19 September 2011

ISU SOSIAL : PASANGAN KEKASIH SONGSANG MAKIN BERANI DEDAH HUBUNGAN

Oleh Azmi Md Deros
azmimd@bharian.com.my


Kebelakangan ini banyak kes simbah asid dilaporkan berlaku. Angkara perbuatan jenayah yang tidak berperikemanusiaan itu, mangsanya menerima azab sepanjang hayat apabila wajah menjadi cacat.  Apa tidaknya, kerana kebiasaannya pelaku akan menjadikan muka mangsanya sebagai sasaran simbahan asid. Kebanyakan kes simbah asid berpunca daripada motif cemburu atau dendam. Justeru, pelbagai pihak tampil mengemukakan saranan supaya penjualan asid dihadkan dengan mereka yang mempunyai lesen saja dibenarkan menjual bahan kimia berbahaya itu. Cadangan itu wajar dipertimbangkan supaya asid tidak mudah diperoleh oleh sesiapa saja yang mungkin digunakan untuk tujuan jahat. Di ruangan ini penulis bukan mahu mengupas secara mendalam mengenai kes penyalahgunaan asid untuk tujuan jenayah, tetapi secara kebetulan kes simbah asid yang menimpa seorang pemuda, Mohd Hafizzuddin Johari, 20, di Kangar pada awal bulan ini membuka mata banyak pihak di sebalik insiden itu. Kes itu juga menjadi bualan orang ramai, baik tua muda, lelaki juga wanita ketika bersembang menghadiri rumah terbuka Aidilfitri.

Kejadian yang menimpa Mohd Hafizzuddin itu juga mungkin bermotifkan cemburu kerana dia ada menjalin hubungan dengan seseorang. Seseorang yang dimaksudkan penulis itu adalah lelaki berlagak wanita atau lebih mudah maknyah yang nama glamornya, Natasya Farisha, 28, seorang bekas model sambilan. Ia berdasarkan pengakuan maknyah berkenaan atau nama sebenarnya, Tabri Rashid Abu Hassan yang memberitahu media dia ada menerima satu panggilan telefon daripada seorang lelaki yang meminta dia meninggalkan teman lelakinya itu dua bulan sebelum insiden itu.  Apa yang menarik perhatian ramai ialah pasangan kekasih songsang ini terlalu berani menonjolkan diri, apabila beberapa hari selepas kejadian itu Mohd Hafizzuddin yang bekerja di bidang penyediaan makanan dan Natasya yang juga jurujual kosmetik tampil mengadakan sidang media di Rumah Kelab Media Perlis untuk menjelaskan mengenai hubungan mereka. Agak pelik pasangan terbabit seolah-olah tidak berasa bersalah mengakui hubungan mereka. Mereka tidak segan silu memberitahu masyarakat, tinggal serumah dan mempunyai hubungan istimewa.

Ia menimbulkan persoalan adakah hubungan kekasih antara lelaki dan maknyah sudah boleh diterima masyarakat. Bagaimana pula jiran di Taman Seri Bakau, Kangar, melihat hubungan dua insan terbabit. Adakah tidak timbul syak atau curiga dalam fikiran mereka. Penulis percaya kes hubungan songsang seperti itu banyak berlaku di mana juga. Malah bukan lelaki bercinta dengan maknyah saja, kes wanita bercinta dengan pengkid juga tidak kurang hebatnya. Fenomena hubungan atau seks songsang ini dilihat bagai tiada kesudahan. Ia tidak mengenal siapa, baik pelajar sekolah atau institusi pengajian tinggi, pekerja biasa, eksekutif, pegawai kerajaan dan orang politik juga ada dikaitkan. Penulis masih ingat tidak lama dulu, ketika bersarapan pagi dengan beberapa rakan di sebuah kopitiam di bandar raya Alor Setar ini. Tiba-tiba tumpuan orang ramai yang sedang menikmati hidangan ‘terganggu’ dengan gelagat seorang gadis berusia lingkungan awal 20-an berpimpinan tangan dengan seorang pengkid.  Daripada lagak mereka yang terlalu mesra, penulis percaya mereka ada hubungan istimewa dan bukan sekadar kawan biasa. Malah, dari air muka masing-masing mereka tidak kelihatan rasa bersalah atau malu dengan lagak sedemikian.  

Berdasarkan penampilannya, penulis akui si gadis memang ada rupa dan ada pelajaran, tetapi mengapakah jalan songsang seperti itu yang dipilih?  Dalam kedua-dua kes berkenaan, iaitu Mohd Hafizzuddin dengan Natasya serta gadis berkenaan bersama teman pengkidnya, mengapakah mereka seperti tiada rasa segan silu lagi terhadap hubungan songsang yang jauh tersasar dari landasan agama Islam itu, sedangkan mereka Muslim? Kemanakah pergi perasaan malu masing-masing atau rasa bersalah sehingga berani menunjuk-nunjuk di khalayak ramai? Apakah masyarakat kita sudah mula mengiktiraf kelompok seks sejenis berkenaan. Bukan niat penulis mahu masyarakat menyisihkan golongan terbabit, tetapi biarlah ada pihak yang dapat membantu membimbing mereka kembali ke pangkal jalan supaya mereka tidak terus hanyut dan lebih malang menjadi ikutan orang lain pula.  Dalam hal ini, pihak yang berwajib jangan bersikap pejam mata. Bantulah golongan yang menghadapi kecelaruan gender ini supaya mereka dapat menjalani kehidupan mengikut fitrah manusia sebagai mana dituntut agama. Kita bimbang penyakit sosial ini akan melarat hingga tidak terkawal.

Penulis ialah Ketua Biro Berita Harian Kedah

SUMBER
BERITA HARIAN
19 SEPTEMBER 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...