18 Ogos 2011

ISU SOSIAL : TANGANI PATI DAN PEMERDAGANGAN MANUSIA

TAN SRI LEE LAM THYE
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF)


Hampir 2 juta atau 1.92 juta pekerja asing yang sah dan pendatang asing tanpa izin (PATI) telah didaftarkan di bawah Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja/PATI atau Program 6P sehingga 15 Ogos menerusi pejabat Imigresen dan syarikat pengurus di seluruh. Program 6P merangkumi enam tindakan iaitu pendaftaran pekerja serta PATI, pemutihan PATI, pengampunan, pemantauan, penguatkuasaan dan pengusiran PATI. Kerajaan mengadakan program pendaftaran bagi mengambil data PATI, membenarkan mereka bekerja di dalam sektor tertentu melalui program pemutihan tertakluk kepada polisi semasa dan membenarkan PATI pulang ke negara asal tanpa proses perundangan melalui program pengampunan. Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) berpendapat Program 6P tersebut merupakan satu program yang perlu dilaksanakan demi kepentingan keselamatan dalam negara. 


Melalui program itu pihak berkuasa memperolehi data mengenai jumlah warga asing di Malaysia di samping mengadakan kawalan keluar masuk dan mengesan keberadaan warga asing. Dari sudut hak asasi manusia, program tersebut dapat memberi kelonggaran kepada PATI untuk pulang ke negara asal. Pelaksanaan Program 6P adalah perlu untuk membanteras jenayah yang melibatkan PATI di negara kita. Jika sebelum ini, pihak berkuasa menghadapi masalah bertindak dan menangkap pesalah orang asing kerana kekurangan maklumat dan bukti, tetapi dengan adanya Program 6P di mana PATI dapat didaftarkan, adalah lebih mudah pihak berkuasa mengambil tindakan yang sesuai terhadap PATI berkenaan. Sungguhpun hampir 2 juta pekerja asing dapat didaftarkan, tetapi kemungkinan ada yang belum berbuat demikian atas sebab-sebab tertentu. Jadi keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk melanjutkan tempoh pendaftaran Program 6P sehingga 22 Ogos adalah sesuai dan boleh memberi peluang kepada saki-baki yang belum daftar berbuat demikian. Banyak pihak telah mengkritik program tersebut atas sebab-sebab tertentu. 


Tetapi, saya berpendapat kita harus memberi peluang kepada Program 6P ini dijalankan untuk mencapai tujuan tertentu. Sokongan harus diberikan kepada Jabatan Imigresen yang telah berusaha gigih dan berkesan dalam menjalankan pendaftaran tersebut. Mengenai sindiket pemerdagangan manusia, tindakan KDN mengisytiharkan perang terhadap sindiket terlibat adalah suatu tindakan wajar. Aktiviti pemerdagangan manusia adalah fenomena antarabangsa yang juga melibatkan Malaysia. Maka, kerajaan Malaysia perlu berusaha keras bagi membanteras jenayah tersebut termasuk menerusi perjanjian dengan kerajaan Australia baru-baru ini dan tak lama lagi dengan kerajaan China. Jenayah pemerdagangan manusia, dipercayai didalangi oleh sindiket profesional dan ia harus dibanteras segera kerana melibatkan soal imej, integriti dan nama baik Malaysia.

SUMBER
BERITA HARIAN
18 OGOS 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...