23 Februari 2012

ISU PERKHIDMATAN AWAM : CUEPACS TUNTUT KENAIKAN GAJI ANTARA RM700 HINGGA RM2,500

Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menuntut kerajaan memberi kenaikan gaji 1.3 juta penjawat awam dari gred 1 hingga gred 54 antara RM700 hingga RM2,500. Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, kenaikan itu perlu dilaksanakan menerusi skim sedia ada iaitu Skim Saraan Malaysia (SSM) sebelum sebarang pembaharuan gaji dibuat melalui skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA). Tuntutan tersebut membabitkan kenaikan gaji untuk gred 1 hingga gred 16 sebanyak RM700; gred 17 hingga gred 26 (RM1,000); gred 27 hingga gred 40 (RM1,500); gred 21 hingga gred gred 48 (RM1,800) dan gred 52 hingga gred 54 (RM2,500). Omar berkata, kakitangan awam yang sudah mencapai gaji maksimum atau sudah mati gaji pula perlu dibayar selama mana mereka tidak menikmati sebarang kenaikan dan perlu dinaikkan gred.

Sebagai contoh bagi mereka yang sudah lima tahun tidak naik gaji, jika gaji mereka dinaikkan RM100, kerajaan perlu bayar tunggakan RM500 selain kenaikan gred. Menurutnya lagi, CUEPACS turut menuntut agar kerajaan menaikkan gaji kakitangan awam yang sudah lulus peperiksaan Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) aras 4. ''Ramai yang lulus PTK aras 4 sebelum SBPA diperkenalkan tetapi apabila SSM ditukarkan ke SBPA ramai yang lulus itu tidak mendapat kenaikan gaji, apabila kami berbincang dalam pasukan khas ini dari segi perundangan kerajaan perlu bayar. Mereka mana tahu SBPA akan diperkenalkan, tidak adil untuk mereka yang sudah berkorban masa dan tenaga untuk lulus, tapi bila dah lulus tak nak bayar pula," katanya. Sehubungan itu, CUEPACS meminta mereka yang lulus sehingga 31 Disember 2011 dibayar tunggakan gaji sebelum kajian semakan SBPA diumumkan dan mahu JPA mengeluarkan surat pekeliling mengenainya.

Omar berkata, beliau yakin kerajaan akan bersetuju dengan lima tuntutan yang telah dikemukakan iaitu mengkaji semula pindaan gaji gred 54 ke bawah; mengkaji gaji penjawat awam mencapai gaji maksimum; mengkaji kekananan dalam Skim Saraan Malaysia (SSM) sebelum bertukar kepada SBPA; mengkaji kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus dan menyemak penstrukturan semula semua gred penjawat awam. Kalau kerajaan merasakan ia melibatkan tuntutan yang tinggi, CUEPACS cadangkan mereka yang telah menikmati kenaikan tinggi dalam SBPA iaitu Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) dan Premier, gaji mereka dipotong untuk diberikan kepada mereka di gred 54 ke bawah. Kalau betullah kerajaan mahu rapatkan jurang maka tuntutan itu dirasakan wajar, apa yang kami lakukan ialah menuntut kesaksamaan dan terpulanglah kepada pasukan petugas khas ini untuk menilainya," katanya.

Sila berikan komen anda. Terima kasih.

Sumber
Utusan Malaysia
23 Februari 2012

KOMEN CIKGU ZUL

Bunyi permintaan ini memang sedap didengar. Akan tetapi, mungkinkah mimpi-mimpi ini akan menjadi realiti atau hanya sekadar mimpi di siang hari? Jika hendak dicongak, hati yang terluka kerana tersisih selama ini, jumlahnya mungkin tindak terhitung dengan mengangkat dan melipat jari kaki selama 50 kali. Jumlahnya terlalu banyak dan untuk membiarkan mereka terus-terusan bermakan hati memang agak kejam dan tidak berperikemanusiaan. Namun begitu, itulah dasar yang telah ditetapkan. Biar kita lihat, dalam dunia pendidikan. Pemberian jawatan Guru Akademik Tingkatan Enam yang memang bercelaru. Awalnya, mereka yang berkhidmat 5 tahun ke atas secara automatik dilantik dengan syarat mengajar Tingkatan Enam selama 3 tahun. Pada tahun 2011, syarat yang dikenakan lagi pelik, sesiapa sahaja yang sudah dilantik pada tahun 2004, jika memohon boleh diterima menjadi Guru Akademik walaupun tidak pernah mengajar Tingkatan Enam. Bagaimanakah dengan guru-guru yang belum layak tetapi sudah mengajar tingkatan enam sehingga 10 tahun? Bukankah hak mereka ini sudah dinafikan oleh KPM dengan syarat yang ditetapkan itu? Pernahkah kita terfikir bahawa mangsa kepada semua ini ialah pelajar-pelajar kita? Kenapa kita menafikan pengalaman dan kebolehan guru dalam memberikan kenaikan pangkat? Ini merupakan senario yang melukakan bagi yang mengalami dan merasai. 
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...