19 Jun 2011

ISU KESIHATAN : BUAT APA CANTIK, BUAT APA TAMPAN, JIKA BADAN MERANA

Oleh Hanizam Abdullah
hanizam@bharian.com.mySemua orang hendak kurus dan cantik atau sekurang-kurangnya sedap mata memandang kerana selalunya yang langsing dan sasa dipuji, yang gemuk dikeji. Yang cantik dan kacak didekati, yang tak berapa nak jelita dan tampan dijauhi. Itu adalah sifat semula jadi manusia yang gemar mengukur kesempurnaan itu melalui bentuk fizikalnya.  Malangnya, lumrah alam dan kehidupan tidak semua bertuah dilahirkan sempurna. Hakikatnya juga, kita dikelilingi kalangan yang terlalu mengagungkan bentuk berbanding hati dan isi. Lalu dek tanggapan sebegini bukan sedikit yang berlumba-lumba mahu masuk dalam senarai yang kacak, yang jelita dan yang sempurna segala-galanya. Program realiti di kaca TV seperti The Next Top Model, The Biggest Looser atau yang sama konsep dengannya mahupun klip video MTV, menguatkan lagi tanggapan bahawa untuk kelihatan semasa, trendy dan diterima, seseorang itu mestilah kurus melidi, sasa dan mampu membangkitkan aura seksi.

Dalam filem atau drama, yang gemuk dan mengalami obesiti sekadar muncul hanya untuk dijadikan bahan jenaka. Lalu kehendak untuk nampak cantik, segak dan langsing, mendorong kita untuk melakukan apa saja. Biar sakit kulit dan isi dirobek, ditoreh, ditampal, disedut, disuntik atau apa sajalah atas nama kecantikan tidak mengapa, asalkan puas hati. Pantang mendengar apa saja produk kecantikan yang baru, ia pasti diburu. Apatah lagi apabila pengeluar produk lebih cenderung menggunakan wajah artis atau testimonial mereka untuk melariskan produk itu.  Perkara biasalah itu kerana pengaruh artis bukan sedikit. Mereka juga kalangan yang begitu prihatin soal imej dan rupa diri agar sentiasa nampak cantik dan bergaya. Bukan sesuatu yang pelik pun kerana nampak cantik adalah sebahagian bisnes mereka. Artis adalah produk, hendak pastikan produk itu laris, pakejnya mesti menarik.  

Itu sebab teman tak hairan langsung jika mereka sentiasa berusaha untuk kekal nampak muda dan jelita. Paling tidak pun untuk rasa muda dan semasa. Namun bukan sedikit yang mula tidak senang melihat fenomena selebriti mengubah wajah. Bukan sekadar mengundang bualan tetapi ada yang mula mengejek dan dijadikan bahan jenaka.  Kata kalangan ini, dulu jumpa hidung tak berapa nak mancung. Dua bulan kemudian, hidung dah tercacak macam gunung. Bibir elok-elok nipis tetapi sekarang sudah terlebih juih. Semua hendak nampak macam Angelina Jolie yang terkenal dengan bentuk bibir seksi yang kononnya menjadi kegilaan lelaki. Tetapi di Malaysia, apabila terlalu ramai artis, selebriti dan personaliti wanita yang mahu memiliki bibir bak bintang Hollywood, rasa kelakarlah pula. Sejak akhir-akhir ini pula, memiliki dagu bak sarang lebah tergantung sudah menjadi kegilaan.  Yang tua satu hal kerana apabila usia meningkat, graviti pun susah nak lekat.

Kalau dulu segala-galanya tegang, sekarang kalau tengok mesti bengang. Tetapi orang muda pun cenderung untuk mengubah itu, ini seolah-olah tak bersyukur dengan apa yang Tuhan beri. Sementelah pula teknologi dunia kecantikan cepat berubah, sama naik dengan teknologi gajet komputer dan elektronik. Lambakan iklan dalam internet dan media massa yang menawarkan rawatan kecantikan dan bedah plastik bagaikan tarikan besi berani.  Almaklumlah kos hendak cantik juga bukan murah. Bagaimanapun, bukan tak ada yang sanggup mengeluarkan belanja dua, tiga ribu ringgit sebulan untuk memastikan wajah menawan. Tak dapat wajah macam Erra Fazira, Umie Aida atau Nasha Aziz pun tak apalah, asalkan ada iras mereka - hidung, bibir, mata atau liuk lintuk tubuh.MBegitulah kegilaan orang zaman sekarang. Tak payah tunggu jadi artis atau selebriti untuk nampak macam bintang kerana kononnya kecantikan adalah hak milik semua insan. Akan tetapi yang tak berapa hendak seronok apabila ada yang ditimpa musibah gara-gara hendak cantik. 

Bukan kisah terpinggir apabila ada yang wajahnya bertukar hodoh gara-gara rawatan yang tak berapa hendak menjadi. Cantik didamba, hodoh menerpa.  Baru-baru ini pula seorang kerani yang hanya dikenali sebagai Tham, 30, terpaksa menanggung derita gara-gara mahu membesarkan payudara dengan pembedahan plastik. Ceritanya akibat terlalu mengikut kehendak teman lelaki yang malu kerana payudaranya kecil dia tekad menjalani pembedahan. Janji orang dikasihi gembira. Malangnya empat bulan selepas pembedahan, payudaranya bernanah dan bertukar kehitaman. Lebih malang lagi ketika dia terpaksa menanggung derita, lelaki yang membuatkan dia sanggup mengambil risiko pembedahan plastik itu hilang entah ke mana. Wajah atau tubuh jadi cacat satu hal. Lebih parah lagi apabila hendak cantik punya pasal, ada yang hilang nyawa. Berhati-hatilah kerana dalam keghairahan untuk cantik melawa, usah abaikan aspek keselamatan dan kesihatan diri. Namun paling afdal dalam soal ini, sematkanlah di minda bahawa memiliki tubuh badan yang sihat itu penting. Buat apa nampak cantik dan sasa jika tubuh badan merana. Tak payahlah, jika terpaksa seksa untuk menjadi seksi.

SUMBER
BERITA HARIAN
19 JUN 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...