penyakit mental seperti itu atau juga penyakit lain sesungguhnya tidak boleh sembuh sebetulnya tetapi hanya boleh dirawat dan dikawal menggunakan ubatan serta kaunseling. Bayangkan keadaan Malaysia hari ini dan dibimbangi keadaan akan menjadi buruk sekiranya ramai yang terlibat dadah berikutan dadah memberikan implikasi lebih teruk dan menyebabkan ia lebih sukar untuk dirawat.

Pohon bersandar, pohon cemara,
Menderu angin, bergoyang dahan,
Jangan sekadar, membaca sahaja,
Tulislah komen, berilah cadangan.

Sumber
Sinar Harian
23 Julai 2012

Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...