06 Disember 2011

ISU MEDIA BAHARU : KUASA MEDIA BAHARU HUKUM MANGSA TANPA BUKTI KUKUH

Oleh Imlan Adabi
imlanadabi@bharian.com.my


Jika kita mahu bersimpati, barangkali apa yang menimpa Khairul Fahmi Che Mat boleh dianggap satu penderaan luar biasa. Beliau bukan saja dijulang sebagai penjaga gol terbaik dalam Skuad Harimau Malaya dan Harimau Muda yang raih pingat emas di Sukan SEA di Jakarta baru-baru ini, juga bintang pasukan Kelantan yang memenangi Piala Liga Super dan Piala Sumbangsih tahun ini. Selebihnya, Khairul Fahmi dipalit dengan pelbagai masalah peribadi. Media baru atau media sosial menjadi pendera paling zalim. Dia dikaitkan dengan putus tunang, menghadiri majlis sosial dan gambar bersama Nor Hashidah Harmi tersebar di internet. Bagi kebanyakan orang, isu peribadi perkara biasa dan tidak perlu dihebohkan. Tetapi apabila membabitkan seorang idola sukan, beritanya menggemparkan, juga mengghairahkan! Sama ada Khairul Fahmi bersalah atau tidak, bukan perkara pokok. Media baru sudah menjalankan tugas melaporkan kisah peribadi dengan drama dan intrig cukup mengaibkan.

Ketika orang bercakap kehebatan beliau di padang bola sepak, media baru pula lebih bercakap soal peribadi tanpa memberi peluang pemuda yang dilahirkan pada 7 Januari 1989 di Kota Bharu ini membela diri. Apalah yang mampu dilakukan oleh seorang penjaga gol apabila dirinya dikaitkan dengan skandal dan media baru bagai tanpa ampun terus menghukumnya. Khairul Fahmi senasib dengan mangsa lain apabila menjadi tumpuan media baru setiap kali dia melangkah. Jika sebelum ini ahli politik dan artis menjadi lensa pihak tertentu, dia harus mengenal langkahnya sendiri tanpa perlu mengaibkan nama orang tua sendiri. Malangnya dia sendiri tidak tahu apa yang bakal dilakukan, akan dipalitkan dengan pelbagai kontroversi lain. Pada hari ini sesiapa saja boleh menjadi pelapor di media baru. Ada 600,000 blogger di Malaysia yang sebahagian besar menulis cerita peribadi, isu politik, sosial, sastera dan kesenian. Ada juga blogger yang ghairah memaparkan cerita seks, gambar intim dan dakyah siasah.

Sesiapa saja boleh diserang oleh blogger dan pada bila-bila masa saja cerita serta gambar seseorang boleh terdedah tanpa izin. Dunia maya pada hari ini cukup menakutkan. Seseorang blogger bukan saja sebagai pelapor paling berani dan kebal undang-undang, juga boleh menjadi hakim sekali gus pendakwa yang boleh menuduh orang lain sebagai korup, pembunuh, hidup mewah dan penindas. Masyarakat lebih cenderung mempercayai kerana tabii media baru sering mengajak orang ramai meyakini penulisnya. Mereka juga aktif di laman sembang Facebook yang kini mencecah 12 juta orang di Malaysia, dengan kadar penembusan 69.91 pengguna internet. Laman SocialBakers.com melaporkan, Malaysia kini berada di tangga ke-17 pengguna Facebook paling ramai di dunia. Bayangkan kita juga bakal menjadi Khairul Fahmi apabila tidak disenangi pihak lain dan orang ramai akan lebih cenderung mempercayai sesuatu yang belum teruji kesahihan berbanding media arus perdana.

Realiti dunia tanpa sempadan cukup menakjubkan di Malaysia. Ketika jumlah penduduk pada 2000 berjumlah 24.6 juta orang, pengguna internet pula seramai 3.7 juta orang. Bagaimanapun jumlah penduduk pada 2010 ialah 26.12 juta orang, membabitkan 16.9 juta pengguna internet. Kadar penembusan jalur lebar meningkat 64.6 peratus. Pertumbuhan pengguna internet meningkat 356.8 peratus dalam tempoh 10 tahun. Justeru, tidak menghairankan apabila Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak menggesa blogger dan generasi muda menjadi pejuang baru parti bagi menyaingi suasana siasah yang tidak seimbang. Menguasai media baru tentunya perang bentuk moden amat mencabar. Ia juga tanpa simpati kerana laman web, portal berita dan blog jarang memikirkan kesan penyampaian. Yang mereka fikirkan bagaimana maklumat disebar dan reaksi masyarakat untuk menghukum seseorang yang sudah dijadikan mangsa!

SUMBER
BERITA HARIAN
6 DISEMBER 2011
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...