08 Mac 2011

HUBUNGAN DUA HALA : MALAYSIA - AUSTRALIA PERKUKUH HUBUNGAN


MALAYSIA-Australia melangkah setapak ke hadapan memperbaharui hubungan sedia ada bagi menjadi rakan strategik yang akan memberi faedah yang lebih besar kepada kedua-dua negara pada masa depan. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan rakan sejawatnya Julia Gillard senada menyuarakan komitmen bersama untuk memerangi keganasan, jenayah antarabangsa yang membabitkan kedua-dua negara dan membanteras penyeludupan manusia bagi menjadikan rantau ini aman dan selamat. Kedua-dua negara juga berazam tidak mahu menoleh ke belakang dalam meneruskan hubungan mereka yang sebelum ini diselubungi turun naik, sebaliknya komited mahu maju ke hadapan meneroka peluang-peluang baru bagi menjadikan rantau ini pusat pertumbuhan ekonomi baru global. Malaysia-Australia juga komited untuk menjadikan rantau Asia Timur, ASEAN dan Asia Pasifik rantau yang dinamik untuk membawa pelaburan baru yang menguntungkan kedua-dua pihak.

Sehubungan itu, semasa lawatan rasmi tiga harinya ke Australia baru-baru ini, lawatan pertamanya ke negara itu selepas dilantik sebagai Perdana Menteri, Najib tidak melepaskan peluang untuk bertemu pelabur-pelabur Australia bagi mempelawa mereka melabur di Malaysia. Ini kerana Malaysia melihat Australia sebagai rakan strategik yang penting daripada segi ekonomi, perdagangan, pelaburan serta pendidikan selain pelancongan, sukan dan hubungan penduduk dengan penduduk, yang boleh membantu menyumbang ke arah menjayakan Pelan Transformasi Ekonomi dan wawasan Malaysia untuk menjadi negara maju menjelang 2020. Malaysia dan Australia mempunyai hubungan sejarah yang panjang sejak era Perang Dunia Kedua dan semasa era menentang komunis di Malaysia. Kedua-dua negara mahu hubungan itu diterjemahkan dan diisi dengan program-program pembangunan dan pelaburan yang menguntungkan kedua-dua pihak.

Malaysia memerlukan modal insan bagi mengisi program pembangunannya serta menjayakan Pelan Transformasi Ekonominya untuk menjadi negara maju dan Australia boleh menjadi rakan strategik membantu menjayakan usaha itu. Hubungan yang rapat dalam bidang pendidikan yang telah terjalin begitu lama dan dalam bidang sukan yang baru diterokai boleh diperluaskan kepada bidang-bidang baru dengan meneroka potensi dalam bidang pelancongan, serta meningkatkan lagi hubungan dua hala ekonomi, pelaburan dan perdagangan. Malaysia tidak mahu lagi melihat Australia sebagai musuh sebaliknya sebagai rakan strategi yang dapat menyumbang menjayakan misi Malaysia untuk menjadi negara maju dengan meningkatkan hubungan dua hala sedia ada kepada hubungan yang strategik. Sehubungan itu, lawatan Najib ke Australia baru-baru ini dilihat berjaya menukar haluan hubungan antara kedua-dua negara setelah, Gillard memulakan langkah membuka ruang dengan melakukan lawatan ke Malaysia pada Oktober lalu bagi mengukuhkan lagi persahabatan sedia ada.

UTUSAN MALAYSIA
8 MAC 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...