25 Oktober 2011

ISU UMUM : AKAN SELAMATKAH MALAYSIA?

TAN SRI ZAINUDDIN MAIDIN
Karyawan Tamu Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir,
Universiti Utara Malaysia


JUADAH DEEPAVALI

Apakah kuasa asing tidak akan campur tangan memberikan bantuan menerusi soft power atau ketenteraan sekiranya berlaku kebangkitan dari dalam Malaysia yang dapat membantu pendemokrasian yang secucuk dengan kehendak dan kepentingan globalisasi ke arah “Satu Dunia Satu Amerika”? Apakah apa yang berlaku terhadap Tunisia, Mesir dan Yemen tidak akan berlaku ke atas Malaysia sebuah negara Islam yang sering diprojekkan kepada Barat sebagai tidak memberikan keistimewaan kepada orang Islam, tidak memberikan persamaan hak kepada rakyat dan tidak memberikan kebebasan mutlak kepada rakyat. Pemerintahan beraja di Syria juga sedang diganggu gugat dan menunggu masa keruntuhannya dan tindakan ke atas Iran yang menjadi matlamat utama kuasa Barat dalam map road globalisasi di Asia Barat masih ditangguhkan kerana penyusupan anasir-anasirnya ke negara itu dan juga sokongan dari dalam belum cukup mantap. Pada peringkat ini, media Barat dengan soft powernya – televisyen, internet , akhbar dan sebagainya sedang menyebarkan satu demi satu maklumat ke seluruh dunia yang menunjukan penindasan tehadap rakyat Iran.

Ini adalah strategi yang dilakukan terhadap semua negara yang tidak disenangi oleh mereka. Terkini, seorang pelakon wanita Iran Marzeih Vafamehr dihukum penjara setahun dan sebatan 90 kali kerana lakonan dalam sebuah filem yang mengisahkan pembatasan yang dikenakan terhadap artis di negara itu. Media Malaysia juga turut menyiarkan besar-besaran cerita ini dari hanya suatu sumber tanpa penjelasan dari pihak yang dicemarkan seolah-olah setiap berita yang datang daripada agensi berita Barat benar belaka. Kesedaran menjadi alat atau diperalatkan sudah tidak wujud lagi. Ketika era Perdana Menteri Dr. Mahathir Mohamad, Malaysia juga menjadi bahan laporan negatif media Barat mengenai kekangannya terhadap kebebasan media, penyalahgunaan kuasa, rasuah, projek kereta nasional, pembangunan Putrajaya dan sebagainya. Walaupun Mahathir tidak memusuhi Barat tetapi dianggap bukan sahabat baik “Kuasa Besar” kerana beliau sering berterus terang terhadap ketidakadilan dan sikap talam dua muka mereka dalam dasar ekonomi, sosial dan politik dan kerana beliau juga mengkritik sikap berat sebelah dan pembohongan media Barat.

Pemimpin Afrika Selatan yang tersohor Nelson Mendela walaupun mendapat sanjungan tinggi media Barat kerana kemanusiaannya tidak membalas dendam kekejaman orang kulit putih di negaranya dan terhadap dirinya tetapi telah digambarkan sebagai orang tua nyanyuk bila sahaja beliau membantah ketidakadilan dasar ekonomi Barat terhadap sebuah negara Afrika. Presiden Suharto yang merupakan sahabat baik Amerika Syarikat dalam menumpaskan Parti Komunis Indonesia (PKI) sebuah parti komunis terbesar di Asia di luar China dan memberikan harapan baru kepada rakyat Indonesia juga akhirnya mati dalam penghinaan media Barat dan tekanan hasutan luar ke atas rakyatnya. Penggulingan secara kejam pemimpin-pemimpin negara Asia Barat satu demi satu, tidak boleh dinafikan kewajarannya kerana di antara mereka telah menjadi raja yang zalim setelah menjatuhkan pemerintahan beraja. Cuma kerajaan mereka berselindung di sebalik panggilan atau nama “Presiden” yang memberikan konotasi pemimpin rakyat. Memang ada sebab untuk mereka digulingkan oleh rakyat tetapi kewajaran untuk kuasa-kuasa asing menceroboh dan menjatuhkan pemimpin yang diketahui sebagai musuh mereka boleh dipersoalkan.

Dalam usaha membunuh pemimpin Libya Kol. Muammar Gaddafi, negara-negara Perancis, Britain dan Amerika Syarikat dengan bangga mengakui penglibatan mereka. Soalnya apakah campur tangan asing membantu mereka yang menentang kerajaan boleh berlaku atau tidak ke atas Malaysia? Apakah kita akan selamat kerana dari sejak sebelum merdeka dan selepas merdeka, kita adalah sahabat rapat Barat? Apakah kita akan dibiarkan mempunyai kebebasaan sendiri? Tidak dapat dinafikan pemimpin-pemimpin awal kemerdekaan negara yang mendapat pendidikan Barat telah menjadi alat Barat. Mereka tidak sealiran dengan pemimpin-pemimpin Asia lainnya seperti Indonesia, India dan negara-negara Indochina. Allahyarham Dato’ Onn Jaafar sendiri adalah alat kepada Barat dan diikuti Tunku Abdul Rahman dan rakan rakannya. Tetapi ini bukanlah suatu kesilapan tetapi suatu kebijaksanaan kepimpinan Tunku Abdul Rahman yang berpandangan jauh dan mahu menyelamatkan orang Melayu dan juga tidak mahu dijajah oleh komunis China atau kuasa besar yang tidak demokratik.

Malaysia menjadi negara yang tidak popular dan tidak diyakini di kalangan negara Afro Asia, tetapi dengan sokongan Barat yang melihat potensi pemimpin-pemimpin Malaysia dan Singapura untuk sejalan dengan mereka maka kedua-dua negara muncul sebagai negara yang kemajuan dan kestabilan ekonominya mendahului negara Asia lainnya. China, Indonesia, India dan Indochina mengikuti jalan ini setelah keruntuhan komunisme. Sikap Perdana Menteri Malaysia yang pertama dan dasar luarnya amat menyenangkan Barat kecuali selepas Tun Abdul Razak Hussein mengambil alih dan memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru berikutan dengan peristiwa 13 Mei 1969 dan menghulurkan tangan persabahatan dengan Komunis China. Maka sejak itu Malaysia telah menjadi bahan kecaman media Barat yang berpengaruh di Asia seperti Far Estern Economic Review, Wall Streert Journal, Times dan Newsweek dan sesekali oleh akhbar-akhbar British. Apabila Singapura disingkirkan dari Malaysia maka kepimpinan republik itu yang diketuai oleh Lee Kuan Yew mendapat sokongan dari media Barat dalam menggambarkan kerajaan Malaysia sebagai kerajaan Melayu yang tidak adil kepada semua kaum dan menjalankan pemerintahan beraja dengan keistimewaan kepada orang Melayu.

SUMBER
UTUSAN MALAYSIA
25 OKTOBER 2011


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...