31 Januari 2011

ISU KESIHATAN : MASYARAKAT MALAYSIA PELAHAP


Kita amat tertarik dengan satu laporan dari Taiwan mengenai Presiden negara itu melancarkan kempen menurunkan berat badan di kalangan rakyatnya, baru-baru ini. Menerusi kempen itu, Ma Ying-jeou berazam untuk membuang sejumlah 600 tan lemak badan di kalangan rakyatnya. Beliau sendiri sebelum itu berjaya mengurangkan berat badannya sebanyak 11 kilogram. Kita mungkin terbayang kalau kempen yang sama dilancarkan di Malaysia, pasti lebih menarik. Ini kerana ramai daripada kalangan rakyat kita kuat makan, suka makanan berminyak dan berlemak serta suka makan tengah malam. Lihatlah di bandar-bandar besar terutama di Lembah Klang, banyak restoran beroperasi 24 jam. Rasanya tiada negara lain yang mempunyai persekitaran sedemikian melainkan Malaysia.

Itu belum menyentuh tentang kegilaan minum teh tarik, roti canai, sup lembu, ayam atau kambing dan sebagainya. Mengambil makanan berlebihan sudah menjadi tabiat sebahagian besar rakyat Malaysia, yang sebenarnya cukup membimbangkan. Oleh itu, kita  percaya jika diadakan kempen dan ditetapkan sasaran mengumpul 1,000 tan lemak dalam sebulan, ia tidak sukar dicapai. Apatah lagi Malaysia turut dilanda fenomena masyarakat skrin (televisyen, komputer dan permainan video dan gajet sosial), menjadikan kita malas bersenam. Yang lebih membimbangkan ialah kesannya kepada generasi kanak-kanak dan remaja. Usaha untuk memupuk gaya hidup sihat ke atas golongan tersebut kini menjadi cabaran amat besar. Sebab itu di Amerika Syarikat, Wanita Pertama Michelle Obama menggerakkan kempen ‘Let’s Move’ bertujuan menangani masalah obesiti kanak-kanak yang menjadi-jadi sekarang.

Apa lagi yang tidak kena? Memetik kata-kata Presiden Taiwan. ‘‘Saya makan hanya dua pertiga daripada jumlah makanan yang biasa saya makan dan bagi setiap suapan makanan, saya mengunyah 35 kali.’’ Amalan itu sebenarnya amat membantu penghadaman dan telah sekian lama dituntut dalam Islam. Nabi Muhammad SAW telah berpesan agar umatnya mengunyah 44 kali terutama makanan pejal. Persoalannya berapa kerat yang peduli? Lalu teringat pula pada petua yang diamalkan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang berhenti makan sebelum kenyang. Sekali lagi, siapa peduli kerana kita sudah berada dalam budaya masyarakat pelahap.

Sumber
Bisik-bisik Mingguan
Utusan Online
31 Januari 2011

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...